-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Subsidijų laukiantys mažųjų bendrijų savininkai liko it musę kandę, bet valdžia žada situaciją pataisyti

Nuo COVID-19 pandemijos nukentėjusių mažųjų bendrijų savininkai taip pat laukia valstybės subsidijų, tačiau išvydę paramos skirstymo taisykles įmonėms ir savarankiškai dirbantiesiems nemaloniai nustebo – jiems pagalba nepriklauso. Subsidijų tvarkas rengianti Ekonomikos ir inovacijų ministerija žada situaciją ištaisyti.
Grožio salonai iki karantino
Grožio salonai iki karantino / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Grožio saloną Jonavoje įkūrusi Kristina Počepavičienė 15min papasakojo apie specifinę situaciją, su kuria susidūrė mažųjų bendrijų savininkai.

Pasak jos, dalis jų atlyginimą išsimoka su savo mažąja bendrija sudarę civilinę paslaugų sutartį.

Šios pajamos yra priskirtos B klasei ir taip atlyginimą išsimokėdavę mažųjų bendrijų savininkai gaudavo ir iki šiol gauna 260 eurų išmoką savarankiškai dirbantiesiems iš Užimtumo tarnybos.

Keista, kad ekonomikos ministrė nesusigaudo tarp verslo formų.

Vis dėlto pasinaudoti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos inicijuotomis subsidijų priemonėmis jie negali.

K.Počepavičienė sakė, kad kreipimasis dėl subsidijų pačiai mažajai bendrijai nebūtų vaisingas, kadangi subsidijos įmonėms apskaičiuojamos pagal už 2019 metus sumokėtą Gyventojų pajamų mokestį, o minėtu būdu atlyginimą išsimokantys savininkai GPM sumoka kaip fiziniai, o ne juridiniai asmenys.

Tuo tarpu subsidijos savarankiškai dirbantiesiems jiems neprieinamos, nes jas gali gauti tik dirbantys pagal individualią veiklą arba verslo liudijimą, pasakojo grožio salono Jonavoje savininkė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Grožio salonai iki karantino
Arno Strumilos / 15min nuotr./Grožio salonai iki karantino

„Labai tikėjausi, kad mes būsime priskirti prie tų savarankiškai dirbančiųjų ir gausime tą subsidiją. Labai keista buvo prisiskambinus į Valstybinę mokesčių inspekciją sužinoti, kad ne“, – teigė verslininkė.

„Keista, kad ekonomikos ministrė nesusigaudo tarp verslo formų ir nutiko toks dalykas. Nežinau, ar pamiršo, ar specialiai tai padarė, nors esame nukentėję“, – pridūrė ji.

Ministerija: parama bus

Ekonomikos ir inovacijų ministerija žada pataisyti paramos skirstymo mechanizmus, kad pagalbą gautų ir mažųjų bendrijų savininkai.

Ministerija 15min informavo, kad rengia Vyriausybės nutarimo pakeitimo projektą, kuriuo keičiamos subsidijų nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms dalybų taisyklės.

Atnaujintame tvarkos apraše bus numatyta, kad mažųjų bendrijų, individualių įmonių, komanditinių ūkinių bendrijų ir tikrųjų ūkinių bendrijų atveju subsidija galės būti skaičiuojama ne tik nuo pareiškėjo sumokėtos GPM sumos už 2019 metus, bet ir nuo 2019 metų išmokų nariams, savininkams, dalyviams apskaičiuotos GPM sumos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

„Vyriausybei patvirtinus šį pakeitimą, mažosios bendrijos, individualios įmonės, komanditinės ūkinės bendrijos ir tikrosios ūkinės bendrijos, kurios neturi samdomų darbuotojų, galės teikti paraiškas dėl subsidijų“, – rašoma 15min pateiktame Ekonomikos ministerijos atsakyme.

Subsidijos nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms teikiamos jau porą mėnesių, šiai paramos schemai skirta 150 mln. eurų.

Tuo tarpu subsidijų savarankiškai dirbantiesiems priemonė startavo šios savaitės pirmadienį – reikalavimus atitinkantys dirbantieji pagal verslo liudijimą ar individualią veiklą jau gali kreiptis pagalbos per Valstybinę mokesčių inspekciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius