Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Trys didieji Suomijos mobiliojo ryšio operatoriai nebeprekiaus „Xiaomi“: nulėmė ir palankumas Rusijai

Trys didieji Suomijos mobiliųjų telefonų operatoriai, tarp jų ir „Telia“, nebeprekiaus kinų kompanijos „Xiaomi“ įrenginiais, skelbia suomimobiili.fi. Tarp priežasčių – aktyvi kompanijos veikla Rusijoje. „Telia Lietuva“ kolegų iš Suomijos keliu kol kas nepaseks.
„Xiaomi“
„Xiaomi“ / 123RF.com nuotr.

Trys didžiausi Suomijos mobiliojo ryšio operatoriai „Telia“, „DNA“ ir „Elisa“ šią savaitę stabdo Kinijos technologijų milžinės „Xiaomi“ produktų pardavimus, rašo vietos portalas suomimobiili.fi.

Anksčiau šiais metais Ukrainos Nacionalinė korupcijos prevencijos agentūra „Xiaomi“ pavadino „tarptautine karo rėmėja“.

„Telia“ Suomijos padalinys planuoja išparduoti sandėlyje turimus produktus ir neketina pardavinėti naujų prietaisų, rašo suomimobiili.fi.

„Galiu patvirtinti, kad kol kas nebendradarbiaujame su „Xiaomi“ komerciniais tikslais. Nuolat peržiūrime savo įrenginių pasiūlą ir atitinkamai darome pakeitimus. Dabartinė situacija pagrįsta keliais veiksniais, įskaitant komercinius prioritetus ir įprastus tiekimo bei partnerių procesus. Tarptautinė diskusija dėl pardavėjo vaidmens remiant Rusijos puolimą Ukrainoje yra bendro bendradarbiavimo vertinimo dalis“, – komentare 15min teigė „Telia Finland“ Komunikacijos ir viešųjų ryšių atstovas Timo Saxenas.

Kitas Suomijos mobiliojo ryšio operatorius DNA suomimobiili.fi. taip pat patvirtino, kad sustabdytas visų „Xiaomi“ produktų pardavimas. Bendrovės direktorius Sami Aavikko išreiškė nepasitenkinimą „Xiaomi“ elgesiu su situacija Rusijoje. Šiuo metu planuojama išparduoti likučius ir daugiau jų nepapildyti.

Trečias telekomunikacijų rinkos žaidėjas „Elisa“ apribos „Xiaomi“ prietaisų asortimentą, tačiau visiškai nesustabdė pardavimų.

„Telia Lietuva“: suomių sprendimą daugiausiai lėmė komercinės priežastys

Lietuviškasis „Telia Lietuva“ jokio sprendimo dėl prekybos „Xiaomi“ įrenginiais stabdymo Lietuvoje kol kas nėra priėmęs, todėl suomių keliu artimiausiu metu neseks.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Telia“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Telia“

„Atidžiai stebime situaciją ir visada vadovaujamės Europos Sąjungos gairėmis dėl įmonių, kurioms taikomos sankcijos. Jokių ES apribojimų „Xiaomi“ pardavimams nėra, o jeigu jie atsirastų, tokiais atvejais veikiame labai greitai, kaip kad buvo ir rusiškų kanalų uždarymo atveju“, – teigė kompanijos atstovas žiniasklaidai A.Stasiulaitis.

Jis pridūrė, kad kolegų iš Suomijos sprendimą, visų pirma, lėmė komercinės priežastys ir maža šio gamintojo pardavimų dalis rinkoje.

„Suomijoje didesnę pardavimų dalį tradiciškai sudaro kitų Kinijos gamintojų telefonai, kurie turi daug labiau išplėtotą jų aptarnavimo ir distribucijos tinklą“, – teigė jis.

Įtraukta į karo rėmėjų sąrašą

Pirmasis Suomijos mažmenininkas, vasarą sustabdęs „Xiaomi“ pardavimus, buvo „Veikon Kone“. Tačiau vėliau, kai konkurentai nepasekė jos pavyzdžiu, ji atšaukė savo sprendimą. Šiuo metu mažmenininkas neplanuoja papildyti savo parduotuvių naujais modeliais, rašoma suomimobiili.fi publikacijoje.

Kiti Suomijos mažmenininkai, tokie kaip „Gigantti“ ir „Verkkokauppa“, patvirtino, kad ir toliau prekiaus „Xiaomi“ gaminiais, ir nurodė, kad tai darys iki tolesnio pranešimo, nes ES neuždraudė „Xiaomi“ produkcijos.

2023 m. balandį Ukrainos nacionalinė korupcijos prevencijos agentūra (NACP) įvardijo Kinijos bendrovę „Xiaomi“ kaip tarptautinę karo rėmėją.

Kol kas tai pirmasis telefonų gamintojas, patekęs į šį sąrašą. Tuo metu Ukraina teigė, kad „Xiaomi“ tęsdama verslą Rusijoje remia Rusijos kariuomenę.

Kaip liepą pranešė naujienų agentūra „Reuters“, Kinijos išmaniųjų telefonų gamintojai, tokie kaip „Xiaomi“ ir „Realme“, 2023 m. I pusmetį dominavo Rusijos rinkoje, susirinkdami net 70 proc. pardavimų.

Rugsėjį „Xiaomi“ paskelbė apie naująjį išmanųjį ekraną „Xiaomi Smart Display“, kuris buvo sukurtas bendradarbiaujant su Rusijos milžine „Yandex“.

„Naująjį „Xiaomi“ išmanųjį ekraną su [balso asistente] „Alisa“ – pirmojo „Yandex“ bendradarbiavimo su Kinijos gamintoju produktą – jau galima užsisakyti iš anksto“, – teigta spaudos pranešime.

Prietaiso technologiją sukūrė „Xiaomi“, o „Yandex“ sukūrė programinę įrangą, pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius