Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas: „Arvi fertis“ turto pardavimo Marijampolės NPK sandoris negalioja

Bankrutuojančios Marijampolės trąšų įmonės „Arvi fertis“ didžiosios dalies turto, naudojamo trąšų gamybai, pardavimo nekilnojamojo turto nuomos bendrovei Marijampolės NPK (buvusi „Antes“) sandoris pripažintas negaliojančiu.
Teismas
Teismas / 123RF.com nuotr.

Vilniaus apygardos teismas sausio 6 dieną patenkino vienos „Arvi fertis“ kreditorių, Vokietijos „Belor Eurofert“ kontroliuojamos Lietuvos trąšų prekybos bendrovės „Belor“ ieškinį.

„Arvi fertis“ turės grąžinti įmonei Marijampolės NPK 750 tūkst. eurų, gautų pagal 2021 metų vasario 12 dieną pasirašytą sutartį.

Be to, negaliojančiu pripažintas „Arvi fertis“, „Antes“ ir įmonės UHB 2021 metų vasario 18 dienos susitarimas dėl tarpusavio reikalavimų įskaitymo, UHB grąžinant 6,75 mln. eurų finansinį reikalavimą „Arvi fertis“ bankroto byloje, taip pat suteikiant teisę įregistruoti hipotekas ir turto įkeitimą.

Teismas, pernai vasarį laikinai sustabdęs „Arvi fertis“ ir „Antes“ sandorį, laikinąsias apsaugos priemones paliko galioti iki teismo sprendimo įvykdymo.

Didžioji dalis „Arvi fertis“ turto, naudojamo trąšų gamybai, bendrovei „Antes“ parduota už 7,5 mln. eurų. „Arvi fertis“ bankroto administratorius Aurimas Valaitis BNS anksčiau sakė, kad buvo parduotas visas turtas, kuris dalyvauja trąšų gamyboje, taip pat turtinės ir neturtinės teisės, kylančios iš sutarčių, kurias bankrutuojanti įmonė dar vykdė ir buvo sudariusi.

„Belor“ teismui teigė, kad neįsiteisėjus teismo nutarčiai pripažinti „Arvi fertis“ likviduojama, be hipotekos kreditoriaus „Swedbank“ sutikimo, žinodama, kad kreditorių susirinkimo nutarimai ginčijami teisme, bei neatsižvelgdama į kitų potencialių pirkėjų siūlymą už turtą mokėti 8,3–8,6 mln. eurų, „Arvi fertis“ su „Antes“ 2021 metų vasarį sudarė net ne turto perleidimo, o juridinio asmens pirkimo-pardavimo sutartį susijusiems asmenims.

„Ieškovės („Belor“) teigimu, sutartis sudaryta pažeidžiant viešąją teisę, dėl šalies („Arvi fertis“) atstovo piktavališko susitarimo su kita sandorio šalimi (...) Be to, 2021 metų vasario 18 dieną, jau esant paduotam ieškiniui dėl sutarties pripažinimo negaliojančia, atsakovės „Arvi fertis“, UHB ir „Antes“, siekdamos finalizuoti neteisėtus ketinimus, pradėtus dar 2020 metų viduryje, sudarė susitarimą dėl tarpusavio priešpriešinių reikalavimų įskaitymo, prieštaraujantį teisės normoms“, – rašoma teismo nutartyje.

Byloje pateikta verslo vertinimo ataskaita rodo, kad „Arvi fertis“ grynasis pelnas iš perleistos veiklos 2019 metų antrąjį pusmetį siekė 347 tūkst. eurų, per 2020 metų 10 mėnesių – 570,9 tūkst. eurų, o pajamų ir išlaidų prognozės iš esmės atitiko faktines pajamas ir išlaidas.

„Arvi fertis“ teismui nurodė, kad 2021 metų sausio 27 dieną kreditoriai įmonės nemokumo administratorių įpareigojo derybas pradėti tik su tais potencialiais pirkėjais, kurie sumokės 10 proc. pasiūlytos kainos avansą. Vienintelė jį sumokėjo „Antes“, tuo metu kitos įmonės – „LIT Salt Trade“ ir „TIMAC Agro LT“ – to nepadarė.

„Sutartis naudinga „Arvi fertis“ ir jos kreditoriams, nes „Arvi fertis“, kaip turtinio komplekso esminė dalis, parduota už didesnę nei rinkos kainą“, – teismui teigė „Arvi fertis“.

„Antes“ savininkė Rasa Petrikienė BNS pernai teigė „Arvi fertis“ turto įsigijimo sandorį vertinanti pirmiausia kaip investiciją į NT, tačiau gamybos atsisakyti taip pat neketina.

Teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius