Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Trys Moldovos bendrovės pardavė Rusijai orlaivių atsarginių dalių už 15 mln. dolerių

2022-2023 m. trys Moldovos bendrovės pardavė Rusijai orlaivių atsarginių dalių už bendrą maždaug 15 mln. JAV dolerių sumą, nepaisant šaliai agresorei įvestų sankcijų. Apie tai praneša „RBK-Ukraina“ cituodamas „Europos radiją“.
Rusijos vėliava
Rusijos vėliava / 123RF.com nuotr.

Tyrimo duomenimis, Rusijos orlaivių atsarginės dalys per Moldovą pradėtos tiekti praėjus keliems mėnesiams po Rusijos invazijos į Ukrainą. Dalys iš Vakarų šalių keliavo į „Peremoga Airlines“ ir „S7 Engineering“.

Šioje schemoje dalyvavo trys Moldovos bendrovės – „Airrock Solutions“, „Aerostage Services“ ir „Maxjet Service“. Pirmosios dvi buvo įsteigtos atitinkamai 2021 ir 2022 m., jų savininkas yra Ivanas Melnikovas, buvęs Moldovos oro transporto bendrovės „Air Moldova“ aukščiausio rango pareigūnas, o trečioji egzistuoja nuo 2011 m.

Visos trys bendrovės veikė kaip tarpininkės – teikė atsarginių dalių užsakymus, po to padėdavo jas gabenti į Rusiją, kartais – tiesiai į Rusijos oro uostus. Tiesa, nors kompanijos registruotos Moldovoje, pats komponentų tiekimas vyko ne per Moldovos teritoriją.

Leidinio šaltiniai Moldovos prezidento kanceliarijoje pabrėžė, kad jie žino apie šiuos atvejus ir kad „kompetentingos institucijos“ juos jau nagrinėja.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą agresorės aviacijai pradėtos taikyti sankcijos. Kadangi daugelis vietos oro linijų naudoja nemažai vakarietiškų lėktuvų („Airbus“, „Boeing“ ir kt.), reikiamų remonto dalių tenka ieškoti pasitelkiant nelegalias tiekimo grandines.

Neseniai buvo pranešta, kad dėl Vakarų sankcijų, taikomų remontui ir atsarginių dalių tiekimui, padaugėjo Rusijos oro linijų lėktuvų gedimų.

Airijoje taip pat nagrinėjama byla dėl lėktuvų, kurie gali būti pripažinti vogtais. Atsižvelgiant į tai, iš Rusijos bendrovių gali būti konfiskuoti 37 už Rusijos ribų esantys lėktuvai, nurodo „RBK-Ukraina“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius