Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrėjai: keturių darbo dienų savaitės bandymai Islandijoje atnešė puikių rezultatų

Ketverius metus Islandijoje vykdyti trumpesnės darbo savaitės bandymai, vadinami didžiausiais pasaulyje, parodė, kad tokie pokyčiai pagerino fizinę ir psichologinę darbuotojų sveikatą. Iš viso tyrime dalyvavo apie 1 proc. Islandijos dirbančiųjų populiacijos, tyrimai atlikti analizuojant viešojo sektoriaus darbuotojų būklę, rašo BBC.
Reikjavikas
Reikjavikas / 123RF.com nuotr.

Bandymai, kurių metu atrinkti darbuotojai dirbo keliomis valandomis trumpiau, bet gavo tą patį atlygį, Islandijoje buvo vykdomi nuo 2015 m. iki 2019 m. Jų produktyvumo lygis daugumoje darboviečių išliko toks pat ar netgi pagerėjo, sako studiją pristatę tyrėjai.

Islandijoje bandymus vykdė šalies sostinės Reikjaviko miesto taryba ir Islandijos vyriausybė. Į juos buvo įtraukta daugiau nei 2500 darbuotojų, kurie sudaro apie 1 proc. dirbančiųjų populiacijos.

Eksperimente dalyvavo darbuotojai iš įvairių institucijų, įskaitant administraciją, darželius, socialines paslaugas teikiančius darbuotojus, ligonines. Tiesa, ne visi tyrime dalyvavę asmenys dirbo tradicinius darbus nuo 9 iki 17 valandos, į tyrimą buvo įtraukti ir žmonės, kurie dirba darbą kitu dienos metu.

Dauguma jų, anksčiau dirbę 40 valandų per savaitę sumažino krūvį iki 35 iki 36 valandų per savaitę. Tyrimo partneriais buvo Jungtinės Karalystės tyrėjai iš idėjų kalvės „Autonomy“ ir Islandijos „Tvarios demokratijos asociacija“ („Alda“).

Šie bandymai leido šalies profesinėms sąjungoms derėtis dėl naujų darbo santykių. Dabar 86 proc. Islandijos dirbančiųjų arba dirba mažiau už tą patį atlygį ar tokią teisę įgaus ateityje, teigiama tyrimo išvadose.

Apklausti darbuotojai teigė patiriantys mažiau streso, sumažėjo jų perdegimo tikimybė. Respondentai taip pat pažymėjo, kad pagerėjo jų sveikata ir darbo-laisvalaikio balansas.

„Ši studija parodo, kad didžiausia pasaulio studija, tirianti trumpesnės darbo dienos viešajame sektoriuje privalumus, visais atžvilgiais buvo didžiulė sėkmė. Ji rodo, kad viešasis sektorius pribrendo tapti trumpesnių darbo savaičių idėjos pionieriumi. Šiomis pamokomis galėtų pasinaudoti ir kitų šalių vyriausybės“, – Willą Stronge'ą, „Autonomy“ tyrimų vadovą, cituoja BBC.

Thestandingdesk / Unsplash nuotr./Darbas kompiuteriu
Thestandingdesk / Unsplash nuotr./Darbas kompiuteriu

„Alda“ tyrėjas Gudmunduras D. Haraldssonas teigė, kad tyrimo rezultatai Islandijoje parodo ne tik tai, kad šiais laikais galima dirbti trumpesnę darbo savaitę, bet ir tai, kad progresyvūs pokyčiai šiuolaikinėje ekonomikoje taip pat yra įmanomi.

Pasaulyje šiuo metu vykdoma ir daugiau panašių tyrimų. Pavyzdžiui, bendrovė „Unilever“, turinti ledų gamybos verslą Lietuvoje, panašų eksperimentą vykdo Naujojoje Zelandijoje. Bendrovė suteikė darbuotojams galimybę sumažinti savo darbo valandas 20 proc., tačiau gauti tokį patį atlygį.

Pavienių iniciatyvų trumpinti darbo savaitę yra ir Lietuvoje. Rudenį išbandžiusi trumpesnę darbo metodiką, Vilniaus šilumos tinklų bendrovė didžiajai daliai savo darbuotojų taip pat suteikė galimybę dirbti keturias dienas per savaitę.

Apie galimybę kai kurioms profesijoms Lietuvoje įteisinti keturių darbo dienų savaitę, anksčiau kalbėjo ir politikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius