Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Už laiptinės dezinfekciją priskaičiavo 70 eurų, nors tokios paslaugos niekas neužsakė

Vilniaus senamiesčio gyventojas teigia, kad namo administratorius „Civinity Namai“ už kelių mėnesių laiptinės dezinfekavimą, kurio niekas neužsakė, jam priskaičiavo 70 eurų. Atgauti šias lėšas pavyko tik gavus savivaldybės išaiškinimą, kad ši paslauga perteklinė. Įmonė prieštarauja nesulaukusi daugiabučio gyventojų prašymo nutraukti dezinfekciją.
Daugiabučio laiptinė
Laiptinė. Asociatyvinė nuotr. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į 15min kreipęsis skaitytojas, gyvenantis Šv. Stepono gatvėje pasakoja, kad jam namo administratorius savavališkai pradėjo į sąskaitą įtraukinėti patalpų dezinfekavimo nuo COVID-19 paslaugą

Už kelis mėnesius jo butui buvo priskaičiuota papildomai apie 70 eurų, o tai, jo nuomone, yra elementarus apgaudinėjimas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Dezinfekcija
Arno Strumilos / 15min nuotr./Dezinfekcija

„Tu gauni paslaugą, kurios neprašei, įkainiais, kuriuos nustato tiekėjas ir tiesiog turi mokėti pinigus“, – teigė skaitytojas.

Vyras dėl šio neaiškumo sąskaitoje kreipėsi į namo administratorių, tačiau šis atsakė, kad „viskas čia gerai“.

Tada gyventojas kreipėsi į savivaldybę, kur sužinojo, kad savavališkai administratorius įtraukti tokios paslaugos negali. Tik tuomet, kai skaitytojas nusiuntė šį asavivaldybės atsakymą namo administratoriui, įmonė perskaičiavo sąskaitą.

Administratorius teigia prieštaravimo nesulaukęs

15min kreipėsi į „Civinity Namai“ su laišku, norėdami sužinoti, kodėl patalpose buvo pradėtas patalpų dezinfekavimas, nors savivaldybės rekomendacijose tai nenumatyta.

„Civinity Namai“ direktorius Martynas Naujokas 15min teigė, kad vadovaujantis Aplinkos ministro įsakymu dėl paskelbtos nepaprastosios padėties ir karantino valstybės teritorijoje bei siekiant užtikrinti gyventojų sveikatos apsaugą, buvo privaloma atlikti sanitarijos ir higienos reikalavimus užtikrinančius darbus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabučio laiptinė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabučio laiptinė

„Daugiabučio namo administratorius privalėjo imtis būtinų priemonių siekiant išvengti žalos gyventojų sveikatai ir gyvybei, todėl, nevalomose laiptinėse karantino laikotarpiu vykdėme namo bendrųjų patalpų dezinfekciją“, – aiškino vadovas.

Tiesa, Aplinkos ministerija 15min tvirtino, kad valstybės lygio ekstremalios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimais nebuvo nustatyta prievolė Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbto karantino metu daugiabučių gyvenamųjų namų laiptinėse profilaktiškai vykdyti dezinfekciją. SAM tik rekomendavo dezinfekuoti patalpas, jei buvo įtartas susirgimas COVID-19 infekcija, bet tokiu atveju dėl išlaidų kompensavimo namo administratorius turėtų kreiptis į savivaldybės administratorių.

„Tik įtarus ar patvirtinus COVID-19 atvejį patalpų valymas atliekamas pagal Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas ne sveikatos priežiūros patalpų dezinfekcijai“, – rašoma Aplinkos ministerijos atsiųstame išaiškinime.

Tikina prieštaravimų nesulaukę

Paklaustas, kodėl patalpų dezinfekavimo paslauga buvo teikiama prieštaraujant gyventojams M.Naujokas tvirtino, kad šio daugiabučio namo daugumos butų ir kitų patalpų savininkų prašymo nutraukti paslaugos teikimą įmonė nebuvo gavusi.

O pasiteiravus, kodėl tik skaitytojui persiuntus savivaldybės raštą, įrodantį, kad patalpų dezinfekavimo paslauga yra perteklinė, nuspręsta perskaičiuoti sąskaitą, „Civinity namai“ vadovas nurodė, kad nuspręsta "atsižvelgti į gyventojų lūkesčius ir dezinfekavimo išlaidas padengti iš savo lėšų“.

Vilniaus miesto savivaldybės Būsto administravimo skyriaus vedėjas Marius Žvinklis 15min teigė, kad Vilniaus miesto savivaldybė yra gavusi tik keleto daugiabučių namų gyventojų nusiskundimus dėl administratoriaus, savo iniciatyva, atlikto daugiabučio namo laiptinių dezinfekavimo.

Jis pataria gyventojams, kurių namo administratorius įtraukė mokamą dezinfekavimo paslaugą, kurios jie nepageidauja, pirmiausia kreiptis į įmonę ir prašyti informacijos.

„Patalpų savininkams dėl jiems neaiškių mėnesinių mokėjimų siūlytumėme pirmiausia kreiptis į daugiabučio namo valdytoją, kuris turi pareigą suteikti informaciją apie atliktų darbų pagrindą, kainą, lėšų šaltinius, darbų rangovą ir kt.", – teigė M.Žvinklis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė

Jeigu nepavyksta gauti informacijos iš valdytojo, patalpų savininkai gali kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybės administraciją, kuri vykdo valdytojų veiklos priežiūrą ir kontrolę.

„Pažymėtina tai, kad savivaldybės administracija, pripažinusi buto ar kitos patalpos savininko skundą pagrįstu, turi teisę patraukti valdytoją administracinėn atsakomybėn, tačiau neturi įgaliojimų įpareigoti valdytoją grąžinti patalpų savininkams neteisėtai iš jų gautas lėšas. Todėl visais atvejais siekdami žalos atlyginimo gyventojai privalo kreiptis į teismą Civilinio proceso kodekso nustatyta tvarka“, – teigiama savivaldybės atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius