-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas atmetė buvusios „LiTak-Tak“ pretenziją valstybei dėl 0,85 mln. eurų žalos

Oro gynybos sistemų kūrimo ir gamybos bendrovei „Altimus-Tech“ (buvusi „LiTak-Tak“), kurią Vyriausybė yra pripažinusi neatitinkančia Nacionalinio saugumo interesų, nepavyko iš valstybės prisiteisti 848 tūkst. eurų žalos.
„LiTak-Tak“ gamykla
„LiTak-Tak“ gamykla / „LiTak-Tak“ nuotr.

Vilniaus apygardos administracinis teismas šią savaitę atmetė vienintelės bendrovės akcininkės – Lenkijos įmonės „Altimus-Tech“ skundą, kuriuo ji prašė iš valstybės priteisti išlaidas už karinių daiktų saugojimą specialiomis sąlygomis po to, kai Lietuvos įmonės veikla karinės įrangos sektoriuje buvo uždrausta.

„Vyriausybės nutarimai teisėti, pagrįsti, todėl nėra pagrindo konstatuoti valstybės neteisėtų veiksmų šiais nutarimais neįtvirtinus išlaidų, patirtų už daiktų saugojimą laikotarpį“, – skelbia sausio 16-osios teismo nutartis.

„Altimus-Tech“ teisininkė Vitalija Lapina teigia, kad nutartis bus skundžiama.

„Tikrai skųsime, todėl, kad teismas neįvertino daug svarbių aplinkybių ir detalių, mūsų nuomone“, – BNS sakė V.Lapina.

Bendrovės atstovai siekė įrodyti, kad dėl Vyriausybės nutarimų ji patyrė žalą dėl beveik 20 mln. eurų vertės karinės įrangos ir kitų atsargų, skirtų eksportui, saugojimo nuo 2020 metų spalio pradžios iki 2021-ųjų spalio pabaigos.

Skunde teigiama, kad „LiTak-Tak“ tuo metu negalėjo disponuoti jai priklausančia įranga ir turėjo priverstinai ją saugoti specialiomis sąlygomis sandėliuose jų negalėdama nei perleisti, nei susigrąžinti, nei išvežti.

Bendrovė taip pat nurodė, kad ne kartą kreipėsi į Lietuvos institucijas prašydama spręsti įrangos realizavimo ar jo saugojimo išlaidų atlyginimą, tačiau tai nebuvo padaryta.

2020 metų spalį Ukrainos piliečių Valerijaus Boguslavskio ir Sergijaus Perevarovo netiesiogiai valdytą „LiTak-Tak“ Vyriausybė pripažino investuotoju, neatitinkančiu nacionalinio saugumo interesų – toks sprendimas priimtas vyriausybinės strateginius sandorius tikrinančiai komisijai nustačius, jog bendrovė turi grėsmę šalies saugumui keliančių ryšių su trečiųjų šalių fiziniais ir juridiniais asmenimis.

2021-ųjų rugpjūtį bendrovė dar kartą pripažinta neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų. Tais pačiais metais ji buvo reorganizuota ir prijungta prie Lenkijos įmonės „Altimus-Tech“.

Tuometinė „LiTak-Tak“ komisijos išvadas ir Vyriausybės nutarimą siekė panaikinti, bet Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas jos skundą pernai galutinai atmetė.

„Altimus-Tech“ savininkai pernai skelbė, kad per pusmetį nepavykus susitarti su Vyriausybe taikiai, įmonė ketina kreiptis į Tarptautinį investicinių ginčų sprendimų centro (ICSID) arbitražą Vašingtone arba į kitą arbitražą, taikantį Jungtinių Tautų Tarptautinės prekybos teisės komisijos (UNCITRAL) arbitražo taisykles, prašant iš valstybės priteisti daugiau kaip 140 mln. eurų negautų pajamų.

V.Lapinos žiniomis, akcininkai kol kas į arbitražus nesikreipė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius