Dabar populiaru
Publikuota: 2013 liepos 4d. 09:00

„Švyturio Tradicinei kolekcijai“ – Europos someljė įvertinimas

„Švyturio“ vyriausioji aludarė Džuljeta Armonienė didžiuojasi išskirtiniu apdovanojimu „Baltijos“ alui – „Krištolo“ žvaigžde.
„Švyturio“ vyriausioji aludarė Džuljeta Armonienė didžiuojasi išskirtiniu apdovanojimu „Baltijos“ alui – „Krištolo“ žvaigžde.

Tradicijų laikymasis duoda vaisių, pabrėžia „Švyturio“ vyriausioji aludarė Džuljeta Armonienė. Ji neslepia džiaugsmo, kas net trys „Švyturio“ daryklos Tradicinės kolekcijos alaus rūšys – „Baltijos“, „Baltas“ ir „Old Port Ale“ – iš Briuselio parsivežė apdovanojimus „iTQi Superior Taste Award 2013“, dar vadinamus Europos skonio ir kokybės Oskarais.

Geriausiai įvertintam „Švyturio Baltijos“ alui suteikta išskirtinė „Krištolo“ žvaigždė. „Krištolo“ žvaigždės apdovanojimą gauna produktai, trejus metus iš eilės gavę trijų žvaigždžių apdovanojimus ir surinkę daugiau nei 90 proc. teigiamų Europos virtuvės šefų įvertinimų. „Baltijos“ alus surinko net 94,7 proc. teigiamų įvertinimų anoniminėje degustacijoje, kurioje vertinamas gėrimų ir maisto produktų pirmasis įspūdis, išvaizda, aromatas ir skonis. Tai kol kas vienintelis lietuviškas produktas, pelnęs tokį aukštą įvertinimą. 

„Pasiteisino tai, jog šioms alaus rūšims išlaikėme tradicinius gamybos metodus. Šis alus, kaip ir prieš penkiasdešimt metų, yra brandinamas ir senoviniuose brandinimo rūsiuose, kuriuos iš didžiųjų daryklų turi tik „Švyturys“, – pasakojo Dž. Armonienė.

„Baltijos“ alaus receptas – vienas seniausių mano naudojamų receptų, „Švyturio“ paveldo dalis. Jis buvo sukurtas dar septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Šis tamsus alus buvo vienas iš „visasąjunginių“ alaus receptų, sukurtų Klaipėdoje. Norėdami įvesti didesnę įvairovę, nei vien tik standartiniai „Žigulinio“ ar „Sostinės“ receptai, ir to meto technologai ieškojo savo sprendimų. Taip gimė, pavyzdžiui, tradicinis lietuviškas „Širvenos“ receptas, na, o klaipėdiečiai atsakė Biržų kraštui, sukurdami „Baltijos“ alų. „Baltijos“ alus, jo receptūra ir gaminimo technologija nekito nuo pat „Baltijos“ gamybos pradžios. Per tiek metų nematėme reikalo jo keisti“, – pasakojo vyriausioji „Švyturio“ aludarė.

Ji sakosi neabejojanti, kad to meto Klaipėdos aludariai įkvėpimo ieškojo dar senojo Mėmelio tradicijose, pasiūlydami „kovo“ arba „Marzen“ stiliaus tamsų alų. Galbūt todėl jis, kai buvo pradėtas vertinti, buvo nesunkiai  klasifikuotas kaip bavariško „Oktoberfest / Marzen“ stiliaus alus. 

„Naudojamas tamsus, karamelinis salyklas pirmiausia prisideda prie šio alaus išvaizdos – ją irgi vertina maisto degustatoriai. Teko girdėti, kad „Baltijos“ alaus spalvai apibūdinti jis lyginamas ir su variu, ir su bronza, bet vis dėlto man labiausiai patinka klaipėdietiškas apibūdinimas – tamsaus gintaro spalvos“, – teigė Dž. Armonienė.

Alų „iTQi“ apdovanojimuose vertino 14 Europos virėjų ir someljė asociacijų nariai iš Prancūzijos, Belgijos, Ispanijos, Didžiosios Britanijos, Graikijos, Prancūzijos, Portugalijos, Vokietijos, Italijos, Švedijos bei kitų senojo žemyno šalių. Kiekvienais metais produktus vertina vis kiti ekspertai, kad būtų išvengta subjektyvumo skiriant balus.

„Džiaugiuosi, kad „Švyturio“ alus labai gerai vertinamas užsienio ekspertų. Tai liudija „Švyturio“ daryklos meistriškumą pasaulio kontekste ir leidžia mums deramai atstovauti Lietuvą kaip išskirtinės aludarystes šalį“, – džiaugėsi Dž. Armonienė. 

Pavadinimas
Pavadinimas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

N-18 Aktualu

40 metų nuo makabriškų Džonstauno žudynių: išgyvenusi moteris gyvenimą kūrė iš naujo

Aktualu

Mergaičių mokykla Palestinoje: šypsenas slepia tragedijos ir košmarai naktimis

Gyvenimas

40-metės nuotykiai internete: ieško meilės, bet jaučiasi klampojanti po gilią pelkę

Aktualu

Kovodamas su kainomis Saulius Skvernelis gali sudeginti savo populiarumą

Interviu Kultūra

T.H.Eriksenas apie žmonijos perkaitimą: „Mes neturime laiko informaciją paversti žiniomis, o žinias – išmintimi“

Verslas

Iš Ispanijos į Lietuvą grįžusi vilkaviškietė sėkmę atrado pasidalinusi žaislo nuotrauka internete

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. Apie Rusijos tęsiamą sovietų dezinformaciją – vyriausiojo N.Ceausescu šnipo lūpomis

Aktualu

Gaisrai Kalifornijoje: kodėl tiek daug žmonių laikomi dingusiais be žinios?

Vardai

Monika Šalčiūtė bušido turnyruose dirba nuo 17 metų: „Aš čia – kaip „Victoria's Secret“ angelas“

Pasaulis kišenėje

Automobiliu po Europą keliavę jonaviškiai: norėjome pratęsti bobų vasarą

24sek

Po A.Kavaliausko tritaškio – Šaro pokštai: „Nemanau, kad ant to reikia statyti žaidimą“

Aktualu

Gamtosaugininkai: vilkų nėra tiek daug, kaip teigia medžiotojai ir ūkininkai

Gazas

A.Juknevičius ir K.Povilaitis: kam vairuotojui reikalingas „šaltas dušas“

Gyvenimas

Pigmentinės dėmės kankina ir jaunus: kaltas vitaminų stygius

Gyvenimas

A.Kriščiūnas pasidalijo patirtimi, kaip atsikratė nerimo priepuolių ir išmoko mylėti

Vardai

„Orų mergaitei“ K.Liukaitytei – 30 metų: „Didžiausia dovana man – vyras ir dukrai sesuo į kompaniją“

Vardai

Seksualiausiu pasaulio vyru paskelbto Idriso Elbos sužadėtinė didžiuojasi: „Jis velniškai karštas“

Sportas

135 kg „buldozerį“ per minutę įveikęs T.Pakutinskas: „Tokio nepasmaugsi, patį pasmaugs“

Gyvenimas

Daugiau žodžio „ne“ atspalvių: per griežtas auklėjimas lemia vaiko elgsenos problemas

24sek

N.Čanakas gyrė V.Kariniauską: daug pasako faktas, kad jis žaidė rinktinėje

Naujienos

N-18 Aktualu

40 metų nuo makabriškų Džonstauno žudynių: išgyvenusi moteris gyvenimą kūrė iš naujo

Aktualu

Mergaičių mokykla Palestinoje: šypsenas slepia tragedijos ir košmarai naktimis

Gyvenimas

40-metės nuotykiai internete: ieško meilės, bet jaučiasi klampojanti po gilią pelkę

Aktualu

Kovodamas su kainomis Saulius Skvernelis gali sudeginti savo populiarumą

Interviu Kultūra

T.H.Eriksenas apie žmonijos perkaitimą: „Mes neturime laiko informaciją paversti žiniomis, o žinias – išmintimi“

Verslas

Iš Ispanijos į Lietuvą grįžusi vilkaviškietė sėkmę atrado pasidalinusi žaislo nuotrauka internete

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. Apie Rusijos tęsiamą sovietų dezinformaciją – vyriausiojo N.Ceausescu šnipo lūpomis

Aktualu

Gaisrai Kalifornijoje: kodėl tiek daug žmonių laikomi dingusiais be žinios?

Vardai

Monika Šalčiūtė bušido turnyruose dirba nuo 17 metų: „Aš čia – kaip „Victoria's Secret“ angelas“

Pasaulis kišenėje

Automobiliu po Europą keliavę jonaviškiai: norėjome pratęsti bobų vasarą

24sek

Po A.Kavaliausko tritaškio – Šaro pokštai: „Nemanau, kad ant to reikia statyti žaidimą“

Aktualu

Gamtosaugininkai: vilkų nėra tiek daug, kaip teigia medžiotojai ir ūkininkai

Gazas

A.Juknevičius ir K.Povilaitis: kam vairuotojui reikalingas „šaltas dušas“

Gyvenimas

Pigmentinės dėmės kankina ir jaunus: kaltas vitaminų stygius

Gyvenimas

A.Kriščiūnas pasidalijo patirtimi, kaip atsikratė nerimo priepuolių ir išmoko mylėti

Vardai

„Orų mergaitei“ K.Liukaitytei – 30 metų: „Didžiausia dovana man – vyras ir dukrai sesuo į kompaniją“

Vardai

Seksualiausiu pasaulio vyru paskelbto Idriso Elbos sužadėtinė didžiuojasi: „Jis velniškai karštas“

Sportas

135 kg „buldozerį“ per minutę įveikęs T.Pakutinskas: „Tokio nepasmaugsi, patį pasmaugs“

Gyvenimas

Daugiau žodžio „ne“ atspalvių: per griežtas auklėjimas lemia vaiko elgsenos problemas

24sek

N.Čanakas gyrė V.Kariniauską: daug pasako faktas, kad jis žaidė rinktinėje

Vardai

Ypatingos

07:40
07:22

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie VERSLO rubriką