Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Supaprastinta LIFE paraiškų teikimo tvarka – proga Lietuvos pareiškėjams!

Balandžio 28 dieną buvo paskelbtas 2018 m. Europos Komisijos kvietimas teikti paraiškas paramai pagal aplinkos ir klimato politikos programą LIFE. Aplinkos ir klimato tradiciniams projektams finansuoti Europoje šiemet bus skirta beveik 400 mln. eurų.
Battle CO2
Battle CO2

Šiuo kvietimu taip pat išbandoma nauja, palengvinta, dviejų etapų, paraiškų teikimo tvarka aplinkos paprogramės (Aplinkos ir išteklių efektyvumo bei Gamtos ir biologinės įvairovės) tradiciniams projektams.

Ši nauja tvarka gerokai sumažina darbo krūvį pareiškėjams.

Pagal naują tvarką, iki birželio 12 d. pareiškėjai turės pateikti iki 11 psl. projekto koncepciją aplinkos ir išteklių efektyvumo projektams ir iki birželio 14 d. – Gamtos ir biologinės įvairovės projektams, o pilna paraiška bus ruošiama tik patvirtinus koncepciją (apie tai bus pranešta spalio mėn., pilna paraiška turės būti parengta iki 2019 m. sausio). LIFE koncepcijas tradiciniams projektams bus galima teikti tik anglų kalba. Ši nauja tvarka gerokai sumažina darbo krūvį pareiškėjams.

Projektų paraiškos, kurių temos atitiks prioritetines temas, nustatytas 2018-2020 m. Daugiametėje LIFE programoje, vertinant sulauks papildomų balų. Keičiasi ir LIFE finansavimas ES biudžeto lėšomis: gamtos ir biologinės įvairovės projektams išlieka 60% (prioritetinėms buveinėms ir rūšims – 75%) finansavimas, tuo tarpu aplinkos ir išteklių efektyvumo bei aplinkos valdymo ir informavimo ir visiems klimato projektams bus skiriamas 55% finansavimas tinkamoms išlaidoms. Taip pat, atsisakoma nacionalinių krepšelių sistemos.

Atsižvelgus į LIFE programos pasikeitimus, keičiama ir Lietuvos Nacionalinio Bendrojo finansavimo tvarka, pagal kurią planuojama, kad besikreipiantys dėl bendrojo finansavimo klimato paprogramės projektams, paraiškas turės pateikti Aplinkos ministerijai iki 2018 m. birželio 11 d. Pareiškėjai, besikreipiantys dėl bendrojo finansavimo Aplinkos paprogramės projektams, kurių atranką Europos Komisija vykdo dviem etapais, Bendrojo finansavimo paraiškas Aplinkos ministerijai turėtų pateikti ne vėliau nei per 15 darbo dienų nuo koncepcijų atrinkimo ir Europos Komisijos kvietimo teikti pilnas paraiškas dienos.

Apie šias ir kitas LIFE programos naujoves visuomenė buvo informuojama balandžio 25 d. Vilniuje vykusiame kasmetiniame renginyje „LIFE Info diena 2018”. Šarūnas Zableckis iš Mažųjų ir vidutinių įmonių vykdomosios agentūros (EASME) Briuselyje, renginio metu skatino naudotis supaprastinta LIFE programos paraiškų teikimo tvarka. Taip pat, renginyje Ispanijos technologijų centro CARTIF atstovė P.Gaton Garnica dalinosi sėkminga centro dalyvavimo LIFE programoje patirtimi.

LIFE programa taip pat remia ir technologinius, išteklių efektyvumo, žiedinės ekonomikos projektus.

Nors didžioji dauguma iš 19-os Lietuvoje įgyvendintų arba šiuo metu dar įgyvendinamų LIFE projektų yra gamtos ir biologinės įvairovės projektai, tačiau LIFE programa taip pat remia ir technologinius, išteklių efektyvumo, žiedinės ekonomikos projektus.

Tarp P.Gaton Garnica pristatytų CARTIF vykdomų projektų – „LIFE BATTLE-CO2 – Biomasės naudojimas asfalto gamyboje siekiant mažesnių CO2 emisijų“. Šiuo parodomuoju, klimato kaitos švelninimo LIFE projektu, siekiama ištirti aplinkosauginį, techninį ir ekonominį galimumą pakeisti iškastinį kurą asfalto gamybos pramonėje. Projekto metu bus sukurta pilotinė asfalto gamykla, kuri dirbs nenaudojant iškastinio kuro. Dyzelio ir gamtinių dujų naudojimo bus išvengta naudojant biomasę, o elektra bus gaminama deginant biomasę (pelenai bus bandomi kaip dirvos stabilizatorius, vietoje dabar naudojamo cemento ir kalkių – taip bus uždaromas žiedinis biomasės panaudojimo ciklas). LIFE programa itin skatina panašius, arti rinkos esančius, projektus (close-to-market), todėl kviečiame ir privačias Lietuvos įmones, tyrimų centrus bendradarbiauti ir pasinaudoti LIFE programos teikiamomis galimybėmis!

Aplinkos projektų valdymo agentūra, įgyvendindama LIFE gebėjimų stiprinimo Lietuvoje projektą, norinčius dalyvauti LIFE projektuose ir turinčius klausimų, kaip parengti gerą LIFE paraišką, kviečia rašyti elektroninius laiškus adresu: info@lifeprojektai.lt; naujienas apie LIFE programą rasite puslapyje: www.lifeprojektai.lt.

Projektą „LIFE gebėjimų stiprinimas Lietuvoje“ Nr. LIFE14 CAP/LT/000008 finansuoja Europos Sąjungos LIFE programa.

Life

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius