Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Telecentras: „Telia“ skundas dėl „Mezon“ dažnių gali pakenkti valstybei

Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) teigia, kad bendrovės „Telia Lietuva“ bandymas blokuoti „Mezon“ verslo perleidimo sandorį gali būti žalingas visuomenei. Pasak centro, Švedijos vyriausybės kontroliuojama įmonė bando užblokuoti ar ilgam užvilkinti sandorį.
AB „Mezon“ logotipas
AB „Mezon“ logotipas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Telia Lietuva“ siekia panaikinti Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) sprendimus, kuriais konkurentei bendrovei „Bitė Lietuva“, iš Telecentro perkančiai „Mezon“ verslą, perleidžiami „Mezon“ dažniai.

Telecentras ketvirtadienį išplatintame pareiškime teigia, kad „Telia Lietuva“ turėjo galimybę per Konkurencijos tarybos ir RRT konsultacijas teikti pasiūlymus ir pastabas tiek dėl dažnių perleidimo, tiek dėl verslų koncentracijos.

„Bitė Lietuva“, J.Kalinsko nuotr./„Bitė Lietuva“, „Mezon“
„Bitė Lietuva“, J.Kalinsko nuotr./„Bitė Lietuva“, „Mezon“

„Rinkos reguliatoriai RRT ir Konkurencijos taryba, išklausę rinkos dalyvių nuomones, įvertinę visas sandorio aplinkybes ir jo pasekmes rinkai bei vartotojams, priėmė subalansuotus sprendimus, tai yra, institucijų leidimai nėra absoliutūs. „Bitės“ įmonių grupei yra nustatyti įpareigojimai, susiję su dažniais, užtikrinantys sąžiningą konkurenciją rinkoje“, – rašoma pranešime.

Telecentras pabrėžia, kad teiginiai, esą dažniai iš 2,3 ir 2,5 GHz juostos Telecentrui buvę skirti privilegijuotai ir dabar yra perleidžiami neteisėtai, neturi jokio pagrindo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos radijo ir televizijos centras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos radijo ir televizijos centras

„Nepaisant „Telia Lietuvos“ retorikos apie konkurencijos ir lygiateisiškumo pažeidimus, manome, kad tikrasis Švedijos vyriausybės kontroliuojamos įmonės Lietuvoje tikslas – užblokuoti arba bent ilgam užvilkinti „Mezon“ verslo perleidimo sandorį, kuris sustiprintų konkurenciją rinkoje, neleisti mesti realų iššūkį „Telia Lietuva“ dominavimui rinkoje“, – teigia Telecentras.

Bendrovė perspėja, kad atšaukus RRT leidimą dėl dažnių, apie 70 tūkst. „Mezon“ klientų netektų galimybės naudotis paslaugomis. Be to, su sėkmingu „Mezon“ sandoriu susiję nemažai valstybei svarbių strateginių infrastruktūros projektų.

Kaip jau skelbta, „Telia Lietuva“ lapkričio pabaigoje paprašė Vilniaus apygardos administracinio teismo panaikinti RRT įsakymą, kuriuo „Bitei“ leista naudoti radijo dažnius iš 2540-2560 MHz ir 2660-2680 MHz juostos.

Nesiekiame užkirsti kelio ar sustabdyti „Mezon“ verslo įsigijimo, todėl ir neprašome laikinųjų priemonių, – sakė D.Kasperavičienė.

Bendrovė piktinasi, kad šiuo sandoriu „Bitė“ faktiškai be konkurso įgyja Telecentrui kadaise dovanotus radijo dažnius, kurie įprastai yra skirstomi aukcione.

„Bitė“ atkreipia dėmesį, kad ieškinyje „Telia“ neprašo laikinai sustabdyti sandorį – jį baigti planuojama gruodžio pabaigoje.

„Nesiekiame užkirsti kelio ar sustabdyti „Mezon“ verslo įsigijimo, todėl ir neprašome laikinųjų priemonių“, – BNS sakė „Telia“ Teisės departamento vadovė Daiva Kasperavičienė.

Tačiau „Bitės“ vadovas Pranas Kuisys atkerta, kad jei „Telia“ rimtai siektų sustabdyti sandorį, ji prašytų laikinųjų apsaugos priemonių.

„Vis tik savo ieškinyje „Telia“ to nedaro, kas prasilenkia su įprasta panašių teisminių ginčų praktika. Todėl tai yra dar vienas argumentas, patvirtinantis įsitikinimą, jog „Telia“ tokiais veiksmais tiesiog siekia labiau trukdyti ir vilkinti sandorį, nei realiai jį sustabdyti“, – BNS sakė P. Kuisys.

Be to, jis pabrėžė, kad laikinųjų apsaugos priemonių prašymas „Teliai“ užtrauktų riziką padengti patirtus nuostolius, jeigu dėl bendrovės veiksmų sandoris žlugtų, o byla būtų pralaimėta.

Savo ruožtu „Telia“ dar sykį pabrėžė palaikanti Telecentro siekį parduoti „Mezon“.

„Telia“ priešinasi sandoriui, nes į paketą patenka ir „Mezon“ paslaugai naudojami dažniai, kadaise Telecentrui suteikti be konkurencingos procedūros.

Anot D.Kasperavičienės, be išlygų Telecentro dažnius perleidžiant bendrovei „Mezon“, kurią pavasarį įkūrė „Bitė“ ir į kurią baigus sandorį bus perkeltas „Mezon“ verslas, RRT iš esmės retroaktyviai pakeitė aukciono taisykles.

Pasak jos, perleidžiant Telecentro dažnius, pagal aukciono taisykles „Bitė“ turėjo atsisakyti kitų savo dažnių, taip užtikrinant, kad vienose rankose jų nebūtų sukaupta per daug.

„Skundžiamas RRT sprendimas leido „Bitei“ tiesiog perimti Telecentro dažnius neatsisakant tų dažnių, kurių ji turėtų atsisakyti. „Telia“ įsitikinimu, individualūs sandoriai ir po jų sekantys institucijų sprendimai negali keisti tokių svarbių sąlygų retroaktyviai“, – sakė D.Kasperavičienė.

Tačiau „Bitė“ tvirtina, kad konkurentai viso labo piktnaudžiauja teisiniu procesu ir siekia ginti dominavimą fiksuoto interneto rinkoje.

Visi trys operatoriai – „Telia“, „Bitė“ ir „Tele2“ – tvirtina sveikinantys valstybės valdomo Telecentro sprendimą pasitraukti iš interneto rinkos.

Mobiliojo 4G ryšio interneto „Mezon“ paslaugą Telecentras teikia nuo 2009-ųjų, tačiau niekada šio verslo neatskyrė nuo pagrindinės Telecentro veiklos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius