Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas: buvusiam CAA vadovui J.Gintilui – 16 tūkst. eurų kompensacija

Transporto kompetencijų agentūra (TKA) buvusiam Civilinės aviacijos administracijos (CAA) vadovui Joriui Gintilui turi sumokėti daugiau nei 16 tūkst. eurų kompensaciją, nutarė teismas. Negautas jo pajamas įstaiga privalo sumokėti, nes pernai J.Gintilui laimėjus TKA direktoriaus pavaduotojo konkursą, su juo nebuvo pasirašyta darbo sutartis.
Joris Gintilas
Joris Gintilas

Vilniaus apygardos teismas vasario 20 dieną paliko galioti Vilniaus apylinkės teismo 2019 metų spalį priimtą sprendimą – pastarasis pripažino, kad nebuvo pagrindo nepasirašyti sutarties su J.Gintilu.

Tačiau apygardos teismas kiek padidino kompensacijos sumą – apylinkės teismas buvo jam priteisęs 15 tūkst. eurų. Vis dėlto ši suma yra 4 tūkst. eurų mažesnė nei prašė J.Gintilas (20 tūkst. eurų).

TKA teismo prašė panaikinti Valstybinės darbo inspekcijos sprendimą, kuriuo agentūra buvo įpareigota sudaryti darbo sutartį su J.Gintilu. Pastarasis prašė kompensacijos už laiką nuo balandžio iki spalio, kai sprendimą byloje priėmė Vilniaus apylinkės teismas ir buvo panaikinta agentūros direktoriaus pavaduotojo pareigybė.

Tačiau apygardos teismas, tik iš dalies patenkinęs abiejų šalių reikalavimus, nutarė, kad kompensacija jam priklauso tik iki liepos 22 dienos, kai J.Gintilas įsidarbino Civilinės aviacijos asociacijoje.

TKA teismui tvirtino, kad J.Gintilas yra viešai pareiškęs, jog neketina dirbti agentūroje, tačiau jis pats teigė priešingai – esą jo teiginys portale lrytas.lt buvo neteisingai interpretuotas.

Anot pirmosios instancijos teismo, TKA neįrodė, jog buvo pagrindas neįdarbinti J.Gintilo, konkursas jam suteikė pagrįstų lūkesčių, kad jis užims direktoriaus pavaduotojo pareigas.

J.Gintilas taip pat teigė, kad agentūra inicijavo pareigybės panaikinimą, taip ieškodama teisinio pagrindo nepasirašyti darbo sutarties. Jo manymu, agentūra turėtų būti įpareigota jam pasiūlyti kitas pareigas.

Tačiau teismas šį argumentą atmetė, nes įstatymai nesuteikia konkursą laimėjusiam asmeniui teisės reikalauti sudaryti darbo sutartį kitoms pareigoms.

Teismo sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

J.Gintilas 2019 metų sausio-kovo mėnesiais, CAA funkcijas perėmus Lietuvos transporto saugos administracijai (LTSA) ir TKA, pastarosios direktoriaus pavaduotoju dirbo laikinai. Kovo 4 dieną jis pateikė prašymą šalių susitarimu atleisti jį iš darbo, tačiau jau kitą dieną jis buvo informuotas apie konkurso laimėjimą.

J.Gintilas CAA vadovavo iki 2019 metų. Dėl administracijos veiklos teisėtumo jam vadovaujant buvo kilę abejonių – LTSA pernai gegužę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) paprašė išsiaiškinti galimai šiurkščius viešųjų pirkimų pažeidimus.

Tačiau STT birželį paskelbė, kad galimų pažeidimų netirs, nes pateiktoje medžiagoje nerado korupcijos apraiškų.

LTSA atlikus tyrimą nustatė, kad apie 220 tūkst. eurų kainavusios buvusios CAA informacinės sistemos kūrimo konkurso sąlygos dirbtinai ribojo konkurenciją, o konkursus laimėdavo susijusios įmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius