-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 04 /01 05 10:55

„Vičiūnų grupės“ produkcijos ateitis Lietuvos parduotuvėse: prekybininkai atsakė, ar pardavinės toliau

Ukrainos nacionalinė korupcijos prevencijos agentūra ketvirtadienį paskelbė, kad įtraukė Lietuvos bendrovę „Vičiūnų grupė“, kuriai priklauso maisto prekių ženklas „Viči“, į tarptautinių karo rėmėjų sąrašą. Tokio sprendimo motyvas – įmonė ir toliau tęsia veiklą Rusijoje. Prekių ženklų strategas Vaidotas Valantiejus mano, kad po šios žinios prekybininkai turėtų prisiimti atsakomybę ir parduotuvių lentynose nepalikti „Viči“ prekių. Tačiau 15min kalbinti prekybininkai laikosi kitos nuomonės.
Plungėje atidarytas džiūvėsių fabrikas
Plungėje atidarytas džiūvėsių fabrikas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ukraina įtraukė „Vičiūnų grupę“ į karo rėmėjų sąrašą

15min paprašyta įvertinti šią žinią „Vičiūnų grupės“ atstovė Vilma Veverskė buvo lakoniška: „Ačiū už kreipimąsi. Nuo komentarų susilaikome“.

Apie produkcijos atsisakymą nekalba

Neseniai paaiškėjo, kad Rusijoje veiklos nenutraukusi Lietuvos įmonė produktus gamino arba gamina visiems penkiems Lietuvos prekybos tinklams – „Maximai“, „Lidl“, „Norfai“, „Rimi“ ir „Iki“ – o šie pažymėdavo ar pažymi juos savo prekės ženklu. Dalis didžiųjų tinklų jokios informacijos pirkėjams apie tai, kas stovi už jų privataus prekės ženklo, nenurodo.

Ar dabar, po minėto Ukrainos žingsnio, Lietuvos didieji prekybos tinklai imsis kokių nors veiksmų? Panašu, kad ne – 15min kalbinti prekybininkai nuo tiesaus atsakymo, ar ketina imtis kokių nors žingsnių dėl „Vičiūnų grupės“ patekimo į karo rėmėjų sąrašus, išsisuko ir teigė, jog laikosi visų įstatymų.

„Rimi“ Ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė 15min teigė, kad ,,Rimi Lietuva“ laikosi visų Europos Sąjungos ir Lietuvos įstatymų bei reglamentų, kurie užtikrina, jog prekės, nugulančios parduotuvių lentynose ir pasiekiančios pirkėjų krepšelius, atitinka mūsų šalies ir Europos Sąjungos teisės aktus.

„Atidžiai sekame sankcijų sąrašą ir veikiame nedelsiant. Nuo 2022 m. vasario mėn. mes neparduodame prekių, pagamintų įmonių, kurioms taikomos sankcijos arba jos yra pagamintos Rusijoje ir Baltarusijoje“, – tvirtino E.Krasauskienė.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./„Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė.
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./„Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė.

Panašiai kalbėjo ir „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, kuri 15min akcentavo, kad prekybos tinklas neprekiauja nei Rusijoje, nei Baltarusijoje pagamintomis prekėmis.

„Pokalbiai su tiekėjais vyksta nuolatos. Dirbame Lietuvoje ir Lietuvos pirkėjams, tikimės Lietuvos verslo sąmoningumo ir teisingų sprendimų. Jeigu bus pokyčių asortimente, informuosime. Dėl detalesnės informacijos siūlytumėme kreiptis į patį gamintoją“, – nurodė V.Budrienė.

„Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis buvo lakoniškas: „Nesame gavę žinių iš kompetentingų Lietuvos institucijų apie kokius nors jų sprendimus šiuo klausimu“.

Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė – Šeškuvienė 15min teigė, kad dėl šio klausimo konsultavosi su teisininkais.

„Priimdami sprendimą šiuo klausimu, remiamės teisiniais argumentais. Teisinis vertinimas po „Vičiūnų grupės“ įtraukimo į minimą sąrašą nesikeičia. Poziciją dėl bendradarbiavimo su tiekėjais turime nuo pat Rusijos karo Ukrainoje pradžios, jos laikomės ir toliau. Šiuo metu objektyvios duomenų bazės, kuriomis privalo remtis juridiniai asmenys, yra: Jungtinių tautų, Jungtinių Amerikos Valstijų, Didžiosios Britanijos, ES ir Lietuvos Respublikos sankcijų paketuose įtrauktų juridinių asmenų sąrašai. Jais vadovaujamės spręsdami dėl bendradarbiavimo su tiekėjais“, – komentavo I.Trakimaitė-Šeškuvienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė

Pasak jos, „Maxima“ teisininkų komanda nuolatos peržiūri tiekėjų sąrašą ir tikrina, ar jiems netaikomos minėtos sankcijos.

„Nuo pat Rusijos karo Ukrainoje pradžios nebendradarbiaujame su sankcijų sąraše esančiais asmenimis ar jų valdomomis bendrovėmis, iš mūsų parduotuvių lentynų išimtos rusiškos ir baltarusiškos kilmės prekės. Svarstant, kokį sprendimą priimti šiuo atveju, remiamės tik teisiniais argumentais ir kaip tai gali atsiliepti pardavimams – nevertiname“, – tikino I.Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė teigė, kad nuo 2022 m. vasario savo asortimente prekybos tinklas neprekiauja prekėmis, kurios yra gaminamos Rusijoje ar Baltarusijoje.

„Lidl“ prekiauja vos keliais „Vičiūnų grupės“ Lietuvoje gaminamais produktais. Ant šių produktų pakuočių klientams matomose vietose visuomet būna žymėjimas, jog produktus gamina šiai įmonių grupei priklausančios ir Lietuvoje veikiančios bendrovės. Šiuo metu taip pat esame iniciavę ir papildomą ženklinimą ant šių produktų pakuočių, kuris būtų dar geriau matomas pirkėjams. Jis ant pakuočių turėtų atsirasti artimiausiu metu“, – žadėjo ji.

Griežtas eksperto kirtis prekybininkams

Tuo tarpu laisvai samdomas prekių ženklų strategas Vaidotas Valantiejus 15min teigė, kad jei prekybos tinklas viešai deklaruoja paramą Ukrainai ir jos žmonėms, prekės ženklų, įtrauktų į tokį sąrašą, parduotuvių lentynose likti neturėtų.

„Dažnai mėgstama prisidengti galimybe leisti vartotojui pasirinkti. Tačiau praktika rodo, kad maža dalis vartotojų aktyviai domisi prekių ženklais prie lentynos. Todėl vienintelis iš tiesų efektyvus būdas įgyvendinti pokytį – prisiimti atsakomybę ir prekybos tinklams“, – įsitikinęs V.Valantiejus.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vaidotas Valantiejus
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vaidotas Valantiejus

„Vičiūnų grupės“ savininkai nuo 2022 metų pavasario, kai Rusija pradėjo invaziją Ukrainoje, teigia bandantys parduoti verslą Kaliningrado srityje, tačiau kol kas nesėkmingai.

BNS žiniomis, radus potencialų pirkėją leidimą sandoriui turi svarstyti Rusijos vyriausybinė užsienio investicijas kontroliuojanti komisija.

Fabrikas Sovetske 2022 metais uždirbo 24,872 mln. eurų grynojo pelno – 2,8 karto daugiau nei 2021-asiais, jo pajamos siekė 216,56 mln. eurų – 6,5 proc. daugiau.

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis ir jo verslo partneris Liudas Skierius valdo po 50 proc. „Vičiūnų grupės“ valdytojos „VG Holding“ akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius