Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užupio gyventojai sukilo prieš pašto skyriaus uždarymą: „Tai bendruomenės tapatybės dalis“

Sostinės Užupio gyventojai pasipiktinimo Lietuvos pašto sprendimu šiame mikrorajone uždaryti pašto skyrių – nuo vasario pabaigos užupiečiai bus aptarnaujami Vokiečių, Totorių ir Antakalnio esančiuose pašto padaliniuose. Lietuvos paštas tvirtina, kad skyrius įsikūręs prastos būklės patalpose, tad sunku užtikrinti kokybišką paslaugų teikimą. Tuo metu Užupio gyventojai tvirtina, kad tokiu žingsniu naikinama bendruomenės tapatybės dalis.
Užupio paštas
Užupio paštas / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Paštas: patalpos nepritaikytos klientų ir darbuotojų poreikiams

Pirmąja Užupio vertybe 2016 metais paskelbtas centrinis Užupio paštas skaičiuoja paskutines gyvavimo dienas. Valstybės valdomo Lietuvos pašto atstovė Monika Pulokė15min komentavo, kad nuo vasario 24 dienos šio pašto aptarnaujama apylinkė bus padalinta į tris dalis, pagal kurias gyventojai atitinkamai bus aptarnaujami Vokiečių g. 7-13, Totorių g. 8 bei Antakalnio g. 75 esančiuose pašto skyriuose.

Argumentuodama šį sprendimą, pašto atstovė nurodė, kad skyrius įsikūręs „prastos būklės patalpose, kurioms reikalinga rekonstrukcija ir atitinkama priežiūra.“

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Užupio paštas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Užupio paštas

„Pašto skyriuje sunku užtikrinti kokybiškų paslaugų teikimą, patalpos nėra pritaikytos dabartiniams klientų ir darbuotojų poreikiams. Klientų srautas šiame skyriuje nėra didelis – palyginti su kitais skyriais Vilniuje, jis yra beveik 3 kartus mažesnis. Klientai dažniausiai atsiima išmokas, sumoka mokesčius – visa tai galima atlikti kituose pašto skyriuose ar paslaugų teikimo vietose“, – 15min sakė M.Pulokė.

Jos teigimu, svarbiu pokyčių varikliu tampa ir pasikeitusios siuntimo tendencijos – išaugus e. komercijos siuntų kiekiai, dažniausiai renkamasi siųsti per paštomatus, tad klientų skaičius pašto skyriuose yra gerokai sumažėjęs.

Tuo metu dauguma išvardytų pašto skyrių, anot jos, yra „įrengti pagal modernią koncepciją, juose yra patogios savitarnos zonos, pašto skyriai dirba ilgiau.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos pašto logistikos centras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos pašto logistikos centras

Įmonės atstovė teigė, kad bendruomenė apie pokyčius buvo informuota iš anksto – apie tai pranešta Vilniaus miesto savivaldybei, ant pašto skyriaus durų kabo informacinis plakatas, artimiausiomis dienomis gyventojams bus platinamos informacinės skrajutės.

„Klientų patogumui, kviečiant atsiimti siuntas, juos informuosime apie pasikeitusią siuntų atsiėmimo vietą, nurodant tikslų paštą, kur reikėtų atsiimti siuntas“, – tvirtino ji.

Gyventojai tikisi, kad vadovybė persigalvos

Tačiau kai kurių gyventojų tokie argumentai neįtikina. Užupyje gyvenantis Sakalas Gorodeckis kalbėjo, kad nuo pokario laikų čia veikiantis skyrius yra tapęs užupiečių gyvenimo dalimi, jame aptarnauti ne vien šio mikrorajono gyventojai.

„Faktas, kad Lietuvos paštas, kuris tapo akcine bendrove, po truputį tvarkosi su savo pašto skyriais. Sutinku su tuo, bet tai nereiškia, kad permainos, kurios vyksta, pagerina pašto vartotojų, užupiečių ir gyventojų, kurie gyvena aplink Užupį, aptarnavimo sąlygas. (...) Jau turime karčios patirties, kad, prisidengiant tinklo optimizavimu ir modernizavimu, Užupyje išnyko biblioteka, kuri irgi buvo kultūrinis traukos taškas“, – kalbėjo S.Gorodeckis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sakalas Gorodeckis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sakalas Gorodeckis

Jo tvirtinimu, 2016 metais, kai paštas buvo paskelbtas Užupio vertybe, su tuometine Lietuvos pašto vadovybe kalbėta apie tai, kad pastatą reikia sutvarkyti, o ne „laukti, kol jis apgrius ir tada aiškinti, kad reikia viską keisti.“

Pašnekovas vylėsi, kad pašto vadovybė persigalvos ir ieškos kitų sprendimo būdų. Artimiausiu metu ketinama Lietuvos paštui išsiųsti oficialų prašymą.

„Gyvenimas nestovi vietoje, mes tą puikiai suprantame, bet taip pat yra kultūrinės tradicijos. Taip naikinama bendruomenės tapatybės dalis“, – sprendimą kritikavo S.Gorodeckis.

Iki artimiausio skyriaus kulniuos pėsčiomis?

Pašto atstovė M.Pulokė komentavo, jog pokyčiai įgyvendinami atsižvelgiant į universaliąsias pašto paslaugas reglamentuojančius įstatymus. Juose numatyta, kad miesto gyvenamosiose vietovėse atstumas nuo naudotojo gyvenamosios ar buveinės vietos iki stacionariosios ar nestacionariosios paslaugos teikimo vietos turi būti ne didesnis kaip 3 kilometrai tiesiausiu atstumu.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Užupio paštas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Užupio paštas

„Užupio paštą sujungus su kitais paštais, šią sąlygą visiškai atitinkame“, – tvirtino M.Pulokė.

Tačiau S.Gorodeckis teigė, kad patekimas į pašto atstovės nurodytus skyrius bus sudėtingas – dėl kilpinio eismo įvažiavimas į Vilniaus senamiestį yra komplikuotas, aukšti automobilių stovėjimo įkainiai.

„Didžioji dalis žmonių elementariai negalės pasiekti tų vietų, turės eiti pėsčiomis“, – teigė S.Gorodeckis.

Patalpoms ieškos naujų šeimininkų

Sujungiant pašto skyrių veiklą, pasak M.Pulokės, darbuotojams buvo sudaryta galimybė dirbti kituose pašto skyriuose ar siuntų centruose.

Tuo metu patalpoms tikimasi surasti naujus savininkus.

„Tai ypač svarbu, kai pastatas yra istorinės reikšmės. Turime ne vieną sėkmingą pavyzdį, kai buvę pašto skyriai atgyja ir jų erdvės atveriamos visuomenei ar prasmingai veiklai. Pastatas, kuriame yra Užupio paštas, pripažintas paveldo dalimi, tad tikimės, kad patalpos netruks surasti tinkamus šeimininkus“, – vylėsi M.Pulokė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius