Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas: „Vilniaus energija“ privalės vartotojams sumokėti 430 tūkst eurų

Prancūzijos koncerno „Veolia“ (buvusi „Dalkia“) valdomai bendrovei „Vilniaus energija“ teisme nepavyko panaikinti Kainų komisijos sprendimo tikrinti įmonę dėl nesuderintų investicijų įtakos šilumos kainai. Dėl to „Vilniaus energija“ buvo įpareigota vartotojams grąžinti 430 tūkst. eurų.
„Vilniaus energijos“ patalpose
„Vilniaus energijos“ patalpose / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus apygardos administracinį teismas (VAAT) rugsėjo 28 dieną atmetė „Vilniaus energijos“ skundą, BNS informavo teismo atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė Baltaduonė. Sprendimas per 14 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

„Vilniaus energija“ teismui tvirtino, kad pernai lapkritį komisijos priimtas sprendimas yra neteisėtas, nes juo be jokio teisinio ir faktinio pagrindo vertintos investicijos, kurių sąnaudos niekada nebuvo dengiamos per vartotojų mokamą kainą.

„Vilniaus energijos“ argumentus VAAT atmetė ir nurodė, kad investicijos yra susijusios su valstybės reguliuojama veikla, o jos paslaugų kainas reguliuoja valstybė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Vilniaus energijos“ patalpose
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Vilniaus energijos“ patalpose

„Bendrovė ir jos akcininkai žinojo ar turėjo numanyti, kad investicija, dėl kurios bus optimizuota šilumos gamyba ir padidės efektyvumas, lems atitinkamas reguliacines pasekmes, nes šiuo atveju „Vilniaus energija“ investavo į reguliuojamą veiklą, o ne į privataus juridinio asmens poreikių tenkinimą“, – teigiama VAAT nutartyje.

„Vilniaus energija“ 2009 metais už maždaug 9,3 mln. eurų antrojoje termofikacijos elektrinėje įrengė biokuro katilo ekonomaizerį, kuris sumažino kuro sąnaudas. Bendrovė investicijų su savivaldybe nebuvo suderinusi, todėl sumažėjęs kuro suvartojimas neatsispindėjo šilumos kainoje.

Kainų komisija pernai rudenį pradėjo patikrinimą ir vienašališkai 0,5 lito cento sumažino šilumos kainą, o šių metų birželį nusprendė, kad dėl neteisingai apskaičiuotų šilumos kainų „Vilniaus energija“ vartotojams turės grąžinti 430 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius