Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

TVF dėl politinių skandalų pablogino JAV ūkio augimo prognozes

Atsižvelgęs į politinius skandalus, nuo metų pradžios persekiojančius JAV prezidento Donaldo Trumpo administraciją, Tarptautinis valiutos fondas (TVF) antradienį pablogino JAV ūkio augimo prognozes.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dabar Fondas prognozuoja, kad JAV bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet ir kitąmet padidės po 2,1 proc., nors anksčiau jis tikėjosi atitinkamai 2,3 proc. ir 2,5 proc. augimo. 2019 metais JAV BVP turėtų padidėti 1,9 proc., o 2020 metais – 1,8 procento.

Pagal naująsias TVF prognozes, infliacija JAV šiemet sudarys 1,8 proc., o kitąmet pakils iki 2,2 procento.

Nedarbo lygis, pernai siekęs 4,9 proc., šiemet smuks iki 4,3 proc. ir kitąmet išsilaikys šiame lygyje. Tačiau 2019 metais jis paūgės iki 4,4 proc., o 2020 metais – iki 4,7 procento.

TVF ekspertai apskritai teigiamai įvertino D.Trumpo planus sumažinti įmonių pelno ir gyventojų pajamų mokesčius, tačiau pabrėžė, kad net idealiomis tokių priemonių įgyvendinimo aplinkybėmis padidinti ekonomikos augimo tempą 1 procentiniu punktu – o būtent tokio poveikio tikisi vyriausybė – vargu ar būtų įmanoma.

TVF pažymėjo, kad JAV ekonomikai reikia gilesnių pokyčių pajamų nelygybei sumažinti. Daugiau kaip pusė amerikiečių šiuo metu uždirba mažiau negu 2000 metais (pakoregavus dėl infliacijos), o 13,5 proc. gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos ir šis lygis yra vienas aukščiausių tarp išsivysčiusių pasaulio šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius