Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vartotojas stebisi: Registrų centro sistemoje el.parašu pasirašytų dokumentų nepripažįsta Europoje?

Registrų centro sistemą „GoSign“, skirtą pasirašyti dokumentus elektroniniu parašu, išbandęs vartotojas skundžiasi, kad šis parašas Europoje yra niekinis – oficialios Europos Sąjungos el.parašų tikrinimo svetainės jo nepripažįsta. Registrų centras tvirtina, kad problema yra žinoma ir bus išspręsta artimiausiu metu.
Registrų centras
Registrų centras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Į 15min kreipęsis skaitytojas Audrius M. pasakojo, kad su problema susidūrė liepos viduryje.

Iki tol dokumentus daugiausia tradiciniu būdu pasirašinėjęs vyras – parašą raitydavęs ant popieriaus ir siųsdavęs paštu – nutarė išmėginti skaitmenizuotą paslaugą – Registrų centro sistemą „GoSign“, kuri skirta elektroniniu parašu pasirašyti PDF tipo dokumentus.

Tad Registrų centro svetainėje „GoSign“ liepos viduryje vyras elektroniniu parašu pasirašė dokumentą, kurį nusiuntė vienai Latvijos įmonei – bendrovės, kurioje dirba, klientei.

123rf.com nuotr./E.parašas
123rf.com nuotr./E.parašas

Tačiau Audrius netruko iš latvių sulaukti atsakymo, kad dokumentas atmestas, nes jis nekokybiškai pasirašytas.

Nustebęs dėl tokio atsakymo Audrius pabandė šį parašą patikrinti oficialioje Europos Sąjungos (ES) svetainėje europa.eu, turinčioje oficialų demonstracinį el.parašo tikrinimo mechanizmą. Jo nuostabai, klientų priekaištai pasitvirtino – kompiuterio ekrane pamatė atsakymą, kad parašas netinkamas.

„Nežinau, kiek laiko „GoSign“ svetainė veikia, kaip ji padaryta, bet šito elektroninio parašo neautentifikuoja nė vienas autentifikatorius ar validatorius internete. Tad, pasirašius dokumentą elektroniniu parašu „GoSign“ puslapyje, Europoje tas parašas yra niekinis.

Jei Lietuva yra ES narė, kodėl jos dokumentų nevaliduoja oficialus ES puslapis?“ – piktinosi pašnekovas.

„Nežinau, kiek laiko „GoSign“ svetainė veikia, kaip ji padaryta, bet šito elektroninio parašo neautentifikuoja nė vienas autentifikatorius internete. Tad, pasirašius dokumentą elektroniniu parašu „GoSign“ puslapyje, Europoje tas parašas yra niekinis“, – piktinosi pašnekovas.

Jis pridūrė, kad PDF bylų skaityklė, pavyzdžiui, „Adobe Acrobat Reader DC“ taip pat metė pranešimą, kad parašas nekokybiškas.

„Net nesitiki, kad oficialus el.parašas iš Registrų centro, valstybinės įmonės, sistemos, teikiančios šitą paslaugą, galėtų būti negeras“, – sakė pašnekovas.

Su šia problema susidūręs vyras skambino ir į Registrų centrą, tačiau konsultantė tiesiog patarė pakeisti naršyklę – tai padarius niekas nepasikeitė.

Galiausiai Audrius numojo ranka ir elektroniniu parašu dokumentą pasirašė kitoje, privačios įmonės kurtoje, svetainėje. Šį kartą parašą autentifikavimo sistemos pripažino, o Latvijoje dėl dokumento nebekilo jokių bėdų.

„Jei skaitmenizuojamės ir Registrų centras sukūrė įrankį, kaip pasirašinėti dokumentus elektroniniu parašu, tai manau, kad jis turėtų veikti kokybiškai.

Jei skaitmenizuojamės ir Registrų centras sukūrė įrankį, kaip pasirašinėti dokumentus elektroniniu parašu, tai manau, kad jis turėtų veikti kokybiškai.

Be to, abejoju, ar jis už dyką padarytas. Šiuo atveju, tikėtina, problema – kreivai parašytas kodas“, – svarstė pašnekovas ir pridūrė, kad Lietuvoje elektroninio parašo autentiškumo turbūt nelabai kas ir tikrina.

Problemą Registrų centras žino

Registrų centro laikinai komunikacijos skyriaus vadovės pareigas einanti Edita Jurkienė 15min informavo, kad ši problema Registrų centrui yra žinoma, tačiau tokie atvejai – pavieniai.

Pasak jos, elektroninio parašo paslauga ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje dar yra pakankamai „jauna“ – ji nuolat vystosi, tobulėja jos saugumo reikalavimai. Dėl šios priežasties visame pasaulyje nėra vienodų parašo formavimo bei jo saugumo nuskaitymo standartų.

„Būtent dėl šios priežasties minėtas ES demonstracinis parašų tikrinimo įrankis visiškai nenuskaito visų per “GoSign„ sistemą pasirašyto elektroninio parašo duomenų ir nepatvirtina parašo teisingumo, nors parašas yra teisingas ir galiojantis“, – tikino ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Registrų centras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Registrų centras

Registrų centro atstovė pabrėžė, kad šios problemos sprendimui reikalingus sistemos pakeitimus planuojama atlikti artimiausiu metu.

„Kol atnaujinimai bus atlikti, prie “GoSign„ sistemoje elektroniniu parašu pasirašyto dokumento rekomenduojame pridėti nuorodą, kurioje galima patikrinti parašo teisingumą“, – teigia ji.

Registrų centro atstovė siūlė parašą tikrinti „GoSign“ sistemoje: https://www.gosign.lt/en/documentupload/verification.

Pasak jos, 2015 metais sukurta „GoSign“ sistema skirta ne tik pasirašyti dokumentus el.parašu, bet ir patikrinti el.dokumento parašus ir patvirtinti jų teisingumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius