-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taisyk, o ne mesk: EP siekia pažaboti besaikį vartojimą

Europos Sąjungos (ES) duomenimis, bendrijos vartotojai kasmet išmeta net 35 mln. tonų dar tinkamų naudoti buitinių prietaisų, tokių kaip televizoriai, indaplovės ar mobilieji telefonai. Skaičiuojama, kad jų pakeitimui vartotojai kasmet išleidžia 12 mlrd. eurų. Tiesa, ateityje taip elgtis, tikėtina, bus mažiau patrauklu.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

EP Vidaus rinkos ir vartotojų apsaugos komitetas šią savaitę pritarė naujam „teisės taisyti“ pasiūlymui, kuris buvo priimtas 38 balsais už, 2 prieš. Juo siekiama skatinti daiktų taisymą ne tik per, bet ir po teisinės garantijos laikotarpio.

Pasiūlymas numato, kad pardavėjai privalės siūlyti nemokamą taisymą per teisinės garantijos laikotarpį, išskyrus atvejus, kai taisymas brangesnis už daikto pakeitimą, faktiškai neįmanomas ar nepatogus vartotojui.

Europarlamentarai pritarė, kad vartotojams reikėtų suteikti paskatų rinktis taisymą vietoj prekės pakeitimo garantijos laikotarpiu, pavyzdžiui, pratęsiant teisinę garantiją vienais metais už pataisytus produktus.

EP nariai taip pat ragina ES valstybes nares skatinti taisymą per finansines paskatas, tokias kaip nuolaidų kuponai ir nacionaliniai taisymo fondai.

Siūlymui įsigaliojus, gamintojai privalėtų taisyti tam tikrą produktų skaičių (pvz., skalbimo mašinas, dulkių siurblius, išmaniuosius telefonus, dviračius), net jei jiems nebėra taikoma teisinė garantija.

Ekspertų teigimu, ši iniciatyva iš esmės siūlo gamintojams prisiimti atsakomybę už savo produktų remontą ir priežiūrą. Tai turėtų padėti sumažinti atliekų kiekį ir pailginti produktų gyvavimo ciklą, kuris viešojoje erdvėje vis sulaukia vartotojų kritikos.

Naujosios taisyklės taip pat numatytų, kad nepriklausomi taisytojai, meistrai ir galutiniai vartotojai gautų prieigą prie visų atsarginių dalių, informacijos ir įrankių už priimtiną kainą per visą produkto gyvavimo laikotarpį. Europarlamentarų teigimu, taip padidėtų konkurencija, sumažėtų taisymo kaina, o vartotojai įgytų platesnį pasirinkimą.

Įtvirtinus „teisę taisyti“, vartotojai taip pat galėtų susipažinti su kiekvieno įrenginio taisymo sąlygomis, įskaitant informaciją apie taisytoją, maksimalią taisymo kainą ir tam reikalingą laiką, kad galėtų palyginti įvairius pasiūlymus.

Iniciatyvos pranešėjas René Repasi (Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcija) sako, kad dėl geresnės prieigos prie techninės remonto informacijos ir įperkamesnių atsarginių dalių augsianti konkurencija sumažins remonto išlaidas.

Spaudos konferencijoje, surengtoje po komiteto balsavimo, R.Repasi taip pat tvirtino, kad „teisė taisyti“ išties gali būti sėkminga ir vartotojams naudinga iniciatyva, o jos sėkmės tikėtis leidžia pastaroji ES pergalė kovojant už vartotojų teises, kai buvo įtvirtinta prievolė mobiliuosiuose įrenginiuose naudoti tik vieno tipo – USB-C – jungtį. Ši tvarka paskatino net JAV milžinę „Apple“ pakeisti „iPhone“ telefonų įkroviklio jungtį.

„Aš situaciją matau taip, kad arba tu laikaisi tvarkos, arba sulauki baudų, arba apskritai negauni teisės pardavinėti savo gaminius“, – apie tai, kaip į siūlomą tvarką gali reaguoti gamintojai, ir potencialias sankcijas kalbėjo europarlamentaras.

Dėl „teisės taisyti“ siūlymo EP nariai turėtų balsuoti jau lapkričio 20–23 d. plenarinėje sesijoje. Pasak R.Repasi, šiai iniciatyvai EP yra platus palaikymas.

„Ją palaiko visos politinės grupės. Tiesa, gali būti pavienių nepritariančių. Vis dėlto tikiuosi plataus palaikymo plenarinio posėdžio metu“, – tvirtino EP narys.

Po balsavimo plenarinės EP sesijos metu, jei iniciatyva bus paremta, dėl tolesnio jos likimo sprendimą turės priimti Europos Taryba. Jai patvirtinus „teisę taisyti“, būtų galima pradėti derybas dėl galutinio pasiūlymo teksto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius