Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Telia Lietuva“ ir „Grigeo“ nesilaikė tarptautinių apskaitos standartų 

Integruotų telekomunikacijų bendrovė „Telia Lietuva“ ir medžio plaušo plokščių, kartono bei higieninio popieriaus gamybos įmonių grupę valdanti „Grigeo“, sudarydamos 2017 metų finansines ataskaitas, nesilaikė tarptautinių apskaitos standartų reikalavimų, nustatė Lietuvos banko (LB) Priežiūros tarnyba.
„Telia“
„Telia“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Telia Lietuva“ ir „Grigeo“ netinkamai įvertino visiškai nusidėvėjusio, tačiau veikloje tebenaudojamo ilgalaikio materialiojo ir nematerialiojo turto naudingo tarnavimo laikotarpius. Įmonės nustatė trumpesnį turto naudingo tarnavimo laikotarpį, dėl to sumažėjo ilgalaikio turto vertė ir išaugo sąnaudos, todėl metinės finansinės ataskaitos neatskleidė tikro ir teisingo vaizdo, teigiama LB pranešime.

Be to, anot LB, bendrovės konsoliduotuosiuose metiniuose pranešimuose atskleidė ne visą reikalaujamą informaciją bei nevisiškai atsižvelgė į Alternatyvių veiklos rodiklių gairių reikalavimus, todėl pažeidė LB valdybos nutarimu patvirtintas Informacijos atskleidimo taisykles.

LB atstovas: pažeidimus darančių įmonių gali būti daugiau

Lietuvos banko Reguliuojamos rinkos priežiūros skyriaus viršininkas Vaidotas Cibas neatmetė galimybės, kad analogiški pažeidimai gali būti ir kitų biržoje vertybinius popierius kotiruojančių įmonių finansinėse ataskaitose.

„Ir ankstesniais metais darydami patikrinimus nustatėme, kad kitose bendrovėse yra naudojama dalis visiškai nusidėvėjusio turto. (...) Matome, jog tai jau yra tendencija, todėl planuojame kreiptis į bendroves, kad jos atkreiptų į tai dėmesį, susitvarkytų ir nebekartotų tų pačių klaidų“, – BNS sakė V.Cibas.

„Ketiname atkreipti ir auditorių dėmesį, kad daugiau pastangų būtų skirta būtent turto nusidėvėjimui“, – pridūrė LB atstovas.

Anot jo, pernai centrinis bankas dėl analogiškų pažeidimų įspėjo „Linas Agro Group“ ir „Žemaitijos pieną“.

Už nustatytus pažeidimus „Grigeo“ ir „Telia Lietuvai“ skirta poveikio priemonė – viešai paskelbta apie padarytus Vertybinių popierių įstatymo ir Informacijos atskleidimo taisyklių pažeidimus. Tai bendrovės jau padarė. „Grigeo“ ir „Telia Lietuvai“ taip pat įpareigotos iki šių metų gegužės peržiūrėti ir patikslinti viso ilgalaikio turto naudingo tarnavimo laikotarpius, kad jie atitiktų tarptautinių apskaitos standartų reikalavimus.

„Laikomės nuostatos, kad mūsų tikslas yra ne nubausti, o įpareigoti įmones susitvarkyti savo finansines ataskaitas, kad jos rodytų tikrą ir teisingą vaizdą. Jeigu bendrovės į mūsų nurodymą nereaguotų, tada jau taikytume sankcijas. Tokių atvejų taip pat jau yra buvę“, – tvirtino V.Cibas.

Pasak jo, „Telia Lietuva“ ir „Grigeo“ patikrinimui buvo atsirinktos vadovaujantis Priežiūros tarnybos pasitvirtinta atrankos metodika, apie numatomus emitentų patikrinimo planus centrinis bankas skelbia viešai. Atlikti tam tikrą skaičių emitentų patikrinimų LB taip pat yra įpareigojusi ir Europos vertybinių popierių ir rinkų institucija (ESMA).

„Telia Lietuva“: turto apskaitos politikai įtakos turi sparti technologijų plėtra

„Telia Lietuvos“ finansų direktorius Laimonas Devyžis per „Nasdaq“ Vilniaus biržą išplatintame pranešime pabrėžė, kad per pastaruosius 20 metų pasaulyje vykstanti itin sparti technologijų plėtra turi įtakos ir bendrovės vykdomai turto apskaitos politikai, nes tampa vis sudėtingiau tiksliai įvertinti turto naudingo tarnavimo laikotarpius.

„Didžioji dalis nudėvėto, tačiau veikloje dar naudojamo turto yra pasenusios technologijos, neturinčios techninio palaikymo, į kurias jau papildomai neinvestuojama, o jų vietą pamažu užima naujos technologijos – pavyzdžiui, varines keičia šviesolaidinės linijos. Tačiau įmonė negali visų linijų pakeisti vienu metu. Tai ilgas ir daug investicijų reikalaujantis procesas, nes kartu su linijomis reikia keisti ir įrangą“, – pranešime tvirtino L. Devyžis.

Anot jo, „Telia Lietuva“ mano, kad normatyvas šioms kategorijoms buvo pritaikytas teisingai, nes keičiantis technologijoms, turtas praranda savo vertę, o diegiant naujas technologijas, senas nudėvėtas turtas keičiamas nauju.

„Taip pat, remiantis Tarptautiniais apskaitos standartais, bendrovė gali keisti normatyvą tik visai turto kategorijai, todėl ji negalėjo ilginti naudingo tarnavimo laiko nei tam tikriems turto vienetams, nei visai pasenusiai technologijai, žinodama, jog prasidėjusių tinklo atnaujinimo darbų metu senosios technologijos bus pakeistos naujomis“, – aiškino L.Devyžis.

Jo teigimu, įmonės technologų komanda kasmet kruopščiai įvertina nusidėvėjimo normatyvus ir juos pagrindžia.

„Visiškai suprantama, jog atsinaujinant technologijoms, ateityje turto nurašymo procesas turėtų spartėti ir visiškai nudėvėto, tačiau vis dar naudojamo veikloje turto įsigijimo vertė turėtų tolygiai mažėti“, – sakė L.Devyžis.

„Telia Lietuva“ taip pat nurodė, kad reaguojant į LB pastabą dėl 2017-ųjų metiniame pranešime pateiktų finansinių rodiklių atitikimo Alternatyvių veiklos rodiklių gairėse numatytiems reikalavimams, bendrovės svetainėje internete buvo patalpintas naudojamų Alternatyvių veiklos rodiklių aprašymas ir jų skaičiavimo metodika bei 2016 ir 2017 metų veiklos rodiklių skaičiavimai.

„Grigeo“ per biržą išplatintame pranešime paskelbė informaciją apie LB priimtą sprendimą, tačiau jo nekomentavo.

„Telia Lietuvos“ ir „Grigeo“ akcijos kotiruojamos „Nasdaq“ Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius