Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Teismas: „Baltic Financial Company“ specializuoto banko licencijos negavo pagrįstai

Lietuvos bankas (LB) teisėtai neišdavė specializuoto banko veiklos licencijos šalyje siekusiai bendrovei „Baltic Financial Company“ ir neprivalo jai atlyginti 1 mln. eurų žalos, nusprendė teismas.
Vilniaus apygardos teismas
Vilniaus apygardos teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Bendrovės skundą, kuriuo ji prašė naikinti LB nutarimą dėl neišduotos licencijos, Vilniaus apygardos teismas birželio 23-iąją atmetė kaip nepagrįstą.

„Teisėjų kolegijos vertinimu, ginčijamas nutarimas yra išsamaus turinio, pakankamai motyvuotas ir pagrįstas“, – teigiama nutartyje.

Anot jos, „Baltic Financial Company“ skunde nurodė, kad LB valdybos nutarimas yra neteisėtas, nes sprendimo priėmimas viršijo įstatymuose numatytus terminus, jis buvo nemotyvuotas, o bendrovės pateiktas veiklos planas įvertintas netinkamai. Ji taip pat prašė iš centrinio banko priteisti 1 mln. eurų žalą.

Tuo tarpu LB su tuo nesutiko ir pažymėjo, kad sprendimai dėl licencijos išdavimo yra diskrecinio pobūdžio, be to, ginamas ir viešasis interesas užtikrinti valstybės finansų sistemos stabilumą ir efektyvumą.

2018-ųjų pabaigoje Lietuvoje įregistruota „Baltic Financial Company“ specializuoto banko licenciją veiklai Lietuvoje bando gauti nuo 2019 metų – tuomet buvo pateikta pirmoji paraiška, tačiau po LB pateiktų pastabų ją atsiėmė 2021-ųjų sausį, o antrąją paraišką pateikė 2021-ųjų sausį, tačiau ir vėl sulaukė pastabų.

Anot Vilniaus apygardos teismo nutarties, Lietuvos bankas abejojo įmonės veiklos perspektyvomis ir pasirinkto veiklos modelio tvarumu, nes specializuoto banko planuojamos pakankamai mažos veiklos apimtys, kurios, LB vertinimu, nesuponuoja galimos naudos iš veiklos masto.

LB valdyba specializuoto banko licenciją „Baltic Financial Company“ atsisakė išduoti praėjusių metų sausį.

Specializuoto banko licencija suteikia teisę Lietuvoje verstis indėlių ar kitų grąžintinų lėšų priėmimu iš klientų ir juos skolinti, taip pat kelionių čekių, vekselių ir kitų mokėjimo priemonių išdavimu ir administravimu.

„Baltic Financial Company“ vienintelė akcininkė yra Maltoje registruota įmonė „Credissimo Holding“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius