Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarbiausi pokyčiai nepasiskiepijusiems darbuotojams: kas keičiasi nuo trečiadienio

Trečiadienį, gruodžio 1 dieną, įsigaliojo svarbūs pokyčiai nepasiskiepijusiems darbuotojams – dalis nevakcinuotų gyventojų, dirbančių kontaktinį darbą, už privalomą testavimą turės susimokėti patys – valstybė jų tyrimų nebekompensuos. Svarbu ir tai, kad mobiliuose punktuose tyrimai atliekami nebebus, tad testuotis reikės privačiose laboratorijose.
COVID-19 testas
COVID-19 testas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Testuotis savo lėšomis privalės ir tie darbuotojai, kurie pagal visą vakcinacijos schemą pasiskiepijo daugiau nei prieš 7 mėnesius. Tuo atveju, jei jie pasiskiepys stiprinančiąja vakcinos doze, testuotis nereikės.

Išsitirti reikės ir daugiau nei prieš 7 mėnesius koronavirusu persirgusiems darbuotojams, kai liga buvo patvirtinta PGR tyrimu ar greituoju antigeno testu. Jei atlikus pusiau kiekybinį ar serologinį tyrimą gaunamas teigiamas rezultatas, galima nesitestuoti dar papildomas 60 dienų.

Nuo gruodžio 1 d. periodinis profilaktinis testavimas dėl COVID-19 nebus kompensuojamas valstybės lėšomis ir bus apmokamas darbuotojo lėšomis įvairių sričių darbuotojams – nuo vaistininkų, švietimo darbuotojų iki vilkikų vairuotojų ir kasininkų.

Kokių sričių atstovai privalės periodiškai testuotis:

  • asmens sveikatos priežiūros paslaugos ir veikla;
  • socialinės paslaugos ir veikla;
  • švietimo paslaugos ir veikla;
  • vaistinių darbuotojų veikla;
  • krovinių tarptautinio vežimo veikla;
  • viešojo transporto ir keleivių vežimo veikla;
  • laisvalaikio ir (ar) pramogų, kultūros, meno paslaugų teikimo veikla (renginių organizavimas ir lankytojų aptarnavimas);
  • viešojo maitinimo paslaugų teikimo veikla;
  • mažmeninės prekybos srityje dirbančių darbuotojų darbas;
  • viešojo administravimo subjektų veikla;
  • profesinė karo tarnyba;
  • veikla, susijusi su masinio užsieniečių antplūdžio, dėl kurio paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija, valdymu (tiesioginis kontaktas su užsieniečiais);
  • gamybos įmonių darbuotojų veikla.

Testuotis privaloma kas 7–10 dienų, atliekant PGR tyrimą arba greitąjį antigeno testą.

Nuo trečiadienio darbuotojai taip pat negalės testuotis mobiliuosiuose punktuose, išskyrus nėščias darbuotojas ir turinčius kontraindikacijų vakcinoms nuo COVID-19 asmenis, taip pat tuos, kurių skiepijimas nuo koronaviruso dėl taikomų gydytojo sprendimų atidedamas nustatytą laikotarpį.

Visi kiti turės testuotis privačiose laboratorijose. Šiuo metu antigeno testo kaina siekia apie 20–30 eurų, o PGR testo – apie 70 eurų.

Siūlymas sulaukė G.Nausėdos veto

Šis siūlymas visuomenėje sulaukė daug diskusijų, o Seimo priimtas pataisas vetavo prezidentas Gitanas Nausėda. Šalies vadovas tikino, kad reguliavimas gali reikšmingai pabloginti privalomojo sveikatos tikrinimo – testavimo dėl užkrečiamosios COVID-19 ligos – prieinamumą ir žmonių motyvaciją atlikti šiuos tyrimus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

„Neapsigaukime ieškodami lengvų, bet nepagrįstų sprendimų. Venkime visuomenę skaldančių, pasitikėjimą valstybe mažinančių praktikų“, – tuo metu ragino G.Nausėda.

Visgi, susitelkus valdantiesiems, prezidento veto atmesti pavyko.

Darbuotojų atstovų kritika

Svarstant atsisakyti testų kompensavimo, darbuotojų atstovai tvirtino, kad tai formuotų pavojingą precedentą, nes saugią darbo aplinką turi užtikrinti darbdaviai.

„Mūsų nuomone, dabartinė tvarka dėl privalomo sveikatos tikrinimo turėtų būti ir toliau naudojama. Darbdavys yra atsakingas už sveikatos tikrinimo organizavimą ir apmokėjimą, o darbuotojas turi tikrintis sveikatą, kai darbdavys jam tai nurodo“, – anksčiau 15min sakė I.Ruginienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Inga Ruginienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Inga Ruginienė

O Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis tvirtino, kad pati testavimo sistema yra ydinga. Jo teigimu, šiuo metu susidariusi paradoksali situacija, kai valstybė gyventojams taiko aukštus reikalavimus, o darbo vietoje „yra kažkoks keistas testavimo mechanizmas“.

„Testavimas jau dabar nebėra efektyvi pandemijos valdymo forma, ji galėjo būti efektyvi, kai dar nebuvo vakcinų“, – anksčiau komentavo A.Romanovskis.

Sveikatos apsaugos ministerija anksčiau skaičiavo, kad jei apmokėjimo tvarka dėl privalomo darbuotojų testavimo nesikeistų, tam prireiktų apie 19 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius