Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybė tebeskolina milijonus litų įmonei, kuri nebeturi licencijos

Atlikusi auditą bendrovėje „Būsto paskolų draudimas“ Valstybės kontrolė teigia, kad bendrovė nebevykdo veiklos, dėl kurios buvo įsteigta, t.y. nebedraudžia kreditų. Rudenį ji neteko draudimo veiklos licencijos, o valstybė įmonei tebeskolina milijonus litų. Finansų ministerija viliasi, kad jau 2016 metais atgaus valstybės pinigus, įdėtus į šią bendrovę.
Pinigai
Pinigai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Drausti būsto kreditus bendrovė „Būsto paskolų draudimas“ pradėjo 2000-aisiais.  Dėl to gyventojai, neturintys bankui reikiamo pradinio įnašo, galėjo įsigyti būstą su mažesniu pradiniu pinigų kiekiu. Tačiau pastaruosius penkerius metus bendrovė patiria vien nuostolius, kurie šiuo metu sudaro 170 mln. Lt.

Praėjusį lapkritį Lietuvos bankas sustabdė bendrovės draudimo veiklos licenciją, tačiau valstybė „Būsto paskolų draudimui“ vis tiek skolina – per praėjusius pora metų bendrovės įstatiniam kapitalui didinti yra investuota 157 mln. Lt, o ir šiemet numatyta paskolinti dar 15 mln. Lt.

Bendrovės veiklos auditą atlikusi Valstybės kontrolė teigia, kad bendrovė nebedraudžia paskolų, tad nebevykdo tos veiklos, dėl kurios buvo įsteigta. Apskritai esą paskolų draudimui buvo panaudotas neperspektyvus draudimo modelis, užprogramavęs piniginių lėšų trūkumą.

Bendrovės veiklos auditą atlikusi Valstybės kontrolė teigia, kad bendrovė nebedraudžia paskolų, tad nebevykdo tos veiklos, dėl kurios buvo įsteigta. Apskritai esą paskolų draudimui buvo panaudotas neperspektyvus draudimo modelis, užprogramavęs piniginių lėšų trūkumą.

„Niekur nėra tokios draudimo bendrovės, kad vieną kartą sumoki ir ši įmoka galioja 40 metų. Jeigu draudi būstą, įmoką moki kasmet. O čia vieną kartą įmoka sumokėta ir gali galioti 30 ar 40 metų, o papildomų lėšų nėra“, – sako 6-ojo audito departamento direktoriaus pavaduotoja Romualda Masiulionienė.

Bendrovė „Būsto paskolų draudimas“ šiuo metu administruoja 35 tūkst. galiojančių draudimo sutarčių, iš kurių paskutinė sutartis baigs galioti 2047 metais. Tuo metu draudiminių įvykių, kai bendrovė turėjo mokėti bankams, yra įvykę tik 2 tūkst., o lėšų vis tiek nepakanka.

„Įvykus vienam draudiminiam įvykiui, vidutiniškai reikia išmokėti 200 tūkst. Lt. Sudauginkime – bus arti pusės milijardo. Tai rimtos sumos, tokių sumų nebuvo spėta sukaupti, nes mūsų draudimo ciklas yra labai ilgas.

Mes šiuo metu neprisiimame naujų įsipareigojimų, tačiau tęsiam ankstesnius. [...] Padėjom 2 tūkst. šeimų išsaugoti būstą“, – teigia UAB „Būsto paskolų draudimas“ direktorius Marijus Jūris Mikalauskas.

Per praėjusius pora metų bendrovės įstatiniam kapitalui didinti yra investuota 157 mln. Lt, o ir šiemet numatyta paskolinti dar 15 mln. Lt

Auditą atlikę Valstybės kontrolės specialistai Finansų ministerijai siūlo „Būsto paskolų draudimo“ bendrovės veiklos modelį pertvarkyti. Tuo metu Finansų ministerija drastiškų priemonių imtis neketina, nes būsto paskolų bendrovė vykdo socialinę funkciją ir turi baigti tvarkyti dar galiojančias draudimo sutartis.

„Paskaičiavome, kad jau 2015 metais finansiniai srautai šitoje bendrovėje turėtų susibalansuoti ir nuo 2016 metų ji turėtų kompensuoti tuos nuostolius, kurie atsirado ir faktiškai yra padengti iš valstybės iždo. Tada valstybės iždas atgaus lėšas, įdėtas į šią bendrovę“, – sako finansų ministras Rimantas Šadžius.

Kol kas bendrovė „Būsto paskolų draudimas“ yra susigrąžinusi tik 30 mln. Lt, t.y. menką dalį valstybės investuotos sumos. Tačiau susigrąžinimo procesas esą dar tik prasidėjo, nes iki šiol vyko tik išmokėjimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius