-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šveicarijos rinkėjai pritarė laisvosios prekybos susitarimui su Indonezija

Šveicarijos rinkėjai sekmadienį nedidele dauguma išreiškė pritarimą laisvosios prekybos susitarimui su Indonezija, suteiksiantį prieigą prie didžiulės potencialios rinkos, turinčios ketvirtą pagal dydį gyventojų skaičių.
Sankt Moricas, Šveicarija
Sankt Moricas, Šveicarija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ginčai dėl Indonezijos palmių aliejaus importo ir jo gamybos tvarumo sukėlė daug nerimo Šveicarijoje, todėl buvo nuspręsta surengti balsavimą dėl susitarimo.

Už sandorį balsavo 51,7 proc. rinkėjų iš 51,7 proc. balsavusiųjų.

Susitarimo šalininkai apsidžiaugė rezultatu, tačiau teigė, kad ateityje balsuojant dėl prekybos susitarimų, reikės jautriau reaguoti į aplinkosaugos problemas.

Susitarime numatyta, kad muitai bus palaipsniui panaikinti beveik visam Šveicarijos eksportui į Indoneziją, o šveicarai panaikins muitus Indonezijos pramonės gaminiams.

Kiekvienas Indonezijos palmių aliejaus importuotojas turės įrodyti, kad jis atitinka tam tikrus aplinkos ir socialinius standartus.

Susitarimas buvo pasirašytas 2018 metais, o Šveicarijos parlamentas jį patvirtino 2019-aisiais. Visgi oponentai ypač kritiškai įvertino Berno žingsnį sumažinti palmių aliejaus importo muitus ir užsitikrino visuomenės pritarimą dėl balsavimo organizavimo.

Palmių aliejus yra svarbus ingredientas įvairiausiuose produktuose, pradedant maistu ir baigiant kosmetika, tačiau jo gamybos būdai jau seniai kelia daug diskusijų.

Aplinkosaugininkų teigimu, palmių aliejaus gamyba lemia didelio masto miškų naikinimą.

Susitarime yra numatyta išimčių žemės ūkio produktų importui, visų pirma siekiant apsaugoti Šveicarijos saulėgrąžų ir rapsų aliejaus gamybą.

Numatoma, kad palmių aliejui muitai nebus panaikinti, o bus sumažinti 20–40 proc., tuo tarpu leidžiamas importuoti kiekis neviršys 12,5 tonų per metus.

2020 metais Šveicarijos eksportas į Indoneziją siekė 498 mln. Šveicarijos frankų (450 mln. eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius