-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Toksika“ amoniako debesyje: teršalų išmesta daugiau, nei leidžia normos

Pradeda aiškėti, kad liepos 24 ir 26 dienomis stabdytas „Toksikos“ atliekų deginimo įrenginys į aplinką išmetė didesnį nei galima teršalų kiekį, tačiau būtent tomis dienomis visuomenei nebuvo pateikti monitoringo duomenys. Nors „Toksika“ vadovai kartu su Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento specialistais kaip išmanydami bandė nuslėpti šiuos faktus, pagaliau pasidavė aplinkosaugininkai. Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Valstybinės analitinės kontrolės skyriaus vedėja Virginija Čičinskienė pranešė, kad pažeidimų „Toksikoje“ buvo ir už tai teks atsakyti.
„Toksika“
„Toksika“ / Vadimo Simutkino nuotr.

Slepiami monitoringo duomenys

Įtardamas, kad „Toksika“ ir aplinkosaugininkai galimai slepia tikrąją padėtį apie išmetimus vykdant pavojingų atliekų deginimo įrenginio bandymus, Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narys Aurimas Nausėda raštu kreipėsi į Šiaulių aplinkosaugininkus. Šiuo pavyzdžiu pasekė ir kitas tarybos narys Artūras Visockas.

„Viešumo niekuomet nebūna per daug, kai kalbama apie strateginį valstybės objektą, kuriame nebuvo ištaisyti visi trūkumai, kai taršos normos, susijusios su amoniaku, yra viršijamos. Aplinkosaugininkų tinklalapyje matyti, kad problema taip pat neviešinama“, – teigia A.Nausėda.

Nepasitenkinimo „Toksika“ neslepia ir A.Visockas, kurio nuomone, viešinama tai, kas palanku, atsakoma tik į tuos klausimus, kurie nekelia grėsmės. „Valstybė sukonstravo mechanizmą, kuriuo neva teisėtai galima išsisukti nuo atsakymo“, – sako A.Visockas.

Aplinkosaugininkams atsivėrė akys?

Viešumo niekuomet nebūna per daug, kai kalbama apie strateginį valstybės objektą, kuriame nebuvo ištaisyti visi trūkumai, kai taršos normos, susijusios su amoniaku, yra viršijamos. Aplinkosaugininkų tinklalapyje matyti, kad problema taip pat neviešinama, – teigia A.Nausėda.

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Valstybinės analitinės kontrolės skyriaus vedėja V.Čičinskienė atsakė tarybos nariui A.Visockui, kad „Toksika“ pavojingų atliekų deginimo įrenginys vis dėlto tą lemtingąją liepos 26-ąją, kai šioje įmonėje galimai įvyko sprogimas, dirbo nuo 24 val. ir, automatinei aplinkos monitoringo stočiai užfiksavus amoniako teršalo normatyvų verčių viršijimus, atliekų padavimas deginimui 6 val. buvo nutrauktas.

„Teršalų paros vidutinių verčių protokolas negali būti suformuotas dirbant trumpiau nei 24 val. Šiuo 6 val. laikotarpiu liepos 24 dieną nebuvo viršytos HCL, CO, SO2, NOx, KD, BOA pusės val. normatyvų vertės, išskyrus NH3 (amoniakas – red. past.). NH3 6 val. vidutinė vertė 15,2 mg/Nm3 (normatyvas 10 mg/Nm3)“, – atsakė V.Čičinskienė.

O jau liepos 26-ąją amoniako teršalų į aplinką per šešias valandas išmesta keturis kartus daugiau, nei leistina.

Tačiau Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas už UAB „Toksika“ nustatyto normatyvo viršijimą tik rugpjūčio 13 dieną surašė administracinės teisės pažeidimo protokolą atsakingam už atliekų deginimo įrenginį inžinieriui-šilumininkui Jonui Tinteriui ir skyrė administracinę baudą. „Toksikos“ Šiaulių filialas už normatyvų viršijimo laikotarpiu padidintą leistiną taršą mokesčius už aplinkos teršimą turės mokėti padidintu tarifu.

Taip pat Šiaulių regiono aplinkosaugininkai už klaidingos informacijos pateikimą rugpjūčio 19 surašė Administracinio teisės pažeidimo protokolą „Toksika“ Šiaulių filialo direktoriui Bronislavui Skarbaliui ir perdavė Šiaulių apylinkės teismui bylą administracinei nuobaudai skirti.

Atrodo, kad aplinkosaugininkams atsivėrė akys. Liepos mėnesį, kai įvyko tariamas sprogimas, aplinkosaugininkai kaip susitarę aiškino, kad pažeidimų nebuvo. Net įvykus avariniam atliekų deginimo įrenginio stabdymui teikėsi nuvykti apžiūrėti įrenginį tik praėjus trims dienoms nuo pranešimo, tai šį tikrinimą atliko dėl neva žurnalistų sukelto ažiotažo. 

Vis dar tvirtina: pažeidimų nebuvo

Net įvykus avariniam atliekų deginimo įrenginio stabdymui teikėsi nuvykti apžiūrėti įrenginį tik praėjus trims dienoms nuo pranešimo, tai šį tikrinimą atliko dėl neva žurnalistų sukelto ažiotažo. 

Dar kartą „Šiaulių naujienos“ kreipėsi į UAB „Toksika“ generalinį direktorių Arūną Dirvinską, tikėdamiesi išsiaiškinti, kodėl liepos mėnesio 24 ir 26 dienomis monitoringo duomenys buvo slepiami. Tačiau A.Dirvinskas, nenutuokdamas, kad apie pažeidimus jau žinome, tikino, jog monitoringo duomenys nepateikiami, nes įrenginys veikė per trumpai, kad būtų galima apskaičiuoti paros vidurkį, o pažeidimų tomis dienomis nebuvo.

„Visi duomenys yra fiksuojami ir stebimi nuolat, t. y. Juos „on-line“ režimu visą parą mato ne tik „Toksikos“ darbuotojai, bet ir Šiaulių rajono aplinkos apsaugos departamento specialistai. Gedimo metu įrenginys buvo visiškai kontroliuojamas. Kaip ir teigėme, deginimo įrenginio elektros sistema yra įrengta tinkamai, o gedimas, manoma, galėjo įvykti dėl „Toksikos“ darbuotojo klaidos. „Toksika“ niekada neslėpė jokių savo veiklos duomenų – įstatymais įmonė įpareigota paros vidurkio duomenis skelbti internete, o nuolatinį stebėjimą suteikti  aplinkos apsaugos specialistams. Šiuo atveju „Toksika“ neturi jokių galimybių ką nors nuslėpti“, – ir vėl teisinosi A. Dirvinskas.

Šiuo metu „Toksikoje“ sustoję atliekų deginimo darbai, nes yra taisomas įrenginys. Pasak A.Dirvinsko, visi darbai gali užtrukti du mėnesius. Po to įrenginys vėl bus bandomas. „Paleisti dirbti įrenginį planuojame tik tuomet, kai būsime tikri, kad jis veikia tinkamai ir nepadarys žalos aplinkai“, – sakė A.Dirvinskas. 

Informacija – neišsami

Tačiau žinant, kad jau ne pirmą kartą  „Toksikoje“ daromi tokie pažeidimai, pažadais sunku tikėti. Juolab kad buvęs „Toksikos“ generalinis direktorius Ramūnas Peciulevičius sako, kad ši įmonė jau ne pirmą kartą teikia neišsamią informaciją visuomenei.

„Atliekų deginimo gamyklos kaip televizoriaus išjungti ar staiga įjungti negalima. Normalus stabdymo procesas vyksta taip: laukiama, kol baigia degti medžiagos, o jei įrenginys stabdomas avariniu būdu, tai užima dar daugiau laiko. Juokinga, kai teisinamasi, jog automatinei sistemai nepakako laiko užfiksuoti teršalų kiekio. Dūmų išmetimą reguliuojanti sistema pateikia duomenis kas pusę valandos. Kiek valandų įrenginys dirbo ir kiek buvo rodmenų, išvedamas vidurkis. Matyt, „Toksika“ pateikia duomenis tik tuos, kurie jiems palankūs, – teigė R.Peciulevičius. – Akivaizdu, kad tikruosius duomenis slepia. Tačiau tai nėra privati įmonė, kuri galėtų rinktis, viešinti informaciją ar ne – „Toksika“ yra išlaikoma už mūsų, mokesčių mokėtojų, pinigus.“

Dėl gedimo kaltas elektrikas?

Paleisti dirbti įrenginį planuojame tik tuomet, kai būsime tikri, kad jis veikia tinkamai ir nepadarys žalos aplinkai, – sakė A.Dirvinskas. 

Ne mažiau paini situacija ir kalbant apie „Toksikos“ avarinį įrenginio stabdymą. Tada buvo aiškinama, kad dalyje deginimo įrenginio elementų trumpam nutrūko elektros energijos tiekimas, todėl sumažėjo krosnies vėdinimas ir įrenginys buvo sustabdytas. Dėl šio sutrikimo apgadintos krosnies sklendės. Daugeliui įrenginys kelia nepasitikėjimą. 

„Toksikos“ generalinis direktorius A.Dirvinskas pareiškė, kad nepriklausomiems ekspertams vertinant deginimo įrenginį ir fiksuojant trūkumus, elektros sistemoje trūkumų nebuvo nustatyta – esą  elektros sistemą rangovas įrengęs tinkamai. 

Kai tuo tarpu jau kitame atsakyme A.Dirvinskas sau prieštaraudamas teigia: „Kol kas negalime pasakyti, kad elektros sistemą rangovas buvo įrengęs netinkamai. Panašu, kad šio incidento atveju, įvykis įvyko ne dėl netinkamai rangovo atliktų darbų, bet galimai dėl žmogiškojo faktoriaus.“

R.Peciulevičiaus nuomone, jei išaiškėtų faktas, kad vertinant gamyklą deginimo įrenginys turėjo trūkumų ir buvo netinkamas naudoti, kiltų skandalas. „Šiuo metu nueita lengviausiu keliu. „Toksika“ rado atpirkimo ožį – elektriką“, – teigia R.Peciulevičius. 

Ir iš tiesų internetiniame skelbime rašoma: „Toksika“ ieško elektriko. Darbo pobūdis: darbas pavojingų atliekų deginimo įrenginyje, elektros įrenginių aptarnavimas, priežiūra. Skelbimas galioja iki 2014 metų rugsėjo 3 dienos. Darbuotojui siūloma 2000 Lt (atskaičiavus mokesčius) alga.“

O generalinis direktorius A.Dirvinskas „Šiaulių naujienoms“ tvirtino, kad dėl elektros gedimo „Toksikoje“ elektrikas nebus atleistas iš darbo ir naujojo jie neieško. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius