Teismas iš „Tele2“ bendrovei „Stateta“ priteisė 0,5 mln. litų

Vilniaus apygardos teismo sprendimu mobiliojo ryšio paslaugas teikianti bendrovė „Tele2“ bendrovei „Stateta“ turės sumokėti 0,5 mln. Lt kompensaciją už komercinio atstovavimo santykių nutraukimą. Tai jau trečiasis „Tele2“ partneris, kuris iš mobiliojo ryšio operatoriaus prisiteisė solidžią kompensaciją.
„Tele2“
„Tele2“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Stateta“ generalinio direktoriaus Karolio Stasiukyno teigimu, teisme pasiekta svari pergalė – įrodyta, kad „Tele2“ su savo partneriais elgiasi neetiškai – vengia mokėti jiems priklausančias kompensacijas. 

Teismas bendrovei „Stateta“ priteisė 0,5 mln. Lt kompensaciją, tačiau įmonė svarsto kreiptis į aukštesnės instancijos teismą, kad būtų padengti visi „Tele2“ padaryti nuostoliai, kurie viršija 1 mln. Lt. 

„Stateta“ pirmuosius salonus su „Tele2“ prekės ženklu įkūrė beveik prieš 15 metų, buvo vienas iš geriausių prekybos agentų, bet prieš penkerius metus „Tele2“ ilgalaikius partnerius ėmė žlugdyti.

Nesilaikydama savo etikos kodekso ir Lietuvos įstatymų „Tele2“ nesąžiningai varžo mūsų kaip partnerio veiklą ir neteisėtai stumia mus iš rinkos: pažeidžia susitarimus, perima prekybos vietas ir proteguoja vienintelį naujai sukurtą prekybos agentą bendrovę. 

„Nesilaikydama savo etikos kodekso ir Lietuvos įstatymų „Tele2“ nesąžiningai varžo mūsų kaip partnerio veiklą ir neteisėtai stumia mus iš rinkos: pažeidžia susitarimus, perima prekybos vietas ir proteguoja vienintelį naujai sukurtą prekybos agentą bendrovę „Personalo valdymas“. Jam leidžiama įsikurti iš mūsų ir kitų engiamų agentų perimtuose salonuose, jo plėtrai sudaromos išskirtinės sąlygos, vieninteliam suteikiama galimybė kurti naujus salonus, tik jis aprūpinamas reikiamu kiekiu telefono aparatų“, – teigia K.Stasiukynas.

Iš „Statetos“ per 5 metus buvo perimta 14 geriausių prekybos vietų – dabar bendrovė valdo 12 iš 26 turėtų. Generalinio direktoriaus teigimu, „Tele2“ spaudimą daro ir ribodama telefonų kiekį atskiriems „Statetos“ valdomiems salonams – jų tiekimas sumažintas 7 kartus.

„Tele2“ prekybos agentai praėjusią savaitę surengė piketą Stokholme, šalia salės, kur vyko Švedijos kompanijos „Tele2“ akcininkų metinis susirinkimas

„Stateta“ ne pirmasis prekybos agentas, nukentėjęs nuo „Tele2“ veiksmų. 2005 m. į teismą kreipėsi bendrovės „Mobili linija“ ir „Telegausa“. Abi įmonės laimėjo tesimus prieš „Tele2“  ir prisiteisė daugiau kaip 1 mln. Lt. 

Kitas prekybos agentas – „Mobilios visatos telekomunikacijos“ – iš „Tele2“ reikalauja kompensacijos, kuri siekia apie 6,5 mln. Lt, o „Tele2“ prekybos agentas „Mobilaus ryšio telefonai“ operatoriui įteikė 3 mln. Lt vertės pretenziją. 

Su „Tele2“ nesutaria ir dar keli prekybos agentai – bendrovė „Digikomas“ ir jau bankrutavusi „Modux“. Visų bendrovių ieškiniai bendrai viršija 10 mln. Lt

Sprendimą skųs

„Tele2“ pranešė, kad skųs tokį teismo sprendimą. Viena pagrindinių priežasčių, kodėl „Tele2“ skųs teismo sprendimą, yra tai, kad nebuvo atsižvelgta į eksperto išvadą. Ją teismo paskyrimu atliko viena iš didžiausių Lietuvos profesinių paslaugų bendrovė „EY“ (buv. „Ernst & Young“ nustatė, kad maksimali kompensacijos suma, kuri galėjo būti priteista ieškinį pateikusiai bendrovei, yra 116 tūkst. litų.

„Mes, pasak jų,  turime sumokėti jiems 1 metų pajamas, gaunamas iš to konkretaus salono, sutartį dėl kurio nutraukėme. Savo poziciją partneriai grindžia EK direktyva, įpareigojančia išmokėti tokio dydžio kompensaciją nutraukus sutartį su prekybos atstovu (agentu).

Mes manome, o ir direktyvoje nurodoma, kad tokia kompensacija taikoma tik fiziniams asmenims, susikuriantiems darbo vietą (self-employed) atstovaujant konkrečią įmonę. Verslo įmonėms, taigi ir mūsų partneriams, šis reikalavimas netaikytinas. Jie gauna pelną ir, kaip ir bet kuris verslas, susiduria su vienokia ar kitokia rizika. Tarp tokių rizikų – ir verslo pokyčių rizika.

Mes nemanome, kad turėtume mokėti tokią didelę kompensaciją. Priešingu atveju, mėsinei ar pieno produktų tiekėjui pasitraukus iš prekybos tinklo, šia logika vadovaujantis jiems tektų sumokėti metinės prekių apyvartos dydžio „kompensaciją“, – sakė Andrius Baranauskas, „Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius