-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„TotalEnergies“ padės Katarui eksploatuoti didžiausią pasaulyje gamtinių dujų telkinį

Prancūzijos energijos milžinė „TotalEnergies“ sekmadienį tapo pirmąja Kataro užsienio partnere, kuri dalyvaus eksploatuojant didžiausią pasaulyje gamtinių dujų telkinį ir galiausiai padės sumažinti Europos baimes dėl energijos išteklių.
Dujotiekio sistemos dalis
Dujotiekio sistemos dalis / 123rf.com nuotr.

„TotalEnergies“ vadovas Patrickas Pouyanne pranešė, kad įmonė sumokės apie 2 mlrd. JAV dolerių už 6,25 proc. milžiniško projekto „North Field East“ dalį ir padės Katarui iki 2027 metų padidinti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) gavybą daugiau nei 60 procentų.

Kataro energetikos ministras Saadas Sherida al-Kaabi „TotalEnergies“ ir valstybinės Kataro naftos bendrovės „Qatar Energy“ bendrą įmonę pavadino „labiau santuoka, o ne sužadėtuvėmis“, nes numatoma, kad bendradarbiavimas tęsis bent iki 2054 metų.

Projekte dalyvaus ir kitų užsienio įmonių, apie kurias bus paskelbta vėliau, tačiau nė viena jų neturės didesnės „North Field East“ dalies nei „TotalEnergies“, pažymėjo S.Sherida al-Kaabi, nenurodęs tikslesnės informacijos.

Pramonės šaltiniai teigia, kad milžiniškos apimties – 28 mlrd. JAV dolerių vertės – projekto plėtroje, kurią Kataras iš pradžių planavo finansuoti pats vienas, ketina dalyvauti „ExxonMobil“, „Shell“ ir „ConocoPhillips“.

„Baigėme atrankos procesą ir pasirašėme sutartis“, – pranešė S.Sherida al-Kaabi ir pridūrė, kad apie kitas partneres bus paskelbta „artimiausiu metu“.

Europos šalims stengiantis ieškoti alternatyvų Rusijos naftai ir dujoms, SGD iš „North Field East“ telkinio turėtų pradėti tekėti 2026 metais.

P.Pouyanne pareiškė, kad didžiausias bendrovės sandoris su Kataru padės kompensuoti bendrovės pasitraukimą iš Rusijos rinkos po Maskvos invazijos į Ukrainą.

„Kai kurie klausė, ką „TotalEnergies“ darys netekusi Rusijos rinkos – štai ir atsakymas“, – naujienų agentūrai AFP teigė P.Pouyanne.

„Anonsavome projektų Jungtinėse Valstijose, dabar į portfelį įtraukėme Katarą. Pagal gamtinių dujų tiekimą užimame antrą vietą pasaulyje ir ketiname ten likti“, – pridūrė bendrovės vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius