TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Turkijos prezidentas atleido centrinio banko vadovą, rekordiškai nusmukus liros kursui

Turkija atleido savo centrinio banko valdytoją ir pakeitė jį buvusiu finansų ministru, rodo šeštadienį valstybės žinių leidinyje paskelbtas prezidento įsakas, liros kursui nusmukus į rekordines žemumas.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujuoju valdytoju buvo paskirtas Naci Agbalas, bet įsake nepaminėtos jokio priežastys, kodėl jo pirmtakas Muratas Uysalas buvo pakeistas praėjus vos 16 mėnesių nuo jo darbo pradžios.

M.Uysalui buvo pavesti vadovauti centriniam bankui, iškilus nesutarimų tarp ankstesnio valdytojo Murato Cetinkayos ir prezidento Recepo Tayyipo Erdogano dėl bazinių palūkanų mažinimo.

R.T.Erdoganas seniai pasisakydavo prieš aukštas bazines palūkanas ir praeitą šeštadienį pareiškė, kad Turkija kovoja su „velnio trikampiu – [žema] palūkanų norma, [smunkančiu] valiutos kursu ir [didėjančia] infliacija“.

Per kelis pastaruosius mėnesius liros kursas JAV dolerio atžvilgiu buvo keliskart pasiekęs rekordines žemumas. Penktadienio vakare jis buvo 8,52 liros už vieną dolerį.

Per šiuos metus Turkijos valiuta dolerio atžvilgiu nuvertėjo beveik 30 procentų.

Rinkos susirūpinusios dėl nuolat didelės infliacijos, išliekančios dviženklių skaičių diapazone, taip pat dėl staigaus užsienio valiutos atsargų sumažėjimo.

Praeitą mėnesį buvo vilties, kad esant silpnai lirai centrinis bankas padidins bazinę palūkanų normą, bet rinkos liko nusivylusios, kai ji buvo palikta nepakeista.

Be to, rugsėjį centrinis bankas pribloškė investuotojus, kai pirmąkart nuo 2018 metų pakėlė pinigų politikos palūkanų normą nuo 8,25 iki 10,25 procento.

Kitas sprendimas dėl banko pinigų politikos palūkanų normos ir bazinės palūkanų normos bus paskelbtas lapkričio 19 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius