Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susijungė „Linas Agro Group“ ir „KG Group“: metinės pajamos gali siekti 1,3 mlrd. eurų

Liepos 15 d. šalyje atsirado naujas žemės ūkio milžinas – AB „Linas Agro Group“ užbaigė AB „Kauno grūdai“, AB „Kaišiadorių paukštynas“, AB „Vilniaus paukštynas“ ir su jomis susijusiose bendrovėse, kartu veikiančiose kaip „KG Group“, įsigijimo sandorius. Sandorio suma neatskleidžiama, tačiau bendrovė įvardina jį kaip vieną didžiausių Lietuvos istorijoje.
„Linas Agro Group“ ir „Kauno grūdai“ 2020 m. Spalio 02 d.
„Linas Agro Group“ ir „Kauno grūdai“ 2020 m. Spalio 02 d. / „Linas Agro Group“ ir 15min nuotr.

Šiuo sandoriu AB „Linas Agro Group“ iš viso įsigijo kontrolinius akcijų paketus 34 įmonėse, veikiančiose paukštininkystės, grūdų, miltų, greitai paruošiamų produktų gamybos, pašarų ir premiksų gamybos, veterinarijos preparatų prekybos srityse.

„KG Group“ įmonės yra registruotos ir veiklą vykdo Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, Rusijoje ir Nyderlanduose.

„Sandoris reikšmingas ne tik mums, bet ir žemės ūkio ir maisto gamybos pramonei. Tai yra didžiausias sandoris Lietuvos istorijoje. Džiugu, kad jis sutapo su kitu įvykiu – su mūsų įmonės trisdešimtuoju jubiliejumi“, – teigė AB „Linas Agro Group“ valdybos pirmininkas Darius Zubas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Zubas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Zubas

Su šiuo sandoriu prasiplečia „Linas Agro Group“ geografija – prisideda tokios šalys kaip Nyderlandai, Lenkija, Rusija, Baltarusija. Iki šiol „Linas Agro Group“ veikė Baltijos šalyse ir Ukrainoje.

D.Zubas teigė, kad link šio tikslo įmonė ėjo septynerius metus. Jis paminėjo tris priežastis, kodėl grupė įvykdė tokį įsigijimą. Pirmoji strateginė – įmonė seniai norėjo praplėsti savo veiklos sritį, stipriau įžengti į perdirbimo ir gamybos sektorių.

Tokį sprendimą lėmė ir ekonominiai veiksniai. D.Zubas mano, kad dvi grupės galės pasiekti geresnį efektyvumą. Vadovas pabrėžė, kad dar vienas iš svarbių veiksnių buvo konkurencija Baltijos šalyse – Lietuvos įmonėms tenka konkuruoti su itin didelėmis Skandinavijos ir Lenkijos žemės ūkio bendrovėmis.

„Įsigijus „KG Group“ įmones, būsime konkurencingesni šiose rinkose“, – teigė jis.

Grupės prognozuojamos metinės pajamos gali siekti apie 1,3 mlrd. eurų, o EBITDA – apie 50–60 mln. eurų. Darbuotojų skaičius išaugs nuo 2 100 iki 6 000. Po sandorio AB „Linas Agro Group“ valdys 76 įmones.

Leidimus sandoriui jau anksčiau davė Latvijos, Estijos ir Lenkijos konkurencijos priežiūros institucijos.

Sandorio suma kol kas neskelbiama dėl konfidencialumo įsipareigojimų, tačiau įsigijimo suma matysis biržai pateiktose įmonės ataskaitose. Tai turėtų įvykti rugpjūčio mėnesį.

Kai kurių naujienų agentūrai BNS ekspertųpateiktu vertinimu, sandorio vertė galėtų siekti 100-120 mln. eurų, jeigu būtų parduota 100 proc. akcijų.

Karolinos Stažytės nuotr./Kauno 613-asis gimtadienis – skrydis virš švenčiančio miesto
Karolinos Stažytės nuotr./Kauno 613-asis gimtadienis – skrydis virš švenčiančio miesto

Pasak D.Zubo, po sandorio bus tęsiama visų įsigytų įmonių veikla su jose iki šiol dirbančių darbuotojų komandomis.

„Pirmasis žingsnis, kurį sieksime įgyvendinti per kuo trumpesnį laikotarpį – išnaudoti sinergijos galimybes, konsoliduojant pirkimus ir auginant eksporto apimtis. Tokios sinergijos sieksime paukštininkystės bei grūdų eksporto versluose“, – pažymi D.Zubas.

AB „Linas Agro Group“ valdybos pirmininkas D.Zubas pažymi, kad dabar įmonės laukia pereinamasis laikotarpis.

„KG Group“ generaliniu direktoriumi nuo pirmadienio tampa iki šiol „Linas Agro Group“ valdybos pirmininko pavaduotojo pareigas ėjęs Andrius Pranckevičius.

Iki šiol persidengė trys susijungusių įmonių sektoriai – prekyba grūdais, prekyba su ūkininkais bei paukštininkystė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Pranckevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Pranckevičius

A.Pranckevičius pabrėžė, kad įmonių susijungimo metu persidengiančiuose sektoriuose bus ieškoma efektyviausių sprendimų. Tiesa, jis pabrėžė, kad beveik visi darbuotojai turėtų išlaikyti darbo vietas. „Sinergija yra daugiau gamybinė, darbuotojų mes neketiname atleisti. Turėsime kai kurių gamybinių pajėgumų perteklių, tačiau neplanuojame atleidinėti šimtų darbuotojų ir tokiu būdu gauti naudą“, – teigė naujasis „KG Group“ generalinis direktorius.

Vis dėlto jis pridūrė, kad kai kurių regioninių pardavėjų po susijungimo gali likti mažiau, tačiau tai bus „vienetiniai atvejai“.

Po šio įsigijimo sandorio AB „Linas Agro Group“ Baltijos šalių regione tampa vertikaliai integruota žemės ūkio ir maisto gamybos įmonių grupe, vykdančia veiklą visoje gamybos grandinėje ir gaminančia produktus nuo lauko iki stalo.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tautvydas Barštys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tautvydas Barštys

„KG Group“ įkūrėjas, vienas turtingiausių verslininkų Lietuvoje Tautvydas Barštys dėkojo įmonės kolektyvui už pasiekimus.

„Tikiu, kad sujungus „Linas Agro Group“ ir „KG Group“ pajėgas mano pradėtas darbas bus sėkmingai tęsiamas, įmonės tik dar labiau stiprės ir net aktyvios konkurencijos sąlygomis kurs lietuviškų produktų sėkmės istorijas ne tik vietinėje, bet ir užsienio rinkose“, – pranešime cituojamas T.Barštys.

Sandoriui finansuoti AB „Linas Agro Group“ sindikuotą paskolą suteikė 3 bankai – „Luminor“, „Swedbank“ bei SEB bankas.

Trečdalį sandorio sumos įmonė finansavo savo lėšomis. Pasiruošimas šiam sandoriui užtruko apie metus.

AB „Linas Agro Group“ pajamos siekė 712 mln. eurų

AB „Linas Agro Group“ kartu su valdomomis įmonėmis bendrai sudaro 1991 metais įkurtą įmonių grupę.

Grupės įmonės gamina, ruošia ir parduoda žemės ūkio žaliavas ir maisto produktus, tiekia prekes ir paslaugas žemdirbiams. Grupė yra vienas didžiausių lietuviškų ir latviškų grūdų eksportuotojų, turi nuosavą trylikos grūdų elevatorių tinklą. Taip pat yra vienas iš prekių žemdirbiams (sertifikuotų sėklų, trąšų, augalų priežiūros produktų bei žemės ūkio technikos) tiekimo lyderių Lietuvoje, turi sėklų paruošimo gamyklą.

Grupė Lietuvoje valdo septynias žemės ūkio bendroves ir yra stambi pieno gamintoja. Taip pat yra didžiausia paukštienos gamintoja Latvijoje, kur jai priklauso keturios paukštininkystės įmonės.

AB „Linas Agro Group” 2020–2021 finansinių metų devynių mėnesių konsoliduotos pajamos siekė 712 mln. Eur, bendrasis pelnas – 29,2 mln. Eur. Konsoliduotas pelnas prieš palūkanas, mokesčius ir nusidėvėjimą (EBITDA) siekė 17,1 mln. Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius