Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas turės iš naujo vertinti „Linavos“ skundą dėl VTEK sprendimo

Pirmos instancijos teismas turės iš naujo vertinti, ar priimti Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ skundą dėl Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimo, kuriuo „Linava“ pripažinta pažeidusi Lobistinės veiklos įstatymą.
Romo Austinsko komentaras dėl situacijos Baltarusijos pasienyje
„Linava“ / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) balandžio 6 dieną panaikino Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) šiemet vasarį priimtą nutartį – teismas tuomet atsisakė nagrinėti „Linavos“ skundą – ir klausimą dėl skundo priėmimo grąžino pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

VAAT nutarė, kad VTEK sprendimas yra tik tarpinis procedūrinis dokumentas ir negali būti savarankiškas administracinio ginčo dalykas. LVAT su šiuo vertinimu nesutiko ir pažymėjo, kad VTEK sprendime nurodyta, jog jis gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Be to, anot LVAT, tokia apskundimo teisė taip pat numatyta Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos bei Lobistinės veiklos įstatymuose.

„Atsižvelgiant į tai, kad VTEK sprendimai gali būti skundžiami teismui (...), konstatuotina, kad pirmosios instancijos teismas nepagrįstai atsisakė priimti skundą kaip nenagrinėtiną teismų nustatyta tvarka“, – rašoma LVAT nutartyje.

VTEK pernai gruodį paskelbė, kad „Linava“ vykdė lobistinę veiklą neįsiregistravusi į lobistų sąrašą ir taip nepažeidė Lobistinės veiklos įstatymą. Tokį sprendimą VTEK priėmė įvertinęs, kad „Linava“ 2021-ųjų sausio pradžioje kreipėsi į kelias ministerijas, kad būtų pakeista Patvirtintų įmonių sąrašo sudarymo tvarka, nors asociacija lobiste tapo tik sausio pabaigoje.

„Linava“ tvirtino, kad šiuo atveju asociacijos veikla negali būti vertinama kaip neteisėta lobistinė veikla, nes siųsdama raštą dėl sąrašo sudarymo tvarkos ji nereikalavo priimti ar nepriimti jokių teisės aktų, o pateikė tik asociacijos nuomonę.

Sąraše yra įmonės, kuriose dirbantiems užsieniečiams taikomos supaprastintos sąlygos kreipiantis dėl vizos ar leidimo laikinai gyventi Lietuvoje. „Linava“ tvirtino, kad Migracijos departamentas į sąrašą neįtraukia kai kurių transporto įmonių.

VTEK tyrimą atlikto susipažinusi su „Laisvės TV“ tyrimu „Fūrų lobistai“ ir gavusi papildomos informacijos iš Vidaus reikalų ministerijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius