Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švelninant karantiną atsidarė ne tik mažieji – didelės parduotuvės taip pat surado išradingų būdų pradėti dirbti

Švelninant dėl COVID-19 įvestą karantiną, pirmadienį Lietuvoje leista veikti atskirą įėjimą iš lauko turinčioms parduotuvėms, kurių plotas mažesnis nei 300 kvadratinių metrų. Tačiau, kaip pirmadienį įsitikino 15min, kai kurios itin didelės prekybvietės taip pat surado išradingų būdų atsiverti.
Parduotuvė „Topo centras“ Vilniuje
Parduotuvė „Topo centras“ Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vyriausybė nuo vasario 15 dienos, pirmadienio, leido atnaujinti veiklą ne maisto prekių parduotuvėms, kurių prekybos plotas neviršija 300 kv. m bei turi tiesioginį įėjimą iš lauko arba atskirą įėjimą, kuriuo naudojasi tik tos parduotuvės klientai.

Parduotuvėms leista atsidaryti su sąlyga, kad klientams bus užtikrinamas tam tikras plotas, siekiant vengti susibūrimų ir sumažinti koronaviruso plitimo riziką.

Tačiau pirmadienį duris atvėrė ne tik smulkieji prekybininkai, bet ir dideli prekybos tinklai, sugalvoję būdų, kaip taip pat pradėti dirbti.

Pavyzdžiui, nuo pirmadienio atidaryti 24 „MOKI VEŽI“ prekybos centrai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Parduotuvė „Moki veži“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Parduotuvė „Moki veži“

Tai didelės statybinių prekių parduotuvės, kurių plotas viršija 300 kvadratinių metrų. Dėl to jos pertvarkytos į mažuosius formatus.

15min savo akimis nusprendė įsitikinti, kaip tai vyksta. Apsilankėme Ateities gatvės „MOKI VEŽI“. Čia parduotuvė buvo padalyta į dvi – viena skirta mažmeninei prekybai, kita – didmeninei.

Joms skirti atskiri įėjimai, tačiau abi parduotuvės yra vienose didelėse patalpose, atskirtose prekių paletėmis ir stop juostomis.

Nuotraukomis iš „MOKI VEŽI“ pasidalijo ir 15min skaitytojai.

„MOKI VEŽI“ atsakingai žiūri į tebesitęsiančią COVID-19 situaciją, griežtai laikėmės ir toliau laikysimės visų rekomenduojamų saugos priemonių.

Nors savo prekių asortimente turime maisto prekių, jos nedominuoja mūsų klientų krepšeliuose, todėl laikydamiesi Vyriausybės nurodymų, veiklą buvome sustabdę“, – pranešime spaudai sakė „MOKI VEŽI“ marketingo vadovė Eglė Gružauskienė.

Vis dėlto, anot jos, pastaruoju metu stebimas itin išaugęs užklausų iš skambinančių, rašančių ir kitaip susisiekiančių pirkėjų kiekis dėl „MOKI VEŽI“ pagrindinio siūlomo asortimento – „pasidaryk pats“ ir sodo prekių.

Todėl, įvertinus dabartinę situaciją ir siekiant šalies gyventojams užtikrinti saugų apsipirkimą, bendrovė atidarys savo parduotuves atnaujintu formatu – jas pertvarkius į tris mažesnius formatus, teigiama pranešime.

Dirba ir elektrotechnikos prekių tinklas

Pirmadienį apsilankėme ir atskirą įėjimą turinčiame „Topo centre“ Ukmergės gatvėje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Topo centras“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Topo centras“

Ši didžiulė dviejų aukštų elektronikos prekių parduotuvė taip pat dirba – ji atitvėrė dalį salės plastikinėmis konstrukcijomis, kad „tilptų“ į 300 kvadratinių metrų plotą.

Dirba kaip dirbę

Pirmadienį dirba ir statybinėmis medžiagomis prekiaujančios „Senukai“ ir Depo“. Tiesa, jos veiklos nebuvo nutraukusios ir Vyriausybei sugriežtinus karantiną gruodžio viduryje, teigdamos, kad jose veikia tik maisto ir būtinųjų prekių skyriai.

Apsilankius šiose parduotuvėse matyti, kad jos dirba iš esmės tokiu pat režimu, kaip nuo gruodžio 16 dienos.

Čia galite pamatyti tądien 15min skaitytojų siųstas nuotraukas iš abiejų parduotuvių.

O čia – nuotraukos iš „Senukų“.

Ar pažeidimas?

Vyriausybės nutarime nėra konkrečiai aprašyta, ar parduotuvės gali „susimažinti“ plotą, siekdamos atitikti 300 kv. m kriterijų.

„Karantino nutarimas to neaptaria, – praėjusią savaitę spaudos konferencijoje sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. – Mes leidžiame veikti toms parduotuvėms, kurios turi įėjimą iš lauko pusės ir jų prekybinis plotas yra iki 300 kv. m.

„Į prekybinį plotą neįeina sandėliai, pagalbinės patalpos, laiptinės, kiti dalykai. Prekybinis plotas yra su prekystaliais, prekėmis, kasa ir panašiai“, – pridūrė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Ministrė tvirtino, kad tikisi, jog parduotuvės dėl atidarymų spręs remiantis protingumo kriterijumi.

Pirmadienį į Ekonomikos ministeriją 15min kreipėsi papildomo komentaro su klausimu, ar parduotuvių bandymas „susimažinti“ plotą nelaikytinas pažeidimu. Gavę atsakymą publikaciją iš karto papildysime.

Policija teigia, kad laisvinant karantino suvaržymus taisyklių laikymąsi prižiūrinčių pareigūnų skaičius nesikeis – visoje Lietuvoje jų toliau bus apie pusantro tūkstančio.

„Tikrinsime kaip tikrinome. Daugiau pajėgų nebus“, – 15min sakė policijos atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Nuo pirmadienio tam tikromis sąlygomis taip pat leista prekyba lauke, atvertos gėlių parduotuvės ir grožio salonai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius