Valdovų rūmuose – verslo „Oskarai“: paskelbti „Nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų 2022“ laimėtojai

Darbuotojams palankią aplinką ir emocinę gerovę kuriančios, ryšius su bendruomenėmis stiprinančios, aplinką tausojančios, padedančios darbuotojams derinti darbo ir šeimos įsipareigojimus, žmonėms su negalia draugiškiausios įmonės sausio 19 d. pagerbtos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose. 14-kai įmonių įteikti „Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2022“. Kai kurios įmonės įvertintos ne vienoje kategorijoje. Iš viso įteikta 20 apdovanojimų mažoms, vidutinėms ir didelėms įmonėms.
Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2022
Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2022 / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Įmonių socialinės atsakomybės „Oskarais“ vadinamais apdovanojimais įvertintos verslo įmonės už 2022 metų veiklą. Pagrindinį apdovanojimą „Metų socialiai atsakinga įmonė 2022“ laimėjo UAB „SDG“, padariusi didelę pažangą keliose socialinės atsakomybės srityse. Įmonė apdovanota už socialinę atsakomybę kuriant darbuotojų gerovę, remiant bendruomenes ir vykdant aplinkai draugišką veiklą.

„Lietuvoje daugėja įmonių, kurios socialinei atsakomybei skiria vis didesnį dėmesį – stiprina savo organizacijas atsigręždamos į darbuotojus ir jų šeimas, kuria palankią aplinką žmonėms su negalia ir glaudesnius ryšius su bendruomenėmis, įgyvendina aplinką tausojančias iniciatyvas. Socialiai atsakingas verslas kuria vertę mūsų visuomenei ir yra vertas mūsų visų pasididžiavimo. Šios įmonės tampa pavyzdžiu kitoms įmonėms, ypač toms, kurios dar tik žengia pirmuosius žingsnius link socialinės atsakomybės“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2022
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2022

Iškilmingame renginyje paskelbtos atsakingiausios Lietuvos įmonės šešiose nominacijose – „Metų darbovietė“, „Metų bendruomeniškiausia įmonė“, „Aplinkai draugiškiausia įmonė“, „Palankiausią emocinę aplinką kurianti įmonė“, „Šeimai palankiausia darbovietė“, „Negalią turintiems žmonėms draugiškiausia įmonė“.

Kasmet rengiamo Nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų konkurso tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į socialiai atsakingo verslo svarbą ir naudą visuomenėje. Pasak Nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų komisijos pirmininkės Liudvikos Gražulienės, šis konkursas kasmet sulaukia vis didesnio įmonių susidomėjimo. Iš viso 2022 m. 65 Lietuvos įmonės pateikė 110 paraiškų.

„Socialinės atsakomybės sritys plečiasi ir atsiranda daugiau galimybių skatinti gerąją įmonių konkurenciją. Atsižvelgdama į tai, Nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų komisija 2022 m. nusprendė tradicines konkurso nominacijas papildyti dar viena nominacija – „Negalią turintiems žmonėms draugiškiausia įmonė“. Tikimės, kad ši nominacija paskatins darbdavius plačiau atverti savo įmonių duris žmonėms su negalia, imtis įvairių inciatyvų padedant jiems integruotis ir sėkmingai dirbti“, – sako L.Gražulienė.

Džiaugiasi, kad pastangos buvo įvertintos

Valdovų rūmuose susirinkusius verslo atstovus pasitikusi M.Navickienė atskleidė, kad šiais metais konkursas sulaukė virš 100 paraiškų. Ji taip pat džiaugėsi, kad kiekvienais metais įsitraukia vis daugiau įmonių, garsiau kalbančių apie socialines atsakomybes.

„Šie apdovanojimai leidžia prisiminti Seime vykusį sausio 13-osios minėjimą, kai generolas A.Pocius savo kalboje pabrėžė, kad mes, lietuviai, mėgstame pabrėžti, kas negerai, dėl ko blogai, kad ne už tokią Lietuvą kovojome. Bet jis iš tribūnos taip pat pasakė, kad būtent už tokią Lietuvą kovojome. Mes turime sau, darbuotojams, vadovams priminti, kiek daug padarėme, kad Lietuva būtų stipri valstybė ir galėtų padėti kitiems, nes kitiems daug sunkiau, nei mums.

Apdovanojimuose sulaukėme per šimto paraiškų. Daug didesnis skaičius, noras daryti pokytį įvairiose srityse, tapti geresniais kolegomis, su sveikesne aplinka, rūpintis aplinkos standartais. Manau, kad tokios pavienės iniciatyvos veda į bendrą organizacinių kultūrų stiprėjimą, nes kartu stiprėja ir mūsų vertybės“, – apdovanojimų ceremoniją pradėjo socialinės apsaugos ir darbo ministrė M.Navickienė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2022
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2022

Po ministrės kalbos susirinkusiems verslo įmonių atstovams apdovanojimus įteikė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, aplinkos ministras Simonas Gentvilas, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė, socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas bei socailinės apsaugos ir darbo viceministrė Justina Jakštienė.

Iš pradžių buvo įteiktas „Metų darbovietės 2022“ apdovanojimas, kurį atsiėmė UAB „GVT LT“, UAB „Orion Global pet“, UAB „SDG“ ir UAB „Philip Morris Lietuva“ atstovai. Kiekvienas jų neslėpė, kad šis įvertinimas be galo svarbus, mat stengiamasi pasirūpinti darbuotojais, atsižvelgti į jų norus.

Štai „GVT LT“ vadovas Spartakas Petrovas pabrėžė, kad šis apdovanojimas įpareigoja ir motyvuoja tęsti socialinės atsakomybės principais grindžiamą veiklą. „Mums, kaip įmonei, kuri virš dvidešimt penkerių metų vadovaujasi šūkiu „Gamtai ir žmogui!“, svarbu socialinė atsakomybė, nes šiandien tai tapo mūsų viena iš didžiausių vertybių. Galiu pasidžiaugti, kad tokie dalykai skatina“, – kalbėjo jis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2022
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2022

UAB „Orion Global pet“ techninis vadovas Arūnas Jonuška sako, kad tiek anksčiau, tiek dabar su įmone eina tinkamu keliu: „Nors ne visada pavyksta, ne viskas išeina, bet iš tikrųjų einame savo keliu ir bandome būti lyderiais.“

UAB „Philip Morris Lietuva“ vadovas Leventas Garipas savo padėkos kalboje pabrėžė, kad labiausiai dėkoja savo darbuotojams. Anot jo, jie visos įmonės centras. „Darbuotojų gerovė, įsitraukimas, įvairovė visada buvo ir yra pagrindinis elementas, kurį mes naudojame, kad pasiektume savo viziją“, – kalbėjo jis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2022
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2022

Apdovanojimo atsiimti atėjęs UAB „SDG“ generalinis direktorius Eduardas Jasas išreiškė nuoširdžią padėką: „Ačiū „SDG“ ir visiems laisviems žmonėms. Gerbiama ministre, mes už tokią Lietuvą kovojome.“ Tais pačiais žodžiais E.Jasas padėkojo ir pelnęs pagrindinį vakaro apdovanojimą už „Metų socialiai atsakingą įmonę 2022“.

Po jų į sceną žengė ir „Metų bendruomeniškiausios įmonės 2022“ apdovanojimą pelnę nominantai – UAB „DSP Plius“, UAB „Coherent Solutions“ ir AB „Swedbank“.

Įmonės UAB „DSP Plius“ vadovė Irma Spudienė juokaudama prisipažino, kad sėkmę jai galėjo atnešti ir laimingu skaičiumi tapęs septynetas. Pasirodo, šis skaičius ją supo ne tik svarbiais gyvenimo momentais, bet ir sulaukus žinių iš apdovanojimų organizatorių. Moteris džiaugėsi, kad savo veikla, iniciatyvomis, savanoriavimu gali rodyti pavyzdį ne tik įmonėms, bet ir vaikams su šeimomis.

„Džiaugiuosi, kad tai galiu daryti kitiems. Nuo sausio tapau ir Raudonojo Kryžiaus savanore. Manau, kad pati pribrendau ir dalinuosi. Skatinu nebijoti ir dalyvauti“, – atsiėmusi apdovanojimą sakė I.Spudienė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2022
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2022

„Nuostabus pripažinimas“ – taip atsiėmusi apdovanojimą sakė UAB „Coherent Solutions“ vadovė Lina Šiumetė. „Šis apdovanojimas mums, kaip jaunai įmonei, yra nuostabus pripažinimas. Per tą laiką tapome trijų nevyriausybinių organizacijų nariais, bendradarbiavome su universitetais, integravome darbuotojus iš užsienio. Džiaugiamės, kad galime prisidėti prie Lietuvos gerovės“, – sakė ji.

AB „Swedbank“ Klientų aptarnavimo tarnybos vadovė Jūratė Gumuliauskienė nepraleido progos pasidžiaugti ir kolegų sėkme: „Kuo mūsų daugiau, tuo daugiau galime nuveikti šiose srityse. Tokie apdovanojimai skatina nepasiduoti, neužmigti, toliau dirbti ir galvoti naujas idėjas.“

Tuo metu „Aplinkai draugiškiausios įmonės 2022“ apdovanojimas atiteko UAB „GVT LT“, UAB „Toksika“ ir AB „Ignitis grupei“. Per vieną vakarą jau antrą kartą apdovanojimą atsiėmęs UAB „GVT LT“ projektų ir gamybos organizavimo skyriaus vedėjas Konstantinas Iljasevičius sakė, kad šis apdovanojimas įpareigos ir toliau rūpintis švaria aplinka.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2022
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2022

UAB „Toksika“ generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas patikino, kad įmonė eina teisingu keliu, mat šiam apdovanojimui įmonė išrinkta jau antrą kartą. „Prieš daug metų negalėjau pagalvoti, kad įmonė, kuri surenka pavojingas atliekas, gali tapti pavyzdžiu, kaip saugiai plėtoti verslą. Žinome, kas yra sąžiningas, atviras bendravimas su visuomene ir atliekų rūšiavimas“, – kalbėjo įmonės generalinis direktorius.

Tuo metu apdovanojimą atsiėmęs AB „Ignitis grupė“ tvarumo vadovas Valentas Naviera dėkojo visiems įmonės darbuotojams, partneriams bei įvairioms organizacijoms.

UAB „GVT LT“ ir UAB „Toksika“ įmonių atstovai dar kartą atsiėmė apdovanojimus už „Aplinkai draugiškiausią įmonę 2022“. Šįkart šio apdovanojimo laimėtojus rinko 15min skaitytojai.

„Tikiu, kad mūsų idėjos bus perteiktos jaunajai kartai. Džiaugiuosi šia iniciatyva ir įvertinimu. Auginkime idėjas ir toliau plėskime veiklą", – apdovanojimą atsiėmusi sakė įmonės „GVT LT“ vyr. biotechnologė Ieva Paunksnytė-Markevičienė.

UAB „Toksika“ valdybos narys Dangirutis Janušas sakė besidžiaugiantis dideliu bendraminčių būriu ir savo darbuotojais: „Pamatęs skaičių supratau, kad mes turime draugų ne tik viduje, bet ir kitur. Jie mato mūsų saugų darbą, mato, kaip mes vystome saulės parkus sąvartynuose. Todėl ačiū darbuotojams už transformaciją nuo bjauriojo ančiuko iki atsakingos įmonės“, – dėkojo jis.

Skaitytojai apdovanojimą skyrė ir kitai įmonei – UAB „SKOGRAN“. Įmonės rinkodaros vadovė Rūta Gjerde patikino, kad, jei labai nori, būti draugiškiems aplinkai nėra sunku.

„Tokie galime būti kiekvienas. Tai aš, jūs ir mūsų vaikai. Norėdami prisidėti prie klimato kaitos sumažinimo, patys turime didinti meilę gamtai“, – sakė ji. Norint parodyti šio posakio simboliką, kalbos pabaigoje finansų komiteto pirmininkui Mindaugui Lingei buvo įteiktas eglės sodinukas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2022
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2022

„Palankiausią emocinę aplinką kuriančios įmonės 2022“ apdovanojimas atiteko UAB „Philip Morris Baltic“, „Lietuvos draudimas“ ir UAB „Western Union Processing Lithuania“.

UAB „Philip Morris Baltic“ žmonių ir kultūros vadovė Sandra Daukšienė tikino, kad šiais laikais šio apdovanojimo reikšmė ypač svarbi: „Pastarieji metai paliko didelį antspaudą emocinei sveikatai, todėl kuriame įvairias programas, iniciatyvas, kad galėtume pasirūpinti ne tik savimi, bet ir darbuotojais.“

Tam pritarė ir AB „Lietuvos draudimas“ Personalo departamento vadovė Rita Šimkutė. „Turbūt vienas dalykas, be kurio negalėtų būti rūpestis darbuotoju, tai pagarba žmogui, kolegai, darbui ir aplinkai. Mūsų įmonėje ši pagarba yra ašis, todėl pakankamai lengva, natūralu ir organiška rūpintis visais darbuotojais“, – atsiėmusi apdovanojimą sakė R.Šimkutė.

„Mano manymu, kiekvienoje įmonėje didžiausias turtas yra darbuotojai. Tarpusavyje bendradarbiaujame, leidžiame save išreikšti, o tas geras pasidalinimas yra pripažinimas, kad darbuotojas mumis tiki“, – kolegėms pritarė „Western Union Processing Lithuania“ generalinis direktorius Sergejus Sidorovas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2022
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2022

„Šeimai palankiausiomis darbovietėmis 2022“ tapo „ERGO Life Insurance SE“ ir „Danske Bank A/S“ Lietuvos filialas.

ERGO Life Insurance SE“ valdybos narys Tadas Dovbyšas sakė, kad įmonėje darbuotojai vadinami ne komanda, o bendruomene. „Iš tikrųjų šį terminą buvo gana sunku ištarti, bet tai dabar tapo gyvenimo dalimi. Be to, pandemija atnešė ne tik iššūkius, bet ir gerų idėjų. Mes nusprendėme ne tik plėsti bendruomenę, bet ir įtraukti šeimos narius, todėl didelis džiaugsmas apdovanojimą atsiimti ir šioje kategorijoje“, – džiaugėsi T.Dovbyšas.

„Danske Bank“ Globalių paslaugų centro administracijos vadovas Vilius Lukauskas pabrėžė, kad įmonė palankiausia šeimai tapo ne per dieną – tai, anot jo, buvo ilga kelionė. „Pandemija visus suartino, todėl girdime darbuotojus, siekiame jų artimuosius įtraukti į mūsų veiklą, visgi čia praleidžiama didžioji darbo dienos dalis“, – sakė jis.

Paskutinio apdovanojimo „Negalią turintiems žmonėms draugiškiausios įmonės 2022“ laimėtojais tapo jau vieną apdovanojimą atsiėmusi įmonė UAB „DSP Plius“.

„Dažnai draugai klausia, kur tu dirbi, kodėl tu dirbi, kodėl padedi žmonėms su negalia. Tada prisimenu, kai mama atsisėdo į neįgaliųjų vežimėlį ir negalėjo užkilti į antrą aukštą pasidaryti paso arba nepavyko susirasti darbo, tai matydama supratau, kaip žmonėms sunku su negalia.

Todėl versle turėjau užaugti. Nusprendžiau, kad įdarbinsiu žmogų su negalia. Juk kiekvienas gali prisidėti. Šis apdovanojimas ne veltui, tad pabaigai palinkėjimas – atverkime duris galimybėms“, – sakė įmonės vadovė I.Spudienė.

Daugiau akimirkų iš apdovanojimų ceremonijos – galerijoje:

„Nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų 2022“ nominacijų laimėtojai:

Pagrindinis apdovanojimas„Metų socialiai atsakinga įmonė 2022“

UAB „SDG“ už socialinę atsakomybę kuriant darbuotojų gerovę, remiant bendruomenes ir vykdant aplinkai draugišką veiklą.

„Metų darbovietė 2022“

  • Mažų įmonių kategorijoje – UAB „GVT LT“ už rūpestį darbuotojų fizine ir emocine sveikata.
  • Vidutinių įmonių kategorijoje – UAB „Orion Global pet“ už ilgalaikės naudos darbuotojams kūrimą ir įvairiapusišką darbuotojų motyvacijos skatinimą; UAB „SDG“ už atsižvelgimą į individualius darbuotojų poreikius ir darbuotojų tobulėjimo skatinimą.
  • Didelių įmonių kategorijoje – UAB „Philip Morris Lietuva“ už lygybės principų puoselėjimą ir saugos darbe prevenciją.

„Metų bendruomeniškiausia įmonė 2022“

  • Mažų įmonių kategorijoje – UAB „DSP Plius“ už bendras iniciatyvas su bendruomenių organizacijomis ir paramą socialiai pažeidžiamoms grupėms.
  • Vidutinių įmonių kategorijoje – UAB „Coherent Solutions“ už aktyvią veiklą ir savanorystę, kuriant bendruomenių gerovę.
  • Didelių įmonių kategorijoje – AB „Swedbank“ už iniciatyvas, prisidedančias prie tvarios visuomenės kūrimo, ir darbuotojų savanorystės skatinimą.

„Aplinkai draugiškiausia įmonė 2022“

  • Mažų įmonių kategorijoje – UAB „GVT LT“ už įmonės sprendimus mažinant poveikį aplinkai ir taršai.
  • Vidutinių įmonių kategorijoje – UAB „Toksika“ už aplinką tausojančių sprendimų įgyvendinimą.
  • Didelių įmonių kategorijoje – AB „Ignitis grupė“ už gamtos išteklių apsaugą.

„Aplinkai draugiškiausia įmonė 2022“, išrinkta naujienų portalo 15min skaitytojų

  • Mažų įmonių kategorijoje – UAB „GVT LT“ už įmonės sprendimus mažinant poveikį aplinkai ir taršai.
  • Vidutinių įmonių kategorijoje – UAB „Toksika“ už aplinką tausojančių sprendimų įgyvendinimą
  • Didelių įmonių kategorijoje – UAB „SKOGRAN“ už miškų atkūrimą, aplinkosaugines iniciatyvas ir visuomenės švietimą.

„Šeimai palankiausia darbovietė 2022“

Vidutinių įmonių kategorijoje – „ERGO Life Insurance SE“ už palankių darbo ir poilsio sąlygų kūrimą darbuotojams ir jų šeimoms.

Didelių įmonių kategorijoje – „Danske Bank A/S Lietuvos filialas“ už darbuotojams ir jų šeimų nariams draugiškos darbo aplinkos puoselėjimą.

„Palankiausią emocinę aplinką kurianti įmonė 2022“

Vidutinių įmonių kategorijoje – UAB „Philip Morris Baltic“ už visapusišką darbuotojų emocinės gerovės stiprinimą.

Didelių įmonių kategorijoje – AB „Lietuvos draudimas“ už darbuotojų emocinių kompetencijų ugdymą ir pasitenkinimą darbu skatinančias iniciatyvas; UAB „Western Union Processing Lithuania“ už ypatingą dėmesį darbuotojų sveikatai, prevencijos iniciatyvas.

„Negalią turintiems žmonėms draugiškiausia įmonė 2022“

UAB „DSP Plius“ už savanoriškas iniciatyvas, kuriant palankią darbo aplinką negalią turintiems asmenims.

Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai – nuo 2008 metų vykdoma valstybės institucijų iniciatyva Lietuvoje, kuria siekiama didinti žinomumą apie įmonių socialinės atsakomybės naudą verslui, valstybei ir kiekvienam žmogui bei skatinti šalies įmones diegti veikloje socialinės atsakomybės principus.

Nuo 2013 metų šiuos apdovanojimus organizuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Ekonomikos ir inovacijų ministerija bei Aplinkos ministerija kartu su socialiniais partneriais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius