Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šveicarijos teismas byloje pripažino, kad „Uber“ vairuotojas buvo bendrovės darbuotojas

Šveicarijos teismas priėmė sprendimą galimai precedentinėje byloje, kurioje pripažino, kad buvęs pavėžėjimo paslaugų milžinės „Uber“ vairuotojas buvo jos darbuotojas, o ne nepriklausomas rangovas, pirmadienį pranešė vairuotojo advokatas.
„Uber“
„Uber“ / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

Lozanos darbo teismo sprendimas, kuris nebuvo paskelbtas viešai, yra pirmasis tokio pobūdžio sprendimas Šveicarijoje, naujienų agentūrai AFP pareiškė darbo teisės advokatas Remy Wyleris.

Nuo 2015 metų balandžio iki 2016 metų gruodžio minėtas vairuotojas buvo prisijungęs prie programos „UberPop“ daugiau nei 5,6 tūkst. valandų ir atliko daugiau nei 9 tūkst. kelionių.

„UberPop“ buvo programos versija, skirta asmenims, kurie nebuvo priskirti profesionaliems vairuotojams. Ją valdė Nyderlanduose įsikūręs „Uber“ padalinys „Rasier Operations B.V.“

„UberPop“ buvo uždrausta Šveicarijoje 2017-aisiais, tačiau „UberX“, kurią naudoja tik profesionalūs vairuotojai, vis dar veikia šalyje.

Bendrovei tariamai gavus daugybę blogų atsiliepimų, 2016 metų gruodžio pabaigoje vairuotojui buvo išsiųstas tekstinis pranešimas, informuojantis, kad jo prisijungimas prie programos panaikintas, pareiškė R.Wyleris.

Savo skunde darbo teismui vairuotojas teigė, kad jo darbo sutartis buvo neteisėtai nutraukta be tinkamo įspėjimo, taip pažeidžiant Šveicarijos įstatymus, ir pareikalavo be kitų išmokų taip pat sumokėti išmokas už atostogas.

„Uber“ patronuojamoji bendrovė „Rasier“ pareiškė, kad jos sutartys įvardija vairuotojus kaip nepriklausomus rangovus, kurie turi teisę pateikti skundus tik Nyderlandų arbitražams, o ne savo šalies darbo teismams.

Praėjusią savaitę šalims perduotame sprendime Lozanos teismas nurodė, kad jis turi teisę nagrinėti bylą ir kad vairuotojo, kurio tapatybė nebuvo atskleista, darbo sutartis „buvo nutraukta be priežasties“, – pažymėjo R.Wyleris.

„Raiser“ gali apskųsti sprendimą per 30 dienų.

Pasak R.Wylerio, byla gali būti labai svarbi visai Šveicarijai, nes visi „Uber“ vairuotojai gali būti laikomi darbuotojais, turinčiais teisę į socialinio draudimo apsaugą ir būti tinkamai informuoti apie darbo sutarties nutraukimą.

„Uber“ jau buvo įtraukta į daugybę skandalų, susijusių su netinkamu vadovybės elgesiu, netinkama darbo atmosfera ir potencialiai neetiška konkurencine praktika.

Bendrovė taip pat yra pasirengusi debiutuoti biržoje ir ketina parduoti 207 mln. akcijų.

Per pradinį viešą akcijų platinimą (IPO) Niujorko vertybinių popierių biržoje „Uber“ ketina pritraukti apie 10 mlrd. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius