Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Teismas toliau nagrinės „Argintos“ ginčą su „Luminor“

Vilniaus apygardos teismas (VAT) liepos pradžioje atnaujino vandentvarkos bendrovės „Arginta“ ieškinio Lietuvos „Luminor“ bankui nagrinėjimą.
„Luminor“ bankas
„Luminor“ bankas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

VAT birželio 1 dieną buvo sustabdęs bylos nagrinėjimą, kol bus įteikti procesiniai dokumentai trečiajam bylos asmeniui – įmonei „Vitebskoblvodokanal“, bei bus gautas jos atsiliepimas, tačiau liepos 3 dieną teismas atnaujino bylos nagrinėjimą.

„Arginta“ prašo „Luminor“ banko pripažinti pasibaigusia Baltarusijos Vitebsko vandentiekio ir nuotekų tvarkymo įmonei „Vitebskoblvodokanal“ suteiktą garantiją, taip pat įpareigoti banką grąžinti 607,4 tūkst. eurų užstatą bei atlyginti beveik 3 tūkst. eurų žalą.

Pasak „Argintos“, garantija turi būti pripažinta pasibaigusia, nes Baltarusijos įmonė nesikreipė į banką dėl pinigų išmokėjimo.

Tačiau į „Luminor“ dėl pinigų išmokėjimo pagal garantiją kreipėsi kita įmonė – „Vitebskoblvodokanal“ – klausimą, ar ši įmonė turi teisę reikšti reikalavimą į garantiją įmonei „Vitebskvodokanal“, sprendė Vilniaus miesto apylinkės teismas. Šio teismo ir VAT bylos buvo sujungtos pernai spalį.

„Arginta“ VAT birželio sprendimą apskundė Apeliaciniam teismui, prašydama civilinę bylą stabdyti ne ilgiau nei iki spalio 13 dienos, tačiau liepą VAT atnaujinus bylos nagrinėjimą Apeliacinis teismas rugpjūčio 24 dieną nutarė nenagrinėti skundo.

„Nebeliko apeliacijos objekto – civilinės bylos, kuri buvo sustabdyta, nagrinėjimas buvo atnaujintas, todėl atskirojo skundo nagrinėjimas nebegali sukelti teisinių pasekmių“, – teigiama Apeliacinio teismo nutartyje.

Bendrovės „Arginta“ direktorius Marius Citavičius anksčiau BNS teigė, jog įmonė 2016 metais laimėjo tarptautinį konkursą rekonstruoti Vitebsko nuotekų valymo įrenginius, todėl, kaip ir reikalaujama, įmonei „Vitebskvodokanal“ buvo suteikta banko garantija.

Anot M.Citavičiaus, „Argintai“ įgyvendinus daugiau nei pusę projekto, „Vitebskvodokanal“ buvo reorganizuota į „Vitebskoblvodokanal“ – su ja Lietuvos bendrovė vėliau nutraukė sutartį su sąlyga, kad banko garantija yra nebegaliojanti.

Tuo metu balandį Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė nevykdyti Baltarusijos Vitebsko teismo sprendimo, pagal kurį „Arginta“ turėtų sumokėti „Vitebskoblvodokanal“ 467 tūkst. rublių (dabartiniu kursu – 170,6 tūkst. eurų) skolą už elektrą bei jos įrenginių priežiūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius