-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainiečiai boikotuoja rusišką produkciją, rusų negelbsti ir dviženklės nuolaidos

Iš Ukrainos parduotuvių lentynų dingsta rusiškos prekės. Prekybos tinklai prašo tarptautinių kompanijų importuoti prekes išskirtinai iš gamyklų Europoje, taip pat stengiasi rusišką produkciją pakeisti vietine. Gamintojai yra linkę prisitaikyti, rašo gazeta.ru.
Pažymėta rusiška prekė Ukrainos parduotuvėje
Pažymėta rusiška prekė Ukrainos parduotuvėje / unian.net nuotrauka

Rusiškų prekių boikotas Ukrainoje prasidėjo dar praėjusiais metais. Rusišką produkciją realizuoti yra sunku, todėl parduotuvės stengiasi jos ir neįsigyti.

„Pakko Holding“, valdančio prekybos tinklus „Vopak“ ir „Pakko“, generalinis direktorius Olegas Merčenka sakė, kad išsiuntė prašymą tarptautinėms kompanijoms tiekti produkciją iš gamyklų Europoje, o ne Rusijoje.

„Dauguma jų sutiko. Pavyzdžiui, kramtomoji guma „Orbit“, kuri parduodama mūsų parduotuvėse, yra gaminama Lenkijoje“, – sakė jis.

Prieš dvejus ar trejus metus iš 15 tūks. prekių apie 2-3 tūkst. būdavo rusiškų, tačiau jų dabar liko vos 200-300.

„Metro Cash & Carry Ukraina“ direktorius Martinas Šumacheris patvirtino, kad pirkėjai rusiškas prekes pakeičia produktais iš kitų valstybių ir tiekėjai atsisako rusiškos produkcijos.

„Mes sulaukiame daug klientų skambučių – jie nori žinoti, kaip atskirti rusišką produkciją. Būta atvejų, kai produkcija buvo grąžinama, nes rusiška prekė buvo pažymėta tarptautiniu barkodu“, – sakė vienas didžiausio Ukrainos maisto prekybos tinklo vadybininkas, norėjęs likti anonimu.

Rusiškų prekių boikotas yra susijęs su keliais dalykais. Svarbiausia priežastis yra politinė – Krymo aneksija ir Rusijos karas Rytų Ukrainoje. Ukrainos valdžia laiko Rusiją šalimi agresore. Tai lemia ir radikalesnį visuomenės požiūrį į rusus ir jų produktus.

Prekybos centruose, stovėjimo aikštelėse ir kitur buvo masiškai dalinami lankstinukai su instrukcija, kaip prekybos centruose išsirinkti „teisingas” prekes.

Šiuos teiginius patvirtina ir statistika. 2013 metais į Ukrainą iš Rusijos buvo įvežta prekių už 23 mlrd. dolerių, o 2014 metais jau tik už 11,2 mlrd. dolerių.

Per pirmus šių metų keturis mėnesius iš Rusijos buvo nusipirkta produktų tik už 2,1 mlrd. dolerių. Iš to galima daryti prielaidą, kad šiemet importas iš Rusijos bus dar menkesnis nei pernai.

Pavyzdžiui, užpernai į Ukrainą buvo įvežta arbatos už 43 mln. dolerių, pernai – 29,6 mln. dolerių. Panašiai smunka ir kitų prekių importas iš Rusijos.

Rusams padidinti pardavimus nepadeda ir nuolaidos. Rusiškos arbatos prekybos centruose Ukrainoje galima nusipirkti 25-30 proc. pigiau, tačiau tai situacijos negerina.

Dviejų prekybos tinklų direktoriai pranešė, kad per keturis šių metų mėnesius jie realizavo vidutiniškai triskart mažiau produkcijos nei per atitinkamą praėjusių metų laikotarpį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius