Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 10 02 /13:36

T.Barštys parduoda savo verslo imperiją, bet turi abejonių, ar pavyks

Bendrovė „Linas Agro Group“ per Vilniaus „Nasdaq“ biržą pranešė perkanti įmonių „Kauno grūdai“, „Kaišiadorių paukštynas“ ir „Vilniaus paukštynas“ akcijas siekiant įsigyti kontrolinius šių ir su jomis susijusių įmonių akcijų paketus. Tiesa, šias įmones valdančios „KG Group“ įkūrėjas ir valdybos pirmininkas Tautvydas Barštys dar nėra tikras, ar sandoris pavyks.
T.Barštys
Tutvydas Barštys / Asmeninio archyvo nuotr.

Bendra sandorio suma šalių susitarimu neatskleidžiama. Sandoriui įvykti reikės Konkurencijos tarybos leidimo.

Teigiama, kad suvienijus dviejų beveik tris dešimtmečius veikiančių lietuviško kapitalo verslo grupių pajėgas, „bus sukurta stipri Baltijos šalyse veikianti agroverslo ir maisto gamybos bendrovė, kuri galės sėkmingai konkuruoti Baltijos šalių, Lenkijos, Skandinavijos ir kitose Rytų bei Vakarų Europos rinkose“.

Sandoris labai didelis

„Sandoris labai didelis, tad tikimės užbaigti jį 2021 m. pavasarį. Esame tikri, kad šis žingsnis atvers mums naujas galimybes ir leis įsitvirtinti maisto gamybos sektoriuje bei sukurti vertikaliai integruotą žemės ūkio ir maisto gamybos įmonę, kuri kurs didesnę pridedamąją vertę klientams visose veiklos srityse,“ – pranešime cituojamas „Linas Agro Group“ valdybos pirmininkas Darius Zubas.

kekava.lt nuotr./Darius Zubas
kekava.lt nuotr./Darius Zubas

AB „Linas Agro Group“ valdomoje įmonių grupėje dirba daugiau kaip 2 100 darbuotojų. Grupės finansiniai metai prasideda liepos 1 d. 2019–2020 finansinių metų 12 mėnesių konsoliduotos Grupės pajamos siekė 658 mln. Eur, grynasis pelnas buvo 9 mln. Eur, valdomas turtas siekė 405 mln. Eur.

AB „Kauno grūdai“ kartu su Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynais bei dukterinėmis įmonėmis sudaro maisto gamybos įmonių grupę, kurioje dirba 3 900 darbuotojų. 2019 metais konsoliduotos grupės pajamos siekė 563 mln. eurų, grynasis pelnas buvo 5,4 mln. eurų, valdomas turtas siekė 332 mln. Eur.

„Per kelis dešimtmečius kartu su kolektyvu, kuriuo didžiuojuosi, mums pavyko sukurti vieną sėkmingiausių Lietuvoje įmonių grupių, kurios veikla apima visą gamybos grandinę nuo lauko iki stalo. Veikdami tarptautinėje rinkoje matome, kaip savo aktyvus ir verslą jungia pasaulinės rinkos milžinai, stumdami iš rinkos mažesnes įmones. Suprantame, kad lietuviškiems verslams irgi reikia vienytis kaip įmanoma greičiau. „Linas Agro Group“ ir „KG Group“ yra panašaus tipo ir mąstymo įmonių grupės: abi lietuviško kapitalo ir moka mokesčius Lietuvoje, giliai supranta verslą, klientus ir darbuotojus, gerai žino tarptautinę rinką ir sėkmingai veikia joje. Tikiu, kad sujungus abiejų įmonių pajėgas mano pradėtas darbas bus sėkmingai tęsiamas, įmonės stiprės ir net aktyvios konkurencijos sąlygomis kurs lietuviškų produktų sėkmės istorijas ne tik vietinėje, bet ir pasaulinėje rinkoje“, – sako „KG Group“ įkūrėjas Tautvydas Barštys.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tautvydas Barštys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tautvydas Barštys

Tapus didesniems taps lengviau

AB „Linas Agro Group“ valdybos pirmininkas D.Zubas pabrėžia, kad stiprus regioninis rinkos žaidėjas, veikiantis Baltijos šalių, Skandinavijos ir Lenkijos grūdų prekybos, prekių žemdirbiams tiekimo bei maisto gamybos sektoriuose, prisidės prie stabilumo vietos ūkininkams ir gamintojams užtikrinimo labai konkurencingoje ir atviroje ES rinkoje.

„Tikimės, kad būdami didesni ir labiau integruoti, gebėsime sėkmingai konkuruoti su daug stambesnėmis Lenkijos ir Skandinavijos kompanijomis. Tai bus naudinga ir maisto produktų vartotojams, nes augs jiems siūlomų lietuviškos kilmės produktų įvairovė. Siekiame tapti geriausia maisto produktų gamybos ir žemės ūkio paslaugų kompanija Baltijos šalyse. Planuojame skirti didelį dėmesį klientų aptarnavimui, naujų produktų kūrimui, gamybos ir procesų modernizavimui, aplinkosaugai bei energetiniam efektyvumui. Ir toliau puoselėsime abiejų organizacijų vertybes, kultūrą ir rūpestį darbuotojais bei sieksime išlaikyti puikius santykius su pirkėjais ir tiekėjais,“ – sako D.Zubas.

T.Barštys dar nėra tikras, ar pavyks

Tiesa, kalbėdamas su žurnalistais žemės ūkio produktų perdirbimo ir maisto gamybos grupės „KG Group“ įkūrėjas ir valdybos pirmininkas T.Barštys sako abejojantis būsimo sandorio sėkme ir žada komentuoti jį tik po Konkurencijos tarybos sprendimo.

„Vyksta procesai ir neturiu ką pakomentuoti, (...) nenoriu užbėgti kažkam už akių“, – BNS teigė T.Barštys.

Verslininkas teigė, kad derybose dalyvavo ir daugiau potencialių pirkėjų, buvo svarstomi įvairūs akcijų pardavimo variantai.

„Tačiau dabar derybos baigtos, ir tai patvirtina tarp mūsų pasirašytos akcijų pirkimo-pardavimo sutartys su AB „Linas Agro Group“. Visgi sandorio baigtis priklauso nuo Konkurencijos tarybos sprendimo“, - sakė T.Barštys.

„Problema ta, kad Lietuvai mes per dideli, o užsieniui per maži – kaip ir „Linas Agro“. Sujungus, įsteigus didesnį darinį, jis būtų konkurencingesnis su kitų šalių gamintojais. Pirkėjo, kad sustiprintume savo konkurencingumą, ieškojome seniai“, – vz.lt sakė T.Barštys.

Karolinos Stažytės nuotr./„Kauno grūdai“
Karolinos Stažytės nuotr./„Kauno grūdai“

Tuo metu „Linas Agro Group“ valdybos pirmininko pavaduotojas Andrius Pranckevičius nenorėjo komentuoti, ar sandorio užbaigimui gali būti kliūčių, tačiau teigė, kad susijungusios įmonės nebus dominuojančios rinkoje. Jis tai pat pabrėžė, kad „KG Group“ pasirašė sutartį tik su „Linas Agro Group“.

„Faktai yra tokie, kad sutartis pasirašyta ir tikrai pagal visas procedūras privalome kreiptis į Konkurencijos tarybą ir kreipsimės į ją. (...) Mes suprantame, kad tai yra didelių įmonių susijungimas, įsigijimas, tai nebus paprastas procesas ir, be abejo, bus ir klausimų ir atsakymų ir tam tikros specifikos, bet tą kelią mes privalome praeiti. (...) Sutartis yra tik su mumis, ekskliuzyvinė sutartis, faktai yra tokie“, – BNS sakė A.Pranckevičius.

„Aišku, čia tyrimo klausimas, nenoriu į tai lįsti, ir negalime mes per daug to komentuoti, bet mūsų matyme šitoje vietoje vartotojai išloštų ir dominavimo čia nebūtų“, – pridūrė jis.

Ras kuo užsiimti

„Turiu kitų verslų, kuriais galėčiau užsiimti“, – į klausimą, ką veiktų pardavęs visą grupę, atsakė jis.

T.Barštys yra ir Vilniaus bei Kaišiadorių paukštynų, „Kauno grūdų“, „Mairūno“ valdybos pirmininkas, „Kormoprom Invest“, „Paukštuko“ ir „Dzūkijos agrocentro“ vadovas, T.Barščio individualios įmonės savininkas ir „Kauno viešbučio“ valdybos narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius