Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Teismas: KTE ir „Ignitis“ ginčas dėl 1,8 mln. eurų turi būti nagrinėjamas arbitraže

Valstybės valdomos „Ignitis grupės“ (buvusi „Lietuvos energija“) dujų ir elektros tiekėjos „Ignitis“ (buvęs „Lietuvos energijos tiekimas“, „Litgas“) prašymas iš verslininko Rimando Stonio valdomos Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) prisiteisti 1,8 mln. eurų dėl nenupirkto numatyto suskystintų gamtinių dujų (SGD) kiekio turi būti nagrinėjamas arbitraže, nutarė teismas.
Ignitis
Ignitis / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos teismas (VAT) vasario 18 dieną atmetė KTE skundą ir paliko galioti Vilniaus miesto apylinkės teismo pernai birželį priimtą nutartį, kuria atsisakyta panaikinti KTE ir tuometinės „Litgas“ sutartyje numatytą arbitražinę išlygą.

Skola susikaupė pagal įmonių 2014 metais pasirašytą sutartį ir 2015 metais pasirašytus tris papildomus susitarimus. Visuose juose yra įtvirtinta nuostata, kad šalių ginčai turi būti sprendžiami Vilniaus komercinio arbitražo teisme.

KTE, prašydama panaikinti arbitražinę išlygą, tvirtino, kad ji neturėjo pasirinkimo laisvės pasirašant SGD įsigijimo sutartį, nes visos esminės jos sąlygas buvo numatytos teisės aktuose. Bendrovės teigimu, dėl šios priežasties sąlyga dėl arbitražinės išlygos buvo sudaryta esant valios trūkumui ir ekonominiam spaudimui.

Vilniaus miesto apylinkės teismas pernai pažymėjo, kad byloje nėra duomenų, jog KTE buvo priversta sudaryti sutartį dėl nenaudingų aplinkybių ar ekonominio spaudimo. Tuo metu VAT pabrėžė, kad nors sutartis buvo pasirašyta pagal standartines sąlygas, KTE dalyvavo ją derinant ir teikė pastabas, į kurias buvo atsižvelgta, tačiau arbitražinės išlygos neginčijo.

„Vien tai, kad sutartis buvo sudaryta pagal standartines sąlygas, nesudaro pagrindo pripažinti, kad ji buvo sudaryta dėl ekonominio spaudimo. KTE buvo sudaryta galimybė derėtis dėl sutarties sąlygų, kuria ji naudojosi, tačiau sutarties sąlygos dėl arbitražinės išlygos nekvestionavo. Sąlygą dėl arbitražinės išlygos KTE pradėjo ginčyti tik tada, kai jai buvo pareikštas ieškinys arbitražo teisme“, – rašoma VAT nutartyje.

„Ignitis“ ir KTE ginčas kilo dėl 2015 metais, kai visi reguliuojami šilumos ir elektros gamintojai privalėjo pirkti tam tikrus dujų kiekius iš SGD terminalo, KTE turėto įsigyti dujų kiekio. Tuometinė „Litgas“, vėliau prijungta prie „Lietuvos energijos tiekimo“, tvirtino, kad KTE neišnaudojo 109 gigavatvalandžių (GWh) dujų, nors buvo įsipareigojusi tai padaryti.

Vilniaus komercinio arbitražo teismas 2018-ųjų gruodį pradėjo nagrinėti bendrovių ginčą. „Ignitis“ prašo iš KTE priteisti 1,677 mln. eurų nuostolių, 122,8 tūkst. eurų delspinigių ir 6 proc. metinių palūkanų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius