Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tobulinant atranką į valstybės tarnybą ištirta Vakarų Europos patirtis

Siekiant tobulinti valstybės tarnautojų atrankos sistemą buvo analizuojama valstybės tarnautojų atranka Europos Sąjungos šalyse, taip pat Lietuvos privataus sektoriaus praktika. Tyrimą atlikę ekspertai siūlo iš dalies centralizuoti atranką, taikyti efektyvesnius ir įvairesnius jos metodus. Didelis dėmesys atrankos sistemų tyrime skirtas ir neįgaliųjų integracijai valstybės tarnautojų atrankoje.
Lagaminas
Lagaminas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 1 Europa

Valstybės tarnautojų atrankos sistemų tinkamumo ir efektyvumo tyrimas, kurį atliko UAB „Ernst & Young Baltic“, yra pirmoji Valstybės tarnybos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos vykdomo projekto „Valstybės tarnautojų atrankos sistemos tobulinimas“ dalis. Projektas finansuojamas bendrai Europos socialinio fondo ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšomis.

Ekspertai ištyrė Belgijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Olandijoje ir Didžiojoje Britanijoje taikomas viešojo sektoriaus tarnautojų atrankos sistemas.

Tyrimo išvadose rekomenduojama tarnautojų atranką vykdyti iš dalies centralizuotai – atranką atliktų atrenkančioji įstaiga, o su geriausiai įvertintais pretendentais kalbėtųsi ir galutinį sprendimą priimtų įdarbinanti įstaiga.

Tiriant Vakarų patirtį dėmesys skirtas ir neįgaliųjų integracijai valstybės tarnautojų atrankoje. Ekspertai rekomenduoja ne tik organizuoti tokias atrankas, kuriose galėtų dalyvauti ir neįgalieji, bet ir išplėsti darbo vietų pritaikymo neįgaliesiems galimybes. Tyrimo autoriai taip pat siūlo įteisinti neįgalių asmenų įdarbinimo kvotas bei baudas už tokių kvotų nesilaikymą.

Ekspertai siūlo taikyti efektyvesnius ir įvairesnius atrankos metodus ir diferencijuoti juos pagal pareigybių lygius. Pavyzdžiui, atrenkant specialistus testais vertinti pretendentų užsienio kalbos mokėjimą, kompiuterinį raštingumą, pagrindinių teisės aktų išmanymą, vykdyti pokalbį. Prie šių vertinimų siūloma pridėti grupines užduotis pretendentams į vadovus.

Pretenduojantiesiems į aukščiausius vadovus be šių vertinimo metodų siūloma skirti ir individualią praktinę užduotį. Taip pat siūloma atrankos metodus orientuoti į kompetencijų ir įgūdžių, reikalingų eiti tam tikras pareigas, vertinimą, nes jų vertinimo rezultatai daug geriau nei pretendento turimų žinių vertinimas padeda atskleisti asmens tinkamumą pareigoms eiti.

Valstybės tarnybos departamentas
Valstybės tarnybos departamentas
Pavadinimas
Pavadinimas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius