-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas: pasieniečiai pagrįstai nutraukė konkursą, tiekėjui pasiūlius nesaugią įrangą

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) pagrįstai nutraukė viešąjį pirkimą dėl sienos stebėjimo sistemos įdiegimo, paaiškėjus, kad siūloma Kinijos bendrovės „Hikvision“ įranga gali kelti grėsmę nacionaliniam saugumui, penktadienį pranešė Apeliacinis teismas, išnagrinėjęs bendrovės „Atea“ skundą.
Vaizdo stebėjimo kameros
Vaizdo stebėjimo kameros / 123RF.com nuotr.

Teismas paliko galioti balandį priimtą Vilniaus apygardos teismo sprendimą, kuriuo atsisakyta panaikinti sprendimą nutraukti pirkimo procedūras.

Kaip pranešė Apeliacinis teismas, VSAT paskelbė ir vykdė atvirą konkursą dėl Šilgalių pasienio užkardos sienos stebėjimo sistemos įdiegimo, o jo laimėtoja paskelbta ieškovė – bendrovė „Atea“.

Vis dėlto VSAT Viešojo pirkimo komisija nusprendė, kad būtina iš esmės pakeisti pirkimo sąlygas ir pirkimą nutraukti.

„Žvalgybos institucijų sprendimai pripažinti „Hikvision“ įrangą netinkama atsakovės vykdomai Lietuvos Respublikos valstybės sienos apsaugai ir yra nauja aplinkybė, kurios atsakovė negalėjo numatyti“, – VSAT argumentus nutartyje cituoja Apeliacinis teismas.

Anot teismo, atsakovė pagrįstai nutraukė pirkimą, saugodama viešąjį interesą, susijusį su valstybės sienos apsauga ir nacionaliniu saugumu. Jis pažymėjo, kad aplinkybės, dėl kurių nutrauktas pirkimas, laikytinos naujai paaiškėjusiomis, pati perkančioji organizacija neturėjo galimybių jų numatyti.

Pasak teismo, pagal nuosekliai formuojamą kasacinio teismo praktiką viešųjų pirkimų įstatymo nuostatos aiškintinos ir taikytinos taip, kad būtų apgintas viešasis interesas.

Be to, pagal teismų praktiką nacionalinis saugumas pripažįstamas išskirtinai reikšmingu pagrindu aiškinant ir vykdant specialiųjų teisės aktų nuostatas.

Nacionalinio kibernetinio saugumo centras šių metų gegužę paskelbė, kad Kinijos gamintojų „Hikvision“ ir „Dahua“ vaizdo stebėjimo kameros turi saugumo spragų, leidžiančių nesunkiai prisijungti prie jų per nuotolį ir vykdyti stebėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius