Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Top20: geriausiai darbuotojus paskiepijusios įmonės – apie receptus motyvacijai

Puslaidininkių bendrovė „Brolis sensor technology“ – viena iš nedaugelio Lietuvos įmonių, kuriose visi darbuotojai pasiskiepijo nuo koronaviruso. „Pirmas darbas, kurio imčiausi, kaip vadovas, jei darbuotojai nenorėtų skiepytis – pasiruoščiau ir padaryčiau darbuotojams pristatymą, kodėl to reikia ir kaip viskas susiję“, – sako įmonės vadovas Dominykas Vizbaras. Lietuvoje augant nerimui dėl stojančio vakcinacijos tempo, 15min paklausė didžiausią imunizacijos lygį pasiekusių įmonių vadovų, kaip pavyko išsiveržti į lyderius.
Vakcinavimo centras „Litexpo“ rūmuose
Vakcinavimo centras „Litexpo“ rūmuose / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

435 įmonėse ir įstaigose Lietuvoje imunizuoti visi arba beveik visi darbuotojai – jos atsiduria tarp vieno procento labiausiai imunizuotų darboviečių šalyje. Šios įmonės patenka į 100-ąjį procentilį – jis parodo, kokia yra įmonės vieta imunizacijos atžvilgiu kitų darboviečių kontekste.

Tai paaiškėjo Statistikos departamentui paskelbus įmonių sąrašą, kuriame galima pasitikrinti, kiek darbuotojų kiekvienoje įmonėje yra imunizuoti – pasiskiepiję ir persirgę koronavirusu. Šį sąrašą galite rasti ČIA.

Be biudžetinių švietimo, sveikatos ar globos įstaigų, aukščiausią imunizuotų darbuotojų rodiklį turinčių įmonių sąraše daugiausiai atsidūrė nedidelės, iki 10 darbuotojų turinčios bendrovės.

15min sudarė labiausiai imunizuotų verslo įmonių, kuriose dirba 20 ir daugiau darbuotojų, sąrašą, o didžiausių sąrašo bendrovių vadovų paklausė, kaip pavyko pasiekti tokį imunizacijos lygį.

Pasiūlė gerą prieinamumą prie skiepų

Didžiausia privati bendrovė, kuri patenka į sąrašą bendrovių, kur beveik visi darbuotojai turi imunitetą koronavirusui – K.Preibio gamybinė įmonė, turinti 75 darbuotojus.

Ši bendrovė veikia dviejose srityse – užsiima medienos perdirbimu ir valdo privačių medicinos įstaigų tinklą „Ave Medica“.

„Ave Medica“ vadovė Lina Preibienė 15min patvirtino, kad visi darbuotojai įmonėje yra imunizuoti. Pašnekovė tvirtino, kad medicinos srityje dirbantys darbuotojai skiepijosi dėl darbo specifikos, o medienos perdirbimu užsiimantiems darbuotojams buvo sudarytas geras prieinamumas prie skiepų, buvo galimybė pasiimti laisvadienį pasiskiepijimui.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vakcinavimas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vakcinavimas

„Kalbant apie medienos perdirbimo darbuotojus, jiems buvo geresnis prieinamumas – dauguma jų prisiregistravę mūsų klinikose, todėl buvo paprasčiau prieiti ir pasiskiepyti tada, kai visiems reikėjo. Tačiau darbuotojams neakcentavome skiepų, nevertėme jų skiepytis. Pastangų dėjimas suveikia atvirkščiai. Darbdaviai negali paveikti žmogaus apsisprendimo dėl vakcinacijos“, – pabrėžė L.Preibienė.

Dviejose su mokslu susijusiose įmonėse pasiskiepijo 100 proc.

Jokių specialių skatinimo priemonių nesiėmė ir biotechnologijų bendrovė „Biotecha“, turinti 50 darbuotojų. Jos vadovas Arūnas Sinkevičius 15min tvirtino, kad įmonėje koronavirusu persirgo du darbuotojai – visi kiti pasiskiepijo, o aukštą imunizacijos lygį įmonėje jis siejo su veiklos sritimi.

KPMS nuotr./Biotechnologijos
KPMS nuotr./Biotechnologijos

„Mes esame tos srities specialistai, suprantame, kas yra skiepas, dirba biologai, biotechnologai. Jie daugiau turi žinių. Nei cepelinų nedalinome, nei 10 eurų, nei 20 eurų, nei tūkstančio“, – pridūrė A.Sinkevičius.

100 proc. darbuotojų paskiepyti dar vienoje su mokslu susijusioje įmonėje – jutiklius vystančioje bendrovėje „Brolis sensor technology“, turinčioje 30 darbuotojų. Įmonės vadovas Dominykas Vizbaras 15min tvirtino, kad darbuotojų taip pat nereikėjo nei skatinti, nei motyvuoti. Didžioji dalis darbuotojų – tiksliųjų mokslų atstovai: fizikai, matematikai, programuotojai, konstruktoriai inžinieriai.

„Esame jauna įmonė, kurianti produktus. Visų darbuotojų bendras intelekto lygis labai aukštas, visi be galo protingi, nereikėjo darbuotojų nei prašyti, nei sakyti, nei motyvuoti.

Visi supratome, kad kol neturėsime skiepų, tai nieko nebus, ir dirbti nebus saugu.

Be to, mūsų darbe labai daug komandinio darbo, kurio negali atlikti nuotoliniu būdu – per karantinus buvo sunku organizuoti darbus, tam tikri procesai sustojo. Žinojome, kad jei koronaviruso židinys atsirastų, darbai mėnesiui sustotų, todėl buvo laukiama skiepų. O kai amžiaus grupė žemyn slinkosi, kas papuldavo į ją, pirmu darbu registruodavosi ir skiepydavosi“, – pasakojo D.Vizbaras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dominykas Vizbaras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dominykas Vizbaras

Jis pridūrė, kad įmonėje neišvengiama ir darbinių kelionių – nors vyksta nuotolinės vaizdo konferencijos, tam tikrų užduočių, kaip technologinių procesų perkėlimas į gamyklą, per atstumą neatliksi.

„Visi supratome, kad kol neturėsime skiepų, tai nieko nebus, ir dirbti nebus saugu. Aš džiaugiuosi ir kiekvieną darbuotoją gerbiu ir myliu. Pats sau pavydžiu tokio kolektyvo“, – kolegomis didžiavosi D.Vizbaras.

Tarp pirmūnų – susiję su švietimo sektoriumi

Tarp daugiausiai imunizuotų darbuotojų turinčių bendrovių – ir neformalaus švietimo įmonė.

Privačios papildomo ugdymo mokyklos „Alfa klasė“ komunikacijos specialistė Kristina Mačulska kalbėdama su 15min svarstė, kad aukštą imunitetą koronavirusui turinčių darbuotojų skaičių pavyko pasiekti, nes įmonė susijusi su švietimo sektoriumi. Korepetitorių paslaugas teikiančios bendrovės darbuotojai prioriteto tvarka galėjo skiepytis anksčiau – tuo metu, kai šalyje vakcinuotis pakviesti šalies pedagogai.

123rf.com nuotr./Mokytojas
123rf.com nuotr./Mokytojas

„Sėkmės recepto neturime, bet kadangi dirbame su švietimu, esame privati neformalaus švietimo įstaiga, tai savaime suprantama, kad reikia skiepytis. Kaip švietimo įstaiga turėjome gana aukštą skiepijimosi prioritetą, tad mokytojai su didžiausiu džiaugsmu prašė padėti pasiskiepyti. Dirbame su švietimu, mokslu, inovacijomis. Mokytojai dirba fizikos, chemijos, gamtos mokslų srityse, todėl žino informaciją apie skiepų veiksmingumą, saugumą“, – pasakojo K.Mačulska.

Tiesa, ji pridūrė, kad Statistikos departamento paskelbti duomenys atspindi tik dirbančius pagal darbo sutartį – dalis yra laisvai samdomų darbuotojų, tad jų imunizacijos lygis gali skirtis.

Skiepytis skatino atsakomybė prieš klientus

Druskininkuose veikiančios įmonės „Minolga“ vadovas Vidas Stašinskas 15min taip pat patvirtino, kad beveik visi darbuotojai įmonėje pasiskiepiję arba persirgę koronavirusu. Vadovas mano, kad skiepytis darbuotojus skatino ir įmonės specifika – įmonė teikia maitinimo paslaugas mokyklose ir ligoninėse.

„Tad skiepytis skatino ir atsakomybės, ir pareigos jausmas. Darbuotojai iš pradžių buvo nepavydėtinoje situacijoje, kai pedagogai ir medikai jau buvo skiepijami, o tokios srities, kaip mūsų, darbuotojai, tiesiogiai dirbantys mokyklose ir ligoninėse, nebuvo skiepijami, nors ir kreipėmės į ministeriją. Buvo nesuprantama tokia situacija ir jos niekas nesprendė, tačiau viskas sėkmingai pasibaigė, tad, kai buvo galimybė, darbuotojai ir skiepijosi“, – pasakojo V.Stašinskas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Maisto tiekimas ligoninėje
Arno Strumilos / 15min nuotr./Maisto tiekimas ligoninėje

O konsultacijų bendrovės „Civitta“ administracijos vadovė Greta Lapinskaitė 15min aukštą darbuotojų imunizacijos lygį aiškino darbuotojų sąmoningumu. Ji tvirtino, kad įmonė vidiniais komunikacijos kanalais aktyviai viešino informaciją apie skiepijimąsi, skelbdavo laisvus laikus ir vietas.

„Aš manau, kad darbuotojai labai sąmoningi ir kolektyvas labai socialiai aktyvus. Istoriškai biuras buvo svarbi organizacijos dalis, periodiškai vykdavo renginiai. Žmonės sąmoningi ir rūpinasi ne tik savo, bet ir kitų sveikata. Be to, skiepytis skatino ir noras turėti daugiau tiesioginio bendravimo galimybių“, – mano pašnekovė.

IT įmonių darbuotojus viliojo ir grįžimas į biurus

Tarp 1 proc. labiausiai imunizuotų darboviečių stambių įmonių nėra, tačiau daliai didelių įmonių pavyko perkopti 90 proc. rodiklį.

Išnagrinėjusi Statistikos departamento pateiktus duomenis apie dideles įmones, kuriose imunizuoti 90–100 proc. darbuotojų, matyti, kad į lyderius išsiveržia žinomos IT bendrovės – „Nord Security“ grupei priklausanti „360 IT“, kurioje dirba 970 darbuotojų, „Vinted“ (810 darbuotojų), „Wix.com“ (265), „Baltic Amadeus“ (220).

Vienintelio oficialaus vienaragio Lietuvoje „Vinted“ strateginių personalo iniciatyvų direktorė Viktorija Jaksebagaitė 15min tvirtino, kad įmonę tokia statistika pradžiugino.

Dabartinis imunizacijos lygis mums visiems leis jaustis drąsiau ir lengviau pereiti į hibridinį darbo modelį, kai biure darbuosimės dvi dienas per savaitę.

„Džiaugiamės kolegų sąmoningumu ir pilietiškumu. Pastebime didelį komandos norą grįžti į socialinį gyvenimą tiek įmonės viduje, tiek už jos ribų. Dabartinis imunizacijos lygis mums visiems leis jaustis drąsiau ir lengviau pereiti į hibridinį darbo modelį, kai biure visi darbuosimės dvi dienas per savaitę”, – tvirtino V.Jaksebagaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Vinted“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Vinted“

Darius Dužinskas, įmonės „Baltic Amadeus“ personalo vadovas, 15min taip pat teigė besididžiuojantis darbuotojų sąmoningumu ir branda bei tuo, kad kartu pavyko pasiekti tokį imunizacijos lygį.

„Nors mes, kaip organizacija ir kaip verslas, puikiai susitvarkėme su nuotolinio darbo realybe bei nepajautėme rezultatyvumo ar efektyvumo kritimo, visiems mums jau nuoširdžiai įgriso ši pandemija, karantinas ir suvaržymai. Tad jeigu turime moksliškai įrodytą ir pagrįstą sprendimą šiai problemai – mes tiesiog privalome tuo pasinaudoti, kad mūsų gyvenimai grįžtų į žymiai pozityvesnes vėžes“, – sakė D.Dužinskas.

Jo nuomone, įmonės sėkmė priklauso ir nuo to, kad į savo gretas stengėsi pritraukti naujų darbuotojų, kurie sąmoningi, adekvatūs ir pažangūs.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Darius Dužinskas, „Baltic Amadeus“ personalo ir marketingo vadovas
Asmeninio archyvo nuotrauka/Darius Dužinskas, „Baltic Amadeus“ personalo ir marketingo vadovas

„Dar drąsiai kalbame su žmonėmis apie tai, kad mums labai svarbu jų fizinė ir emocinė sveikata, o skiepai visų pirma ir yra dėl jų sveikatos, o ne dėl kokių leidimų ar draudimų visuomenėje.Be to, tai yra ir raktas, kuris atrakina susitikimus ne tik su išsiilgtais kolegomis, bet ir suteikia galimybę keliauti, bendrauti ir gyventi laisvėje“, – tvirtino D.Dužinskas.

„Nord Security” grupės, kurios didžiausia įmonė – „360 IT“, personalo vadovė Karina Dirvonskienė 15min pasakojo, kad pandemijos metu iš pačių darbuotojų įmonė sulaukė daug užklausų dėl vakcinavimo, o poreikis apsaugoti savo sveikatą ir kuo greičiau bei saugiau grįžti į įprastą gyvenimo ritmą buvo labai didelis.

„Nord Security“ nuotr./Karina Dirvonskienė
„Nord Security“ nuotr./Karina Dirvonskienė

„Todėl dėjome visas pastangas, kad tik savivaldybei patvirtinus skiepų tvarką patektume į prioritetinį įmonių sąrašą pagal nustatytus reikalavimus.

Pasiskiepijusiems žmonėms taip pat leidome kiek anksčiau sugrįžti į darbą biuruose, kurio didžioji dauguma buvo pasiilgę.

Taip pat „Nord Security” daug dėmesio skyrė efektyviai vidinei komunikacijai, pasitelkė vidinius kanalus žinutei skleisti ir dalintis informacija apie vakcinacijos procesą. Pasiskiepijusiems žmonėms taip pat leidome kiek anksčiau sugrįžti į darbą biuruose, kurio didžioji dauguma buvo pasiilgę“, – pasakojo K.Dirvonskienė.

Kodėl daugiausiai skiepijosi IT darbuotojai?

Kalbintos IT įmonės teigė išskirtinių skatinimo priemonių netaikiusios.

„Iš savo pusės pasinaudojome galimybe, kai buvo kviečiamos skiepytis bendrovės, turinčios daugiau nei 100 darbuotojų – kolegos tuo tikrai aktyviai naudojosi. Taip pat nuolat informavome apie galimus COVID-19 scenarijus, rizikas, galiojančius apribojimus, sudarėme sąlygas testuotis tiek biure, tiek partnerių klinikose“, – pasakojo „Vinted“ personalo vadovė.

„Savo darbuotojų neskatinome kažkokiomis išskirtinėmis priemonėmis, loterijomis, prizais ar panašiais dalykais. Labai aiškiai komunikavome, kad žmonės turi teisę eiti skiepytis kad ir darbo metu, ypač tai buvo aktualu tada, kai skiepų trūko, o po skiepo kiekvienas darbuotojas gali skirti ir kelias dienas atsistatymui po buvusių šalutinių poveikių ir jam tikrai nereikia tomis dienomis dirbti, o gali ramiai ilsėtis“, – pridūrė „Baltic Amadeus“ personalo vadovas.

Kaip atskleidė jau anksčiau paskelbta 15min analizė, daugiausiai pasiskiepijusių darbuotojų turi IT sektorius. D.Vizbaras tai siejo su šiame sektoriuje dirbančių išsilavinusių darbuotojų tikėjimu moksliniais tyrimais, tam tikrų disciplinų, kaip biologija, biochemija ar fizika, išmanymu.

Tokiai nuomonei pritarė ir D.Dužinskas, tvirtinęs, kad šiame sektoriuje dirba brandūs, išsilavinę, sąmoningi žmonės. Taigi dėl to jų pasirinkimai tokie, kurie remiasi mokslu, o ne prietarais ar paskalomis.

O „Nord Security“ personalo vadovė K.Dirvonskienė mini ir kitą priežastį – viso IT sektoriaus įmonių darbuotojai gyvena gan aktyvų socialinį bei profesinį gyvenimą, todėl pagrindinė motyvacija buvo kuo greičiau ir saugiau grįžti į įprastą savo ritmą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Tesonet“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Tesonet“

„Tiek darbą biure bei visas neformalias organizacijos veiklas už biuro ribų, tiek į asmeninį aktyvų laisvalaikį – sportą, renginius, susitikimus su draugais ir artimaisiais“, – mano K.Dirvonskienė.

Daugiau nei 90 proc. darbuotojų pasiskiepijo ir tokiose įmonėse, kaip „Tele2“ (140 darbuotojų), „Ekspla“ (130), „Eika“ (95).

Tarp didžiausią darbuotojų imunizacijos lygį turinčių verslų, kur pasiskiepijo daugiau nei 90 proc. darbuotojų, atsiduria ir žiniasklaida – Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, „15min“, „Lietuvos rytas“, „Delfi“, „All Media Lithuania“.

Pataria kalbėtis ir teikti informaciją

Didžiausią darbuotojų imunizacijos lygį pasiekusių įmonių vadovai apibendrina, kad piniginės paskatos ar grasinimai darbuotojų skiepytis nepaskatins. Jų nuomone, svarbiausia yra kalbėtis su darbuotojais ir aiškinti bendrą situaciją.

„Aš manau, kad asmeniniai pokalbiai ir aiškinimas labiausiai padeda. Jei bendrauji, kalbi apie atsakomybes prieš kitus asmenis, bendrą situaciją, tai darbuotojai geranoriškai žiūri į susiklosčiusią padėtį“, – mano V.Stašinskas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Naujojoje Vilnioje mobilusis vakcinacijos centras
Arno Strumilos / 15min nuotr./Naujojoje Vilnioje mobilusis vakcinacijos centras

D.Vizbaras pritaria, kad atsidūręs situacijoje, kai darbuotojai nesiskiepija, pirmiausia bandytų juos edukuoti.

„Pirmas darbas, kurio imčiausi, kaip vadovas, pasiruoščiau ir padaryčiau darbuotojams pristatymą, kodėl to reikia, kaip viskas susiję. Nepagailėčiau laiko edukacinei prezentacijai, paaiškinimui, kaip ir kodėl – su faktais, statistika“, – kitiems vadovams pataria D.Vizbaras.

Jis taip pat pasisakė už tai, kad valdžia taikytų griežtesnes priemones.

„Jei nesiskiepiji, tavo laisvė turi būti suvaržyta. Kodėl, kad kažkas nepasiskiepijo, aš negaliu kažkur skristi, didesnės pridėtinės vertės sukurti savo produktui, investuoti, kad geriau gyventume, ar nueiti į koncertą. Kodėl tas, kuris griežia smuiku, turi negauti atlygio dėl to, kad kažkas nepasiskiepijo?“ – apibendrino vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius