-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

TVF: investicijos į vakcinas neabejotinai atsipirks

Vyriausybių išlaidos, skirtos paspartinti vakcinacijos nuo COVID-19 kampanijas ir sustabdyti pandemiją, duos grąžą ir paskatins ekonomikos augimą, trečiadienį pareiškė Tarptautinis valiutos fondas (TVF).
Vakcinos laukimas
Vakcinos laukimas / Arno Strumilos / 15min nuotr.

„Taigi skiepai daugiau nei tik atsipirks, užtikrindami pridėtinė vyriausybių išlaidų, investuotų į pasaulinės vakcinų gamybos ir platinimo spartinimą, vertę“, – sakoma TVF Fiskalinės stebėsenos ataskaitoje.

Fondo ekonomistai apskaičiavo, kad ankstesnis nei tikėtasi pandemijos suvaldymas – kai daugumai šalių iki 2022 metų bus užtikrinta plati prieiga prie vakcinų – reiškia „spartesnį ekonomikos augimą“ ir daugiau kaip 1 trln. JAV dolerių bendrąsias pajamas iš mokesčių iki 2025 metų.

Naujausiose prognozėse, paskelbtose prasidedant pavasario posėdžiui, rengiamame kartu su Pasaulio banku, TVF optimistiškiau vertino pasaulinį augimą šiais metais ir prognozavo 6 proc. siekiantį pasaulinės ekonomikos augimą, po 3,3 proc. sumažėjimo 2020 metais – didžiausio taikos metu užfiksuoto nuosmukio per beveik šimtą metų.

TVF atkreipė dėmesį į greitus vyriausybių veiksmus, iš viso skiriant 16 trln. JAV dolerių pandemijos sukeltai ekonominei žalai panaikinti, tačiau perspėjo, kad sveikatos krizės sprendimas tebėra labai svarbus norint pasiekti stabilų augimą, o tai, kad neturtingoms šalims yra neužtikrinta tokia pat prieiga prie vakcinų, kaip turtingosioms šalims, yra „labai neteisinga“.

TVF pabrėžė būtinybę tęsti vyriausybių išlaidas, tačiau pažymėjo, kad dėl didėjančios skolos politikos formuotojams labai svarbu teisingai paskirstyti pagalbą.

Taip pat pakartotas pasiūlymas, kad šalys savo programoms finansuoti turėtų panaudoti pajamas, gautas iš turtingų asmenų ir didžiųjų įmonių apmokestinimo.

„Siekdami patenkinti su pandemija susijusius finansavimo poreikius, politikos formuotojai galėtų apsvarstyti laikiną COVID-19 mokestį, taikomą dideles pajamas gaunantiems asmenims ir įmonėms“, – sakoma pranešime.

TVF taip pat pažymėjo, kad „būtinos vidaus ir tarptautinės mokesčių reformos“, siekiant sugeneruoti „išteklius, reikalingus norint pagerinti prieigą prie pagrindinių paslaugų“, taip pat sustiprinti saugos tinklus ir plėtros tikslus.

TVF vyriausioji ekonomistė Gita Gopinath antradienį jau pažymėjo ilgalaikę fondo paramą visuotinio pelno mokesčio idėjai, kuri sumažintų įmonių galimybes perkelti savo pelną į mokesčių rojus.

„Tvirtai palaikome pasaulinį minimalaus pelno mokesčio įvedimą“, – teigė G.Gopinath.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius