Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
04 05

Piktinasi mokesčiais, taikomais norint pereiti į kitą pensijų fondą: „Kartais žmones tokie mokesčiai pririša prie bendrovių“

Ekspertų teigimu, dalis dalyvaujančiųjų antroje pensijų pakopoje nė nežino, kad norint pakeisti pensijų kaupimo bendrovę ar fondą gali tekti susimokėti. Politikai svarsto – o kuo ši situacija apskritai skiriasi nuo anksčiau elektros tiekėjų taikytų sutarčių nutraukimų, tiekėjų keitimų mokesčių, kurie, Europos Komisijos (EK) sprendimu, buvo uždrausti? Tačiau pensijų fondų atstovas paaiškino, jog toks mokestis yra per mažas, kad stabdytų klientus, bet reikalingas atliekamoms operacijoms apmokėti.
Pinigai
Pinigai / Shutterstock nuotr.

Norint pakeisti gali tekti susimokėti

Kiekviena pensijų kaupimo bendrovė turi nustatytus mokesčius, kuriuos taiko už lėšų administravimą. Jie yra atskaitomi iš dalyviui priklausančių piniginių lėšų. Apie tai daugiau galite skaityti čia.

Tačiau pensijų kaupimo bendrovės taiko ir daugiau mokesčių – štai jeigu norėtumėte pereiti į tos pačios bendrovės tik kitą pensijų fondą arba pakeisti pačią pensijų kaupimo bendrovę, gali tekti susimokėti.

„Ar tai tikrai turėtų būti apmokestinta? Čia kaip su elektros tiekėjais. Pradžioje visi taikė perėjimo mokesčius, o paskui Europos Komisija (EK) išaiškino, kad taip neturėtų būti“, – mintimis su 15min pasidalijo opozicinės demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys, buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Linas Kukuraitis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Linas Kukuraitis

Tačiau Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) vadovas Tadas Gudaitis aiškino, kad situacija nėra tokia pati. Šis mokestis yra imamas fondo ar bendrovės keitimo išlaidoms padengti, nes reikia parduoti fondo vienetus, viską tiksliai apskaičiuoti, atlikti pervedimus.

„Ir tas mokestis žmonių tikrai nestabdo, nes yra labai mažas. Nenoriu tikėti, kad kas nors rinkoje jį naudoja kaip tokį, kad žmonės nieko nekeistų, nes jiems tai kainuos“, – 15min teigė T.Gudaitis.

Ar reikėtų šią tvarką keisti? 15min apie tai pasikalbėjo su politikais ir nurodė, kokius fondo ar bendrovės keitimo mokesčius taiko įmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius