-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Testuotojų akademijos alumnė Ieva: mano darbe nėra monotonijos

Ketverius metus JAV programavimo paslaugų įmonėje „Devbridge“ dirbanti vyresnioji testavimo inžinierė Ieva Berankienė svarstė rinktis muzikės kelią, tačiau netikėtai pasuko į IT testavimo sritį ir nepasigailėjo. Šiandien Ieva dirba ne tik įdomų darbą, lanko kolegas Čikagoje ar keliauja pas klientus į Las Vegasą, bet ir nuolat tobulėja bei dalijasi savo asmenine istorija, lėmusią jos profesinio kelio posūkį.
JAV programavimo paslaugų įmonėje „Devbridge“ dirbanti vyresnioji testavimo inžinierė Ieva Berankienė.
JAV programavimo paslaugų įmonėje „Devbridge“ dirbanti vyresnioji testavimo inžinierė Ieva Berankienė. / Partnerio nuotr.

– Baigei Muzikos technologijų bakalauro studijas, kaip nusprendei pasukti į IT sritį?

– Dar mokydamasi mokykloje buvau vienaip ar kitaip susijusi su muzika. Lankiau muzikos mokyklą, grojau smuiku ir išmokau šiek tiek groti fleita. Natūraliai pasirinkau Muzikos technologijų studijas. Studijuodama universitete grojau Kauno technologijos universiteto ansamblyje „Nemunas“, tačiau po studijų visus instrumentus padėjau į stalčių. O ir universitete pamačius garso režisūros virtuvę iš arčiau, supratau, kad tai sritis, kurioje greičiausiai ilgai neužsibūsiu, ir kaip tyčia, draugų rate atsirado žmonių, kurie tuo metu studijavo arba dirbo IT srityje. Susitikę su draugais niekada neaplenkdavome temų apie darbus: kas ką veikia, kaip kam sekasi, taip vis daugiau sužinojau apie IT sektorių. Kadangi mokykloje tikslieji mokslai sekėsi gerai, nusprendžiau išbandyti jėgas IT srityje. Taigi po pirmojo bakalauro studijų kurso pradėjau kryptingai rinktis su IT studijomis susijusius modulius tam, kad susirinkčiau reikiamą studijų kreditų kiekį ir galėčiau vėliau studijuoti Informacinių sistemų magistrantūroje. Baigiantis pirmajam magistro studijų kursui, pradėjau ieškotis darbo, susijusio su testavimu. Po neilgų paieškų, įsidarbinau nedidelėje įmonėje, kurioje pradėjau dirbti testuotoja.

– Esi pirmosios „Sourcery for Testers“ akademijos alumnė. Nors jau rankose laikei IT srities magistro diplomą, bet nusprendei ir toliau mokytis testavimo?

– Po beveik metų darbo vienoje įmonėje, jau baigiant magistrantūros studijas, bendrakursė papasakojo apie „Devbridge“ įmonėje startuosiančią testuotojų akademiją. Kadangi norėjau įgyti dar daugiau žinių šioje srityje, užpildžiau formą ir praėjusi kelis atrankos etapus buvau pakviesta mokytis pirmojoje „Sourcery for Testers” akademijoje.

„Sourcery“ akademija buvo turbūt tas profesinis gyvenimo etapas, nuo kurio stipriau galėjau atsispirti kaip testuotoja ir gavusi reikalingų žinių, jas praktiškai taikyti tikruose projektuose. Galbūt lėmė ir mano asmeninės savybės – nuolat kažko mokytis, kažką veikti, tai ir pastūmėjo, kad norėjau vėliau tęsti mokslus testavimo srityje, pasisemti žinių ir judėti toliau. Kiek save pamenu, visada kažką veikdavau, ar tai būreliai vaikystėj ir mokyklos laikais, popaskaitinės veiklos studijų laikais, ar kad ir dabar – atrodo darbas tas pats – testuotojos – tačiau tiek kiekvienas projektas, tiek darbas ar atsakomybė atneša kažką naujo ar pastūmėja daryti skirtingus sprendimus. Taip turbūt ir su „Sourcery“ akademija buvo – norėjosi ne tik save išbandyti, bet ir pasisemti naujų žinių, patirčių. Nors pirmoji akademija buvo kiek kitokia, sakyčiau, paprastesnė nei yra dabar, tačiau kiekvienais metais ji sparčiai auga ir tobulėja – keičiasi tiek iš organizacinės pusės, tiek ir turinio pusės.

– Sėkmingai baigei akademiją ir buvai pakviesta prisijungti prie „Devbridge“ įmonės komandos, čia jau dirbi beveik ketverius metus. Kas įdomiausia tavo kasdieniame darbe?

– Šiuo metu dirbu prie vieno įdomaus projekto – kuriame personalo valdymo sistemą, kurią mūsų klientas naudos naujų darbuotojų atrankai, taip pat ir efektyvesnei darbuotojo veiklos peržiūrai, jo augimo, tobulėjimo, tikslų išsikėlimo vykdymui. Prie projekto dirba didelė tarptautinė komanda – septyni programuotojai, du testuotojai, taip pat aktyviai dirba verslo analitikė, projekto vadovai, dizaineris. Kaip ir visi „Devbridge“ projektai, šis nėra išimtis ir turi savų iššūkių, tačiau įdomu dirbti, nes įdomi pati projekto sritis. Tikiu mūsų kuriama sistema, ir neabejoju, kad ji padės klientui efektyviau dirbti ir tai jam atneš daug tiesioginės naudos. Kadangi turime galimybę dirbti tiesiogiai su klientu, tai tas kontaktas tarp komandos ir kliento manau yra labai svarbus, matyti klientą, kaip jis reaguoja į padarytus darbus, kai juos pristatinėjame. Tas matymas ir įvertinimas parodo, kad mūsų darbas yra vertingas ir tai nėra tiesiog laboratorinis darbas, kuris bus padėtas dulkėti į stalčių. Kuriame produktą, kurį naudos žmonės ir jie mato tame išliekamąją vertę, tiki, kad tai pagelbės jiems kasdieniniuose darbuose ir procesuose. Tada ir pamatai, kad vertinamos ne tik tavo pastangos ir darbas, bet ir tiesiogiai matai, kaip procesu ir rezultatu visi džiaugiasi.

Partnerio nuotr./Džiaugiuosi, kad galiu tobulėti ir prisidėdama prie akademijos organizavimo bei jaunųjų specialistų auginimo.
Partnerio nuotr./Džiaugiuosi, kad galiu tobulėti ir prisidėdama prie akademijos organizavimo bei jaunųjų specialistų auginimo.

– „Devbridge” pradėjai dirbti kaip jaunesnioji testuotoja, sparčiai kyli karjeros laiptais ir šiuo metu esi vyresnioji testavimo inžinierė. Ar iššūkių netrūksta darbe ir vis dar atrandi tobulėjimo galimybių testavimo srityje?

– Kalbant konkrečiai apie testavimą projekte, prie kurio šiuo metu dirbu, turime tiek rankinio, tiek automatinio testavimo darbo. Kadangi dirbame pagal Agile metodologiją, darbus planuojamės dviejų savaičių intervalais, kurie turi savo pradžią ir pabaigą. Taigi kiekviename intervale darbų sudėtis būna vis kitokia, o taip pat ir tarpusavyje keičiamės atsakomybėmis. Jeigu viename projekto intervale automatinius testus rašė vienas, tai jau kitame – rašo kitas. Aišku, tai priklauso nuo visos projekto situacijos ir darbų kiekio, tačiau niekada nežinai, kaip susidėlios darbai vis naujame etape, net tiksliai nežinai kokia bus savaitė ar net kita diena. Tai įdomu ir tikrai nėra monotonijos, kiekviena diena atneša naujus iššūkius ir galimybes.

Turbūt nebuvo metų, kai neteko prisidėti ir prie „Sourcery for Testers“ akademijos organizavimo. Esu buvusi studentų grupių mentorė, aktyviai prisidedu prie atrankos etapo organizavimo – ruošiu užduotis. Džiaugiuosi, kad galiu tobulėti ir prisidėdama prie akademijos organizavimo bei jaunųjų specialistų auginimo.

VIDEO: Testuotojų akademijos alumnė Ieva: mano darbe nėra monotonijos

– Ko palinkėtum žmogui, kuris šiuo metu galbūt svarsto rinktis testavimo sritį ar, apskritai, siekti karjeros IT sektoriuje?

– „Sourcery“ akademija man buvo puikus žingsnis pirmyn, kadangi gavau galimybę ne tik mokytis, bet taip pat prisijungti prie kompanijos ir taikyti naujai įgytas žinias įdomiuose projektuose. Manau tokios akademijos labai reikalingos, nes suteikia puikią galimybę save išbandyti srityje, kuri yra įdomi, leidžia iš arčiau pažinti visą sektorių, kuriame galbūt būtų miela dirbti. Kadangi testavimas tokia sritis, apie kurią, manau, per mažai dėstoma aukštosiose mokyklose, todėl čia yra puikus būdas ne tik susipažinti, bet taip pat ir pagilinti žinias. Sukaupti stiprius teorinių ir praktinių žinių pagrindus, konsultuotis su savo srities profesionalais, gaunant visą reikalingą pagalbą ir konsultacijas.

Sourcery for Testers” – tai vieną kartą per metus, vasarą, vykstanti nemokama dviejų mėnesių trukmės akademija pradedantiesiems, norintiems ugdyti savo kompetencijas programinės įrangos testavimo srityje. Nuotoliniu būdu šiais metais vyksiančius kursus lankys 40 dalyvių grupė, sudaryta iš Kauno ir Vilniaus registracijų. Akademijos dalyviai virtualių paskaitų bei individualių ir grupinių užduočių metu įgis testavimo pagrindus, mokysis testavimo „Agile” komandos formavimosi ypatumų, testų automatizavimo pagrindų bei apžvelgs funkcinį ir nefunkcinį testavimą. Studentai dirbs tikruose projektuose ir lankys paskaitas bei tobulins turimus įgūdžius. Jiems padės kompanijoje dirbantys profesionalai – mentoriai ir lektoriai. Visi, norintys išbandyti „Devbridge” kompanijoje testavimui naudojamas technologijas ir pasinaudoti galimybe konsultuotis su aukščiausio lygio testuotojų lektorių ir mentorių grupe, kviečiami registruotis iki š. m. gegužės 17 d. (įskaitytinai).

Daugiau informacijos apie „Sourcery for Testers” akademiją rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius