Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Už netinkamą reklamą – 7,5 tūkst. Lt bauda „Ūkio banko lizingui“

Už Vartojimo kredito įstatymo reikalavimus pažeidžiančią reklamą Lietuvos banko Priežiūros tarnyba skyrė vartojimo kredito davėjui „Ūkio banko lizingui“ 7,5 tūkst. Lt baudą.
Ūkio bankas
Ūkio bankas / BFL nuotr.

Lietuvos banko Priežiūros tarnyba šių metų liepą–rugpjūtį atliko tyrimą ir nustatė tris „Ūkio banko lizingo“ vartojimo kredito reklamos atvejus, pažeidžiančius minėto įstatymo reikalavimus.

Nustatytas vienas atvejis, kai dalis svarbios standartinės informacijos (apie palūkanas, bendrą vartojimo kredito kainos metinę normą ir kt.) reklamoje apskritai nebuvo pateikta, o kitais dviem atvejais tokia informacija reklamos tekste buvo nurodyta gerokai mažesniu šriftu nei informacija apie pasiūlymo naudą. Tokia reklama neleido vartotojams visapusiškai įvertinti siūlomos sudaryti sutarties sąlygų ir prisiimamo įsipareigojimo.

Vartojimo kredito įstatyme nustatyta: jei vartojimo kredito sutarties reklamoje nurodoma palūkanų norma arba bet kokios su vartojimo kreditu susijusios išlaidos, tai kartu būtina aiškiai, glaustai ir pastebimai nurodyti standartinę informaciją, t. y., palūkanų normą, bendrą vartojimo kredito sumą, bendrą vartojimo kredito kainos metinę normą ir kt. Lietuvos banko Finansinių paslaugų reklamos gairėse aiškinama, kad reklamos pastebimumo reikalavimas reiškia, kad tekstas neturi būti pateiktas mažesniu ar sunkiau įskaitomu šriftu, palyginti su kita reklamoje teikiama informacija.

Priežiūros tarnyba, skirdama baudą „Ūkio banko lizingui“, atsižvelgė į tai, kad nėra sunkinančių aplinkybių, ir į tai, kad bendrovė pripažino tam tikrus reklaminės informacijos trūkumus ir ėmėsi priemonių užkirsti kelią galimiems teisės aktų pažeidimams atsirasti ateityje. 

Lietuvos bankas ragina vartotojus, atkreipti dėmesį į visą standartinę informaciją, pateikiamą reklamoje, ypatingą dėmesį kreipti į bendrą vartojimo kredito kainos metinę normą, kuri skirta skirtingų vartojimo kredito davėjų pasiūlymams palyginti. Bendra vartojimo kredito kainos metinė norma yra bendra vartojimo kredito kaina, išreikšta metiniu procentų dydžiu. Ji apima visus vartojimo kredito sutarčiai taikomus mokesčius (palūkanas, sutarties sudarymo, administravimo ir kitas išlaidas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius