-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarp didžiausių Rytų Europos įmonių lietuviai išlaikė 20 pozicijų, tačiau dažniau leidosi nei kilo

Pasaulinė verslo rizikos valdymo bendrovė „Coface“ paskelbė kasmetį 500 didžiausių Vidurio ir Rytų Europos bendrovių sąrašą. Į jį kaip ir 2014 m. pateko 20 įmonių iš Lietuvos, tarp jų dvi bendrovės į didžiųjų reitingą patenka pirmą kartą – tai akcinė bendrovė „Lifosa“ ir „Circle K Lietuva“ (buvusi „Statoil Lietuva“).
„Lukoil“ degalinė Vilniuje
„Lukoil“ degalinė Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Įspūdingiausią šuolį prestižiniame sąraše atliko „Sanitex“, išauginusi apyvartą 23 proc. ir pakilusi iš 204 į 168 vietą. Didžiausias leidinyje minimas nuopuolis – „Lukoil Baltija“ nukrito iš 267 į 433 vietą. Tiesa, „Coface“ Lietuvoje vadovas Mantvydas Štareika primena, kad šio degalų mažmenininko krytis labiau nulemtas įmonės reorganizavimo ir savininkų kaitos nei prekybos degalais rezultatų.

Kiti žymūs nuopuoliai „CEE TOP 500“ sąraše yra „Lietuvos geležinkelių“ (-63 pozicijos), logistikos įmonių „ME Investicija“ ir „Girteka Logistics“ – atitinkamai – 50 ir – 47 pozicijos. Šių įmonių nusileidimą, pasak M.Štareikos labiausiai įtakojo stiprus krovinių srauto į Rusiją sumažėjimas.

Stabiliai sąraše laikosi „Vilniaus prekyba“ ir „Maxima“ grupės įmonės, pakilusios po 4 vietas į aukštas 26 ir 36 pozicijas. Tik „Maxima LT“ kiek pasislinko iš 84 į 89 vietą.

Didžiausia Baltijos šalių įmonė „Orlen Lietuva“ neliko nepaliesta pasaulinių naftos kainų mažėjimo padarinių ir TOP 500 sąraše nusileido 7 laipteliais į 20 vietą. Tos pačios priežastys nesutrukdė „Lietuvos energijai“ auginti apyvartą 12,7 proc. ir pakilti per 17 pozicijų į 142 vietą.

„Coface“ vadovas M.Štareika sako, kad, nepaisant neigiamų užsienio veiksnių (Rusijos krizės, naftos ir žaliavų kainų) poveikio, Lietuvos ekonomika 2015 m. išliko stabili. Tai patvirtina ir neseniai mūsų šaliai suteiktas aukštesnis A3 rizikos vertinimas, paremtas stabiliais įmonių apyvartos ir užimtumo rezultatais bei smarkiai išaugusiu grynuoju pelnu.

Vis dėlto, anot jo, minėti neigiami išorės veiksniai ir arši konkurencija pridarė rūpesčių žemės ūkio ir maisto pramonės įmonėms – jų grynasis pelnas krito 42 proc. Be to, dėl kritusių naftos kainų mineralinių, cheminių medžiagų ir naftos produktų sektoriaus įmonių pajamos sumažėjo 15 proc., arba beveik 1 mlrd. EUR. Tai buvo vienas svarbiausių veiksnių, lėmusių Lietuvos įmonių pozicijų kritimą didžiausių Vidurio ir Rytų Europos bendrovių sąraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius