Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas atmetė „Skinest“ skundą dėl Vyriausybės sprendimų

Teismas atmetė Estijos geležinkelių paslaugų grupės „Skinest Rail“ skundą dėl strateginius įmonių sandorius tikrinančios vyriausybinės komisijos ir Vyriausybės sprendimų, lėmusių grupės pašalinimą iš „Lietuvos geležinkelių“ konkursų.
Vilniaus apygardos administracinis teismas
Vilniaus apygardos administracinis teismas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) ketvirtadienį atmetė „Skinest Rail“ bei jos savininko Olego Osinovskio skundą. Pasak teismo atstovės Sigitos Baltaduonės, byla išnagrinėta uždarame posėdyje, todėl daugiau informacijos ji negalėjo pateikti.

Bendrovės „Skinest Baltija“, „Skinest Rail“, „Skinest Grupp“ bei jų savininkas O.Osinovskis teismui skundžia vyriausybinės komisijos išvadą ir Vyriausybės sprendimus, kad „Lietuvos geležinkelių“ ir „Skinest“ planuotas daugiau kaip 3 mln. eurų vertės pabėgių pirkimo sandoris neatitinka nacionalinio saugumo interesų.

VAAT Konstitucinio Teismo du kartus prašė įvertinti įstatymo, Vyriausybės bei komisijos sprendimų atitiktį Konstitucijai, tačiau KT abu kartus atmetė teismo prašymus, nes jis nepateikė argumentų. VAAT taip pat prašė ištirti, ar „Skinest“ ginčijami Vyriausybės nutarimai neprieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas

Pasak KT, VAAT turi įvertinti ne tik Vyriausybės nutarimų tekstą, bet ir visą su jų priėmimu susijusią ir kitų institucijų pateiktą medžiagą, rinkti papildomus įrodymus ir juos įvertinti.

Vyriausybė pernai birželį nurodė, kad „Skinest Rail“ savininkas O.Osinovskis turi didinančių riziką ar keliančių grėsmę nacionaliniam saugumui ryšių su užsienio valstybių institucijomis ar jų fiziniais ar juridiniais asmenimis.

Po Vyriausybės sprendimo „Lietuvos geležinkeliai“ nepasirašė sutarties su „Skinest Baltija“, nors įmonė buvo pasirinkta konkurso nugalėtoja. Sutartis buvo pasirašyta su antros vietos laimėtoja įmone „Swetrak“.

Lietuvos apeliacinis teismas šių metų kovą nutarė, kad „Lietuvos geležinkeliai“ teisėtai nepasirašė sutarties su „Skinest Baltija“. Aukščiausiasis Teismas gegužės 29 dieną atsisakė priimti įmonės skundą.

„Skinest Rail“ savo teises žadėjo ginti už Lietuvos ribų. Bendrovė pernai pranešė Vyriausybei, kad jei per šešis mėnesius nepavyks taikiai išspręsti ginčo, ji pateiks ieškinį Tarptautiniam investicinių ginčų sprendimo centrui (ICSID) Vašingtone dėl Lietuvos ir Estijos dvišalės investicijų skatinimo sutarties pažeidimo.

Vyriausybė yra suteikusi įgaliojimus Susisiekimo ministerijai iki 2022-ųjų pabaigos atstovauti Lietuvai, sprendžiant visus galimus ginčus su „Skinest Rail“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius