Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 22 /16:12

„Achemą“ krečia vadovų keitimo karštligė: Valdemarą Vareiką tik laikinai keičia Romualdas Žadeika

UAB koncerno „Achemos grupė“ valdyba patenkino koncerno generalinio direktoriaus Valdemaro Vareikos prašymą atleisti jį iš užimamų pareigų. Vadovavimą koncernui perėmė Romualdas Žadeika, laikinai eisiantis „Achemos grupės“ generalinio direktoriaus pareigas. Iki šiol R. Žadeika užėmė koncerno teisės ir bendrųjų reikalų direktoriaus pareigas, pranešė bendrovė. Daug metų velionio Bronislovo Lubio valdyta „Achemos grupė“ po jo mirties vadovus keičia kaip pirštines.
Romualdas Žadeika
Romualdas Žadeika / „Achemos grupės“ nuotr.

Vadovų karuselė

Po ilgamečio koncerno vadovo ir savininko Bronislovo Lubio mirties sėkmingai veikusį „Achemos“ koncerną ėmė krėsti vadovų keitimo karštligė.

Buvęs B.Lubio pavaduotojas Arūnas Laurinaitis vadovavimą koncernui perėmė po pagrindinio akcininko mirties 2011 m. spalį iki 2013 m. sausio pabaigos, kai viešai nepaaiškinęs sprendimo priežasčių iš posto pasitraukė savo noru.  Kartu su A.Laurinaičiu tuomet pasitraukė būrys koncerno vadovų – ekonomikos ir finansų direktorė Violeta Latvienė, atstovė spaudai Virginija Dunauskienė, valdybos narys Antanas Zabulis.

lprofsajungos.lt nuotr./Valdemaras Vareika
lprofsajungos.lt nuotr./Valdemaras Vareika

V.Vareikos pasitraukimo priežastys neatskleidžiamos, tačiau akivaizdu, kad šis sprendimas nebuvo iš anksto suplanuotas, nes velionio B.Lubio žentas R.Žadeika pareigas perėmė tik laikinai.

Nuo 2013 m. sausio iki birželio laikinojo generalinio direktoriaus pareigas „Achemos grupėje“ užėmė trąšų gamintojos „Achemos“ ekonomikos-finansų direktorius Audrius Bendaravičius.

2013 m. birželio pradžioje generaliniu direktoriumi paskirtas Valdemaras Vareika. Tačiau po mėnesio jau pasigirdo svarstymų, kad „Achemos grupės“ valdyba jau ieško, kuo jį pakeisti. Pasak šaltinių, koncernas dėl sugrįžimo derėjosi su A.Laurinaičiu, tačiau derybos buvo nesėkmingos, ir V.Vareika liko savo poste iki dabar.

Jo pasitraukimo priežastys neatskleidžiamos, tačiau akivaizdu, kad šis pokytis nebuvo iš anksto suplanuotas, nes velionio B.Lubio žentas R.Žadeika pareigas perėmė tik laikinai.

R.Žadeikos laukia dideli iššūkiai, nes pastaruoju metu koncernas, o ypač jo pagrindinė įmonė – trąšų gamykla „Achema“ patiria nemažų sunkumų.

Dėkoja ir tikisi

„Dėkojame V.Vareikai už jo indėlį užtikrinant sklandžią koncerno veiklą ir dedant pagrindus tolimesnei „Achemos grupės“ raidai, formuojant koncerno veiklos strategines kryptis“, ‒ pranešime spaudai cituojamas koncerno „Achemos grupė“ valdybos pirmininkas Flemmingas Lindeloevas. Jo teigimu, laikinai paskirtas eiti pareigas naujasis vadovas R.Žadeika užtikrins koncerno veiklos tęstinumą ir strategijos įgyvendinimą.

Koncerno generalinio direktoriaus pareigas pradėjęs eiti R.Žadeika teigia sieksiantis dar glaudesnio koncerno ir jo įmonių bendradarbiavimo.

Koncerno generalinio direktoriaus pareigas perėmęs R.Žadeika „Achemos grupėje“ dirba nuo koncerno susikūrimo.

„Per pastaruosius metus atlikti reikšmingi darbai tobulinant „Achemos grupės“ valdymą bei veiklą. Jų tęstinumui bei koncerno bendrovių strategijos įgyvendinimui skirsime didžiausią dėmesį“, ‒ sako R.Žadeika. 

„Dėkoju koncerno valdybai už parodytą pasitikėjimą. Dirbdami kartu nubrėžėme tolesnės koncerno raidos gaires. Tikiu, kad patyrusi vadovų komanda užtikrins efektyvų strateginių tikslų siekimą“, – sakė V.Vareika.

R.Žadeika dirba nuo pat susikūrimo

Koncerno generalinio direktoriaus pareigas perėmęs R.Žadeika „Achemos grupėje“ dirba nuo koncerno susikūrimo. Vilniaus universitete teisės magistro kvalifikacinį išsilavinimą įgijęs R.Žadeika daugelį metų dirbo Kauno miesto prokuratūroje, vėliau užsiėmė advokato praktika. 2005 m. tapo koncerno „Achemos grupė“ teisės reikalų direktoriumi, vėliau ėjo teisės ir bendrųjų reikalų direktoriaus pareigas.

R.Žadeika dirbo valdybos pirmininku „Achemos grupei“ priklausančioje bendrovėje „Metoil“, kurią Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) oficialiai įtarė bandžius nuslėpti apie 10 mln. litų mokesčių. Bendrovė užsienio šalims pardavinėjo naftos produktus. FNTT nustatė, kad dalis operacijų vyko per fiktyvias įmones. Skaičiuota, kad tokiu būdu įmonė galėjo nuslėpti iki 10 mln. litų.

Finansinių bėdų ištikta „Metoil“ kreipėsi į teismą dėl restruktūrizavimo, bet žlugimo nepavyko išvengti. Šiuo metu bendrovei vykdoma bankroto procedūra.

„Achemos grupė“ patikslina, kad R.Žadeika niekada nebuvo UAB „Metoil“ vadovu, o nuo 2012 rugsėjo 6 d. jis ėjo valdybos pirmininko pareigas. VMI ir Muitinės departamento atliekamas tyrimas pasibaigia 2011 metų laikotarpiu, kada UAB „Metoil“ vadovybėje dirbo kiti asmenys, tarp kurių nebuvo R.Žadeikos.

Ikiteisminį tyrimą 2013 metais inicijavo pats koncernas "Achemos grupė", įtaręs ankstesnę UAB „Metoil“ vadovybę, vadovavusią bendrovei iki 2012 metų birželio, galimai neteisėta veikla įmonėje.

50,375 proc. „Achemos grupės“ akcijų valdo B.Lubio našlė Lyda Lubienė kartu su dukra Viktorija Lubyte, dar 11,625 proc. akcijų priklauso B.Lubio vyriausiajai dukrai Jūratei Žadeikienei.

Koncernas „Achemos grupė“ vienija daugiau kaip 50 Lietuvoje ir užsienyje veikiančių bendrovių, kurių veikla apima gamybos, krovos ir logistikos, energetikos, prekybos, apgyvendinimo ir sveikatinimo bei kitas sritis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius