TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Swedbank“ Latvijoje ir Estijoje veikia įprastai, tikina reguliuotojai

Švedijos finansų grupės „Swedbank“ direktorių tarybai ketvirtadienį atleidus grupės vadovę, „Swedbank“ Latvijoje ir Estijoje veikia įprastai – įvykiai patronuojančiame banke įtakos jų veikla neturi, tikisi šių šalių finansų rinkos reguliuotojai.
„Swedbank“ skyrius Stokholme
„Swedbank“ skyrius Stokholme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Swedbank“ vykdo visus Latvijoje nustatytus veiklos rodiklių ir normų reikalavimus, keičiasi būtina informacija tiek su Latvijos priežiūros institucija – Finansų ir kapitalo rinkos komisija, tiek su Europos Centriniu Banku, kuris tiesiogiai „Swedbank“ prižiūri. Palaikome nuolatinį ryšį su didžiausiu šalyje komerciniu banku, esame informuoti, kad bankas veikia įprastai, jo klientams teikiamos visos paslaugos“, – sakė Latvijos bankų priežiūros institucijos – Finansų ir kapitalo rinkos komisijos – viešųjų ryšių skyriaus vadovė Ieva Uplėja.

Estijos centrinis bankas išplatino pranešimą, kurią pažymima, jog „Swedbank“ indėlininkams ir kitiems klientams priežasčių nerimauti nėra.

Jame pažymima, jog Estijos „Swedbank“ finansinė padėtis yra labai gera, jis veikia įprastai, visos naujienos apie pokyčius patronuojančiame banke pirmiausiai liečia jo akcininkus.

Švedijos „Swedbank“ direktorių taryba ketvirtadienį atstatydino grupės prezidentę ir vykdomąją direktorę Birgitte Bonnesen.

EESTI MEEDIA/SCANPIX nuotr./Birgitte Bonnesen
EESTI MEEDIA/SCANPIX nuotr./Birgitte Bonnesen

2011-2014 metais „Swedbank“ Baltijos šalyse vadovavusi B.Bonnesen grupes vadove paskirta 2016 metais. Jos pirmtakas Michaelis Wolfas buvo nušalintas dėl įtartinų sandorių.

Trečiadienį Švedijos kovos su ekonominiais nusikaltimų tarnyba „Swedbank“ centrinėje būstinėje Stokholme atliko kratą, siekiama išsiaiškinti, ar banko akcininkai gaudavo vidaus informacijos neteisėtais būdais.

Įtariama, kad „Swedbank“ vadovybė iš anksto žinojo apie artėjantį žiniasklaidos pranešimą dėl galimo banko įtraukimo į pinigų plovimo schemas bei informavo apie tai akcininkus, kad būtų minimizuoti jų nuostoliai dėl galimo akcijų nuvertėjimo.

Kiek daugiau nei prieš mėnesį Švedijos transliuotojo SVT tiriamosios žurnalistikos laida „Uppdrag Granskning“ paskelbė, kad pinigų srautai tarp „Swedbank“ ir itin plataus masto tarptautinio pinigų plovimo skandalo centre atsidūrusio „Danske Bank“ filialo Estijoje 2007-2015 metais galėjo viršyti 40 mlrd. Švedijos kronų (3,8 mlrd. eurų). Tai galėjo būti pinigų plovimas – pinigai keliavo tarp maždaug 50-ies realiai neveikusių įmonių sąskaitų.

Šio mėnesio viduryje agentūra „Bloomberg“ pranešė, jog SVT, remdamasi „Swedbank“ 2018 metų vidaus ataskaita, jau įvardijo gerokai didesnę sumą – per šiame banke atidarytas sąskaitas 2007-2015 metais galėjo būti pervesta apie 95 mlrd. kronų (9 mlrd. eurų) įtartinų lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius