Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užstato sistema naudojasi vis daugiau įmonių ir organizacijų

Užstato sistema Lietuvoje naudojasi dauguma namų ūkių – net 9 iš 10 gyventojų. Pastaraisiais metais įprotis grąžinti panaudotas gėrimų pakuotes vis aktyviau persikelia į darbinę aplinką. Savo ruožtu VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ suteikia galimybes įmonėms sudaryti sutartis ir dalyvauti užstato sistemoje.
Užstato sistema
Užstato sistema / Pranešimo autorių nuotr.

Sutartį su USAD sudariusios organizacijos vienkartines užstato pakuotes gali kaupti specialiuose surinkimo maišuose ir atiduoti vežėjams, jas surenkantiems tiesiai iš įmonių. Sutartis sudariusių įmonių pavyzdžiai rodo, kad lengvesnis taros surinkimo procesas darbuotojams padeda išlaikyti ir sustiprinti atliekų rūšiavimo įpročius, o vienkartinės gėrimų pakuotės greitai pasiekia USAD Skaičiavimo centrą ir vėliau atsiduria pas perdirbėjus.

USAD vadovo Gintaro Varno teigimu, per penkerius sistemos veiklos metus Lietuvoje visuomenė įprato atskirti užstato ženklu pažymėtas pakuotes ir tvarkingai jas pristato į surinkimo vietas.

O kai gėrimų pakuotės kaupiamos darbovietėse, jas grąžinti tampa dar paprasčiau ir patogiau. „Sulaukiame vis daugiau pakuočių, grįžtančių iš biurų, restoranų ar kitų įmonių. Rezultatai rodo, kaip verslas ir visuomenė vis sparčiau žengia tvaresnio gyvenimo link – žmonės rūpinasi ne tik namų, bet ir savo darbovietės aplinka“, – pastebi G.Varnas.

Sutartis sudaro ir privačios įmonės, ir valstybinės įstaigos

Šiuo metu USAD turi daugiau nei šešiasdešimt sutarčių su valstybinio sektoriaus organizacijomis – nuo lopšelių–darželių iki Lietuvos kariuomenės ir ministerijų.

USAD duomenimis, privačiame sektoriuje aktyviausios kavinių, restoranų ir viešbučių sektoriaus įmonės – sutarčių su įvairiomis maitinimo ir svetingumo paslaugų įmonėmis yra daugiau nei trys šimtai.

Pažymėtina, kad pandemija itin paveikė paslaugų bei maitinimo įstaigų veiklą, bet pakuočių surinkimo rodikliai praėjusiais metais buvo didžiausi, skaičiuojant nuo šios paslaugos teikimo pradžios 2016 metais.

Atgautą užstatą skiria kilniam tikslui

Su USAD sutartį pasirašiusi biurų valdymo bendrovė „Technopolis“ teigia, kad dauguma jos klientų palankiai sutiko galimybę grąžinti pakuotes ir palaikyti žiedinės ekonomikos principus, kai panaudoti daiktai yra perdirbami ir vėl grąžinami į rinką.

Patalpų nuomos, erdvių dizaino, priimamojo, verslo susitikimų sprendimų, restoranų ir valymo paslaugas teikianti bendrovė vienkartines pakuotes renka aštuoniuose „Technopolio“ pastatuose – konferencijų centre, maitinimo įstaigose, klientų biuruose, kuriuose teikia valymo paslaugas.

Lėšas, surinktas už grąžintą vienkartinę tarą įmonė nusprendė skirti gyvūnų globos organizacijai „Lesė“. „Vienu metu galime daryti du gerus darbus – ir pakuotė prikeliama antram gyvenimui, ir prie globojamų gyvūnų gerovės prisidedame“, – teigia „Technopolio“ paslaugų vadovė Karolina Čubrinskė.

Surinkti pakuočių atvyksta elektromobiliu

Užstato sistema padeda išvengti tūkstančių tonų CO2, nes surinkta tara virsta vertinga antrine žaliava. Jos naudojimas gamyboje yra daug kartų palankesnis aplinkai negu gamyba iš pirminių žaliavų.

Dar ryškiau žaliąjį surinkimo ir perdirbimo kursą pabrėžia naujas „Grąžinti verta“ užrašu pažymėtas elektromobilis, kuris atvyksta surinkti vienkartinių gėrimų pakuočių iš Vilniaus biurų, restoranų ir viešbučių. USAD vadovas G.Varnas sako, kad šiemet atnaujinta įstaigos internetinė svetainė, ryškesnis vizualinis identitetas ir elektra varomas automobilis leidžia geriau atkreipti visuomenės dėmesį į sistemą, padedančią judėti žiedinės ekonomikos link. Be to, pažangi transporto priemonė užtikrina mažesnę oro taršą – kelionės pas partnerius yra aplinkai draugiškos.

„Visada ieškome būdų, kaip veikti ir siekti tikslų tvariau. Dalijamės idėjomis su partneriais ir visuomene, kad mūsų aplinkoje atsirastų kuo daugiau įkvepiančių pavyzdžių. Esame įsitikinę, kad kartu įgyvendinti svarbius pokyčius yra lengviau bei paprasčiau negu veikiant atskirai“, ­­– teigia G.Varnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius