Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 18 /16:50

Tatenos rekomendacijas planuojama įgyvendinti per dvejus metus - VATESI vadovas

Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ekspertai Lietuvoje vertina, kaip šalis laikosi radiacinės ir branduolinės saugos. Pasak Valstybinės atominės energetikos inspekcijos (VATESI) viršininko Michailo Demčenkos, jeigu agentūra pateiks Lietuvai rekomendacijų, jos turėtų būti įgyvendintos per dvejus metus.
„Vilniaus energija“
„Vilniaus energija“ / Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.
Temos: 1 TATENA

„Galutinis įvertinimas įvyks pačios misijos metu ir ataskaitos projektas, kuris turi būti su mumis suderintas, turi būti pateiktas iki misijos pabaigos. Žinosime pagrindines rekomendacijas ir galės pradėti vykdyti, jeigu bus kokių papildomų pastabų. Mes patys atlikome vertinimą – VATESI ir Radiacinės saugos centras – ir apie 50 priemonių surašėme, ką reikia keisti“, – BNS sakė A.Demčenka.

„Per dvejus metus planuojama į tas rekomendacijas atsižvelgti, patobulinti mūsų veiklą ir tada pakviesime į dar vieną, mažos apimties misiją. Atvažiuos keletas ekspertų ir pažiūrės mūsų progresą“, – pridūrė jis.

Anot jo, energetikos agentūra tikrina ne įrenginių veiklą, o tai, kaip teisės aktais reglamentuojama sauga bei reikalavimai jai: „Būtent kaip valstybėje organizuojamas reglamentavimas ir priežiūra“.

TATENA teikia rekomendacijas, o ne įpareigojimus.

„Jie neįpareigoja, bet specialistai, gerbiantys save, stengiasi atsižvelgti, nes rekomendacijos ne koks išmislas, o viskas grindžiama Tatenos saugos standartais. Dabar einame papunkčiui ir žiūrime atitikimą pas mus tų Tatenos saugos standartų“, – aiškino VATESI vadovas.

Pirmadienį įvyko pirmasis 24 ekspertų misijos ir Vyriausybės, VATESI ir Radiacinės saugos centro atstovų susitikimas. Misijos vadovas Ingemaras Lundas, anot VATESI pranešimo, sakė, kad misija yra daugiau abipusis patirties dalijimosi procesas, kurio metu ekspertai sieks išskirti tas sritis, kurias labiausiai reikėtų tobulinti.

Misijos metu ekspertai lankysis jonizuojančios spinduliuotės šaltinius turinčioje „Vilniaus energijoje“, Santariškių klinikose, Ignalinos atominėje elektrinėje.

„Vilniaus energijos“ atstovas Nerijus Mikalajūnas BNS sakė, kad ekspertai aiškinsis, kaip Radiacinės saugos centras prižiūri bendrovę: „Jie tikrina, kaip dirba Radiacinės saugos centras, ir mus, kaip jų klientus, interviuoja dėl centro veiklos, ar jis tinkamai mus prižiūri“.

Tatenos misija prasidėjo sekmadienį, ji truks dvi savaites. Tai pirmoji tokia misija Lietuvoje, o jos ataskaita bus perduota Vyriausybei, Europos Sąjungos šalims narėms ir Europos Komisijai. |Kartu su Tatenos ekspertais misijoje dalyvauja VATESI, Radiacinės saugos centro bei kitų valstybės institucijų atstovai.

Radiacinės saugos centras yra išdavęs 1644 licencijas verstis veikla su jonizuojančios spinduliuotės šaltiniais – didžioji jų dalis yra ligoninės, odontologijos, veterinarijos klinikos bei kitos įstaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius