Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 02 /19:10

Ukraina uždraudė realizuoti vienos rūšies „Vičiūnų“ silkę iš Rusijos, bet Visvaldas Matijošaitis politikos čia neįžvelgia

Ukrainos vartotojų teisių apsaugos tarnyba, patikrinusi iš Rusijos tiekiamas maisto prekes, teigia nustačiusi daugybę pažeidimų. Tarp tų rusų bendrovių, kurioms uždrausta Ukrainoje realizuoti savo prekes, pateko ir Lietuvos verslininko Visvaldo Matijošaičio Rusijoje registruotos bendrovės „Vichiunai Rus“ žuvies produkcija.
Visvaldas Matijošaitis
Visvaldas Matijošaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tarnybos tinklalapyje pranešama, kad per patikrinimą nustatyta, jog iš Rusijos importuojamos maisto prekės Ukrainoje buvo realizuojamos pažeidžiant prekių kokybės, saugumo ir ženklinimo reikalavimus. Apie tai pranešė Ukrainos naujienų agentūra Unian.

Įkliuvo garsios bendrovės

Tyrimas pradėtas reaguojant į Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputato, partijos „Svoboda“ vadovo Oleho Tiahnyboko skundą. Jis nurodė, kad dauguma iš Rusijos importuojamų prekių neatitinka Ukrainos nustatytų reikalavimų.

Tarnyba turi pretenzijų Rusijos saldainių gamintojui „Krasnyj Oktiabr“, konditerijos koncernui „Babajevskij“, bendrovei „Rot front“, fabrikui „Ruskij šokolad“, lydytų sūrių gamintojui „Laktalis Iskra“, žuvies produkciją gaminančiai bendrovei „Roskon“.

Tarnyba turi pretenzijų Rusijos saldainių gamintojui „Krasnyj Oktiabr“, konditerijos koncernui „Babajevskij“, bendrovei „Rot front“, fabrikui „Ruskij šokolad“, lydytų sūrių gamintojui „Laktalis Iskra“, žuvies produkciją gaminančiai bendrovei „Roskon“.

„Blogiau nei priešas“

Tarnyba pranešė, jog visa produkcija, kuri neatitinka reikalavimų, bus išimta iš prekybos.

„Nesąžiningiems pardavėjams ir gamintojams reikėtų atsiminti, kad Ukrainos vartotojų teisės yra patikimai saugomos. Tie, kurie bando gauti pelno nepaisydami vartotojų, tarp jų ir vaikų, sveikatos, yra ne tik prastos moralės, bet ir neturintys principų, o tai yra blogiau nei priešai“, – pabrėžia tarnybos vadovas Sergejus Orechovas.

V.Matijošaitis politikos neįžvelgia

Taip pat Ukrainos vartotojų teisių apsaugos tarnyba pranešė, kad produkcijos kokybės reikalavimų neatitinka ir bendrovės „Vichiunai-Rus“ žuvies produkcija.

Ši Rusijoje registruota bendrovė priklauso garsiam Lietuvos verslininkui, įmonių grupės „Vičiūnai“ savininkui Visvaldui Matijošaičiui. Jo bendrovės veikia ne tik Rusijoje, bet ir Ukrainoje. Iki šiol V.Matijošaičiui daugiau nerimo dėl prastos šalies ekonominės padėties kėlė verslas Ukrainoje.

V.Matijošaitis paaiškino, kad Ukrainos žiniasklaida rašo apie dešimties dienų senumo įvykį, kuriame nėra jokios politikos.

V.Matijošaitis trečiadienį tik iš 15min.lt sužinojo apie jo įmonę ištikusias problemas. Verslininkas sakė sergąs, todėl nebuvęs darbe ir negalįs nieko komentuoti.

Vėliau V.Matijošaitis paaiškino, kad Ukrainos žiniasklaida rašo apie dešimties dienų senumo įvykį, kuriame nėra jokios politikos.

„Čia joks ne draudimas įvežti ar prekiauti, bet pateikta sena, kokių dešimties dienų informacija apie tai, kad atliekant prekių parduotuvių lentynose patikrinimą viename produkte, konkrečiai, silkės gabaliukų pakuotėse po 150 gr., buvo padaryta klaida ženklinime. Kiekvienoje šalyje jis yra kitoks, reikalavimai skirtingai, todėl supainiota. Ten parašyta galiojimo buvo taip, kaip galima Rusijoje rašyti, o Ukrainoje gamybos data ir galiojimo datos turi turi būti parašytos šalia", - paaiškino, kokį pažeidimą fiksavo Ukrainos vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

V.Matijošaitis tikina, kad peržymėti teko tik vieną seriją silkių.

"Neįžvelkite čia politikos, čia jų tame rašte nebent padaryta politika pažymint, kad prekė iš Rusijos fabriko", - sakė jis.

Veža iš Estijos, Rusijos ir Lietuvos

Verslininkas nurodo, kad į Ukrainą jo įmonės importuoja produktus iš fabriko Estijoje, trijų gamyklų Lietuvoje ir dviejų fabrikų Rusijoje.

V.Matijošaičiui priklausanti įmonė OOO „Vichiunai-RUS“, kurios gaminį reikėjo perženklinti, nuo 2002 m. veikia Sovetsko mieste, Rusijos Kaliningrado srityje.

„Vichiunai-RUS“ yra viena didžiausių pasaulyje produktų iš surimio gamintojų, kurios produkcija prekiaujama Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Kazachstane, Moldovoje ir kitose šalyse.

Įmonės gaminamų produktų asortimentą sudaro daugiau nei 1500 pavadinimų.

Ukrainos vartotojų teisių apsaugos tarnybos veiksmai sutapo su šio šalyje pradėta rusiškos produkcijos boikoto kampanija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius