-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Teismas: „Achema“ turi sumokėti „Baltpool“ per 0,67 mln. eurų

Didžiausia šalies dujų vartotoja Jonavos trąšų gamintoja „Achema“ privalo sumokėti daugiau kaip 0,67 mln. eurų skolą už viešuosius interesus atitinkančias paslaugas (VIAP).
„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų
Teismas: „Achema“ turi sumokėti „Baltpool“ per 0,67 mln. eurų / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Achema“ nėra sumokėjusi VIAP lėšų administratorei „Baltpool“ dalies mokesčio už 2010 metais savo reikmėms pasigamintą elektrą.

Kauno apygardos teismas sausio 8 dieną visiškai patenkino „Baltpool“ ieškinį – 2011 metų liepą bendrovė teismui nurodė, kad skola susikaupė už kelis 2011 metų mėnesius.

Teismo sprendimu „Achema“ turi sumokėti „Baltpool“ apie 664 tūkst. eurų (įskaitant palūkanas), taip pat 8,49 proc. procesines palūkanas ir beveik 8 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

Sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pernai birželį „Achemai“ dar kartą nepavyko užginčyti sutarties su elektros perdavimo operatore „Litgrid“ pakeitimų, pagal kurią įmonė privalėjo mokėti VIAP mokestį už savo reikmėms pasigamintą elektrą.

Daugiau nei penkerius metus nemokėjusi VIAP mokesčio, 2016 metų gegužę „Achema“ sumokėjo jį už 2016 metus – pasikeitus VIAP mokėjimų reguliavimui, kitaip lėšų būtų netekusi kita „Achemos grupės“ įmonė – energijos iš atsinaujinančių išteklių gamintoja „Renerga“.

Pagal naują tvarką su VIAP mokesčio nemokančiomis bendrovėmis susijusios įmonės negali gauti išmokų iš VIAP biudžeto.

2015 metų spalį Konstitucinis Teismas nusprendė, kad Vyriausybės patvirtinta tvarka, kai VIAP mokestį turi mokėti įmonės, gaminančios ją savo reikmėms, neprieštarauja Konstitucijai.

Nuo 2011 metų panaikinta VIAP mokesčio išimtis, pagal kurią jo nereikėjo mokėti už savo reikmėms pasigamintą elektrą, labiausiai užgulė didžiausias elektros naudotojas – „Orlen Lietuvą“, „ Achemą“, „Lifosą“, „Putokšnį“ bei kitas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius